ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Saudi Aramco-Petrelaio
Shutterstock

Ανέβαλε η Aramco την ανακοίνωση των νέων τιμών του αργού

Η καθυστέρηση της συμφωνίας στον ΟΠΕΚ λόγω της κόντρας με το Μεξικό υποχρέωσε την Aramco να αναβάλει για αύριο την ανακοίνωση του νέου τιμοκαταλόγου της.

Ανέβαλε για αύριο η πετρελαϊκή εταιρία της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco την ανακοίνωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής της για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Μαΐου, μεταδίδει το Bloomberg, λόγω της καθυστέρησης στη συμφωνία μείωσης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, ως αποτέλεσμα της άρνησης του Μεξικού να μειώσει την παραγωγή του όσο και οι άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έφτασαν σε συμφωνία η Μόσχα, το Ριάντ και τα υπόλοιπα μέλη του OPEC+ για μείωση της παραγωγής τους κατά 23% που αντιστοιχεί στο 10% το παγκόσμιας παραγωγής. Όμως, η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, επειδή το Μεξικό επιμένει να μειώσει την παραγωγή του μόνο κατά 100.000 βαρέλια, αντί των 400.000 που θα έπρεπε να είναι η συμμετοχή του στη συμφωνία.

Όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+, πλην του Μεξικού, έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή κατά 23% με την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία να μειώνουν κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα και το Ιράκ να κόψει 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου. Το Ριάντ και η Μόσχα συμφώνησαν οι περικοπές να ληφθούν με βάση το όριο που ίσχυε μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019 που ήταν στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σύμφωνα με τα σχέδια, ο ΟΠΕΚ+, θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή μέχρι και 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο και μετά μέχρι 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Απρίλιο 2022. Το ημερήσιο πλεόνασμα είναι αυτή την στιγμή τριπλάσιο καθώς ανέρχεται  στα 35 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η ζήτηση έχει καταρρεύσει λόγω της πανδημίας.

Όμως, η συμφωνία εντός του ΟΠΕΚ δεν έχει οριστικοποιηθεί γιατί διαφωνεί το Μεξικό και πλέον η διαπραγμάτευση που θα διεξαχθεί σήμερα και ίσως αύριο γίνεται με την παρέμβαση του Τραμπ, ο οποίος έχει αναλάβει να πιέσει τον Μεξικανό πρόεδρο Ομπραντόρ για να αποδεχθεί τη μείωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαουδική Αραβία Άραμκο
ΔΙΕΘΝΗ

Εκκένωση των κεντρικών γραφείων της Aramco μετά από επιθέσεις Χούθι

Το προσωπικό της Aramco στην Νταχράν διατάχθηκε να εκκενώσει τα κεντρικά γραφεία και να εργαστεί από το σπίτι, λόγω της πρόσφατης επίθεσης Χούθι, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.
Έκρηξη τη νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιά και καπνός κοντά σε εγκατάσταση της Aramco στο Ριάντ

Στήλη καπνού και φωτιά εντοπίστηκαν σήμερα κοντά σε εγκατάσταση της Aramco στο Ριάντ, σύμφωνα με μαρτυρία στο Reuters. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση για το περιστατικό από τις σαουδαραβικές αρχές ή την εταιρεία.
Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιά σε δεξαμενή καυσίμων της Aramco κοντά στο αεροδρόμιο του Ριάντ

Φωτιά ξέσπασε σε δεξαμενή καυσίμων της Aramco κοντά στο αεροδρόμιο του Ριάντ, προκαλώντας καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων. Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση, ενώ φλόγες και καπνοί είναι ορατοί στην περιοχή.
Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Φωτιά σε εγκαταστάσεις της Aramco στη Τζιζάν

Η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στις εγκαταστάσεις της Aramco στην Τζιζάν τέθηκε υπό έλεγχο, χωρίς τραυματισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Τα αίτια παραμένουν άγνωστα.