ΓΔ: 1961.87 0.43% Τζίρος: 47.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:33:41
Φωτο: Shutterstock

Ανέπαφες και φθηνές πληρωμές με IRIS σε όλες τις συναλλαγές από το 2026

Πώς θα γίνονται μέσω POS οι πληρωμές με IRIS σε όλο το εμπόριο από 1ης Νοεμβρίου. Η μέθοδος ανέπαφων πληρωμών NFC θα εφαρμοστεί από το 2026, τονίζει στο BD η Σταυρούλα Καμπουρίδου, CEO της DIAS S.A. Χαμηλά οι προμήθειες.

Με τεχνολογικές αναβαθμίσεις που θα απλουστεύσουν τη χρήση του και θα το κάνουν ανταγωνιστικό στις πληρωμές με κάρτες, το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS διεκδικεί από τον Νοέμβριο μεγαλύτερο μερίδιο στις πληρωμές, καθώς προβλέπεται η υποχρεωτική αποδοχή του από όλα τα εμπορικά και τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Η μη συμμόρφωση επιφέρει πρόστιμα που ξεκινούν από 10.000 ευρώ και φτάνουν έως τα 20.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων της επιχείρησης. Οι επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία αντιμετωπίζουν πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ όσοι τηρούν διπλογραφικά πρόστιμο 20.000 ευρώ.

Η Σταυρούλα Καμπουρίδου, CEO της ΔΙΑΣ, δήλωσε στο BD πως οι εργασίες για την ανάπτυξη των τεχνολογιών που θα επιτρέψουν σε όλα τα εμπορικά καταστήματα να υιοθετήσουν την αποδοχή πληρωμών με IRIS βαίνουν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και το έργο αναμένεται πως θα παραδοθεί εντός του -στενού- χρονοδιαγράμματος.

Πάντως, το IRIS και τα υποπροϊόντα του (P2P, P2B, Commerce) χαίρουν ήδη της προτίμησης των συναλλασσόμενων, καθώς από την αρχή του έτους έως τις 10 Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί 57 εκατομμύρια συναλλαγές, οδεύοντας προς υπερδιπλασιασμό του αριθμού εντός του 2025, καθώς την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν περίπου 55 εκατομμύρια συναλλαγές στο σύνολο του έτους.

Όσον αφορά στην αξία των συναλλαγών στο συγκεκριμένο διάστημα, ανήλθε σε περίπου 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6 εκατομμύρια συναλλαγές, αφορούν αποκλειστικά στις εμπορικές συναλλαγές (IRIS Commerce). 

Πώς θα λειτουργεί η άμεση πληρωμή

Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει το IRIS είναι αυτό της ευκολίας και αμεσότητας στις συναλλαγές. Η κα Καμπουρίδου εξηγεί πως στην οθόνη αφής των POS θα υπάρχουν από τον Νοέμβριο δύο επιλογές: IRIS και κάρτα. 

Όταν ο πελάτης επιθυμεί να πληρώσει μέσω IRIS, ο ταμίας θα κάνει τη σχετική επιλογή και θα γίνεται σύνδεση με το σύστημα της ΔΙΑΣ, μέσω του οποίου θα παράγεται ένα δυναμικό QR code, μοναδικό για κάθε συναλλαγή και με συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. 

Μέσω του mobile banking app, ο πελάτης θα σκανάρει το QR code και η πληρωμή θα ολοκληρώνεται άμεσα. Να σημειωθεί πως η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται ήδη από 8.000 e-shops και υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Η κα Καμπουρίδου υπογραμμίζει πως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές παραμένει, επομένως όλα τα δεδομένα διαβιβάζονται αυτόματα και στην ΑΑΔΕ. Για την περίπτωση που κάποια επιχείρηση διαθέτει ακόμη POS παλαιού τύπου, χωρίς οθόνη αφής, τότε το τερματικό θα εκτυπώνει τον κωδικό QR για να τον σκανάρει ο πελάτης.

Σε δεύτερο στάδιο και συγκεκριμένα εντός του 2026, θα ενσωματωθεί η τεχνολογία NFC (Near Field Communication) με την οποία ο πελάτης θα πλησιάζει το κινητό του στο POS και θα ολοκληρώνεται άμεσα η πληρωμή, όπως και με τη χρήση Google Wallet ή Apple Wallet. 

«Είναι ένας τρόπος πληρωμής με τον οποίο ο Έλληνας καταναλωτής είναι ήδη πολύ εξοικειωμένος, οπότε θα εφαρμοστεί και στο IRIS σε δεύτερο στάδιο», δήλωσε η CEO της ΔΙΑΣ.

IRIS: Μια «win-win-win» κατάσταση

Σημείο «κλειδί» της συναλλαγής με το IRIS είναι πως ο έμπορος θα πιστώνεται τα χρήματά του μέσα σε λιγότερα από 10 δευτερόλεπτα, ενώ θα επιβαρύνεται με μικρότερες προμήθειες σε σχέση με τις συναλλαγές με κάρτα, αφού η μεταφορά χρημάτων γίνεται από λογαριασμό σε λογαριασμό. 

«Επειδή αποτελεί ένα ανταγωνιστικό προϊόν των τραπεζικών καρτών και επειδή δεν υπάρχει κάποιο ξένο wallet ως ενδιάμεσος πάροχος στην αλυσίδα πληρωμής, αλλά μόνο η ΔΙΑΣ, ο acquirer και η τράπεζα, το κόστος για την εξυπηρέτηση αυτής της συναλλαγής θα πρέπει να είναι μικρότερο από ό,τι στην κάρτα. Αυτό θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι πολύ σημαντικές για την ελληνική οικονομία», σημείωσε η κα Καμπουρίδου.

Ο πελάτης επωφελείται επίσης από την άμεση πληρωμή μέσω IRIS, καθώς για κάθε συναλλαγή πρέπει πρώτα να μπει στο ασφαλές περιβάλλον του mobile banking app, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης. 

Οι τράπεζες και οι acquirers έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από τη χρήση του IRIS, ενώ το κράτος θα μειώσει τις εισαγόμενες υπηρεσίες από τα ξένα wallets, με τη χρήση ενός ελληνικού προϊόντος. Η κα Καμπουρίδου διευκρίνισε πως δεν υπάρχει όριο στις συναλλαγές μέσω IRIS Commerce, επιτρέποντας στον χρήστη να πραγματοποιήσει πληθώρα συναλλαγών, ακόμη και πληρωμές φόρων. «Είναι μια win-win-win κατάσταση», υπογράμμισε.

Εξάλλου, η εδραίωση των άμεσων πληρωμών IRIS αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μαρτυρούν πως η αύξηση κατά 7,5 δισ. ευρώ στις ηλεκτρονικές πληρωμές το 2024 μεταφράστηκε σε μείωση μετρητών κατά 5,79 δισ. ευρώ, προσφέροντας επιπλέον 388 εκατ. ευρώ έσοδα ΦΠΑ. Ο υπουργός χαρακτήρισε την υπηρεσία IRIS «εθνικό πρωταθλητή» του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνές εμπορικές συναλλαγές με το IRIS: Το στοίχημα για μεγάλη αύξηση

Οι φθηνές συναλλαγές με το IRIS έχουν προς το παρόν χαμηλή διείσδυση στις συναλλαγές των νέων καταναλωτών. Ποια είναι τα εμπόδια και γιατί υπάρχουν προοπτικές μεγάλης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΣ: Τέταρτη συνεχή χρονιά με διψήφια άνοδο σε τζίρο και κέρδη

Με διψήφια ανάπτυξη και ρεκόρ κερδών, η ΔΙΑΣ Α.Ε. έκλεισε το 2024. Άλμα 844% των συναλλαγών μέσω IRIS για τους επαγγελματίες ενώ οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 142,4%. Εγκρίθηκε μέρισμα 7,73 ευρώ ανά μετοχή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση για επέκταση του συστήματος IRIS στο σύνολο των επιχειρήσεων

Σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς που θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα, θα περιλαμβάνεται διάταξη που ρυθμίζει την συγκεκριμένη επέκταση.