Φώτο: ΑΠΕ

Πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση

Σε νομοθετική πρωτοβουλία θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την παράταση του πλαισίου της προστασίας της πρώτης κατοικίας παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη τα τεχνικά κλιμάκια.

Αν και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τεχνικών κλιμακίων δεν υπήρξε συμφωνία για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τέλος του έτους, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για την παράταση του πλαισίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών, «η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία», είπε συμπληρώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού να επιτρέπονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας».

Παράλληλα για πιθανή μείωση του ΕΝΦΙΑ μέχρι και 25% που έχει ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο υφυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα. «Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Όταν θα είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση θα την ανακοινώσει» σημείωσε.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το Business Daily, η ελληνική κυβέρνηση ζητά παράταση της προστασίας έως το τέλος του έτους και σε κάθε περίπτωση για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση αλλά οι θεσμοί επιμένουν στη τήρηση των συμφωνηθέντων για πλήρη άρση της προστασίας από την 1η Μαΐου και αντικατάσταση του πλαισίου με ένα νέο πτωχευτικό κώδικα.

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης λέγοντας ότι η χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς απέβη άκαρπη και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά η απόσταση είναι μεγάλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα μειωθεί το ενοίκιο και για επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μείωση του ενοικίου κατά 40% για την επαγγελματική στέγη και για τις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν, ενώ και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις θα έχουν μείωση του ενοικίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αναστολή οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να τεθούν τελικά σε ισχύ από τις αρχές του 2021, ενώ οι ιδιώτες εκτιμητές θα αποζημιωθούν για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής.
Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις αναστολής στα δάνεια πρώτης κατοικίας

Τα συναρμόδια υπουργεία θα συγκεντρώσουν όλα τα ΑΦΜ των οφειλετών που πλήττονται από τη πανδημία του κορονοϊού και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ και μετά θα τα στείλουν στις τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων για να προχωρήσουν στην αναστολή των πληρωμών.