ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Εμπορικό πλοίο λιμάνι

Αύξηση 0,8% στον αριθμό των πλοίων του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου

Ο Ελληνικός Εμπορικός Στόλος ενισχύθηκε αριθμητικά τον Μάιο 2025, με αύξηση 0,8% στα πλοία, αλλά καταγράφει μείωση 3,5% στη συνολική του χωρητικότητα.

Ήπια αύξηση παρουσίασε η δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου τον μήνα Μάιο 2025, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πλοίων του στόλου, με χωρητικότητα 100 κόρων και άνω (ΚΟΧ), κατέγραψε άνοδο 0,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.

Η αύξηση αυτή αντανακλά, σε έναν βαθμό, τη διατήρηση του ενδιαφέροντος για τη διατήρηση και ανανέωση του στόλου, ενδεχομένως μέσα από την ένταξη νέων ή μεταχειρισμένων σκαφών που πληρούν τα κριτήρια του εμπορικού στόλου, χωρίς όμως να συνοδεύεται από ανάλογη ενίσχυση της μεταφορικής ικανότητας.

Παράλληλα, η Ολική Χωρητικότητα του στόλου, δηλαδή η συνολική δυνατότητα μεταφοράς φορτίου όλων των πλοίων, παρουσίασε μείωση της τάξεως του 3,5% τον Μάιο του 2025 σε σχέση με τον Μάιο του 2024. 

Το στοιχείο αυτό μαρτυρά πιθανή απόσυρση μεγαλύτερων πλοίων, μεταβιβάσεις σε ξένα νηολόγια ή αλλαγές στον τύπο των δραστηριοποιούμενων πλοίων με έμφαση σε μικρότερης μεταφορικής ικανότητας μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 1,5% αυξήθηκε ο ελληνικός εμπορικός στόλος τον Αύγουστο 2026

Άνοδος 1,5% καταγράφηκε στον ελληνικό εμπορικό στόλο τον Αύγουστο 2026 έναντι του 2025, φτάνοντας τα 1.867 πλοία. Ωστόσο, η συνολική χωρητικότητα μειώθηκε κατά 0,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
εμπορικό λιμάνι πλοίο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος 1,9% στη δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Απρίλιο

Η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου αυξήθηκε κατά 1,9% τον Απρίλιο 2026 φτάνοντας τα 1.867 πλοία, ενώ η ολική χωρητικότητα μειώθηκε κατά 0,8% στους 34.866.375 κόρους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.