ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
Πινακίδα Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έξω από το κεντρικό κτήριο.

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση «Κρουαζιέρα θα σε πάω» στη Σαντορίνη, φοροδιαφυγή 43%

Η ΑΑΔΕ εντόπισε εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε ημερόπλοια της Σαντορίνης, με παραβάσεις σε 10 από τα 23 ελεγχθέντα σκάφη και πρόστιμα που ξεπερνούν τις 34.000 ευρώ.

Με μια καλά συντονισμένη επιχείρηση, κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε ημερόπλοια της Σαντορίνης που εκτελούν κρουαζιέρες γύρω από το νησί.

 Η δράση σχεδιάστηκε μετά από επεξεργασία πληροφοριών και στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία ορισμένες επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού απέκρυπταν έσοδα μέσω ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων ή καταστρατήγησης της ολικής ναύλωσης, στερώντας από το Δημόσιο σημαντικά ποσά ΦΠΑ.

Οι ελεγκτές έφτασαν στο νησί από διαφορετικές ΔΟΥ ανά την Ελλάδα, ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμοι. Υποδυόμενοι απλούς περιπατητές στις προβλήτες της Βλυχάδας και του Ακρωτηρίου, περίμεναν την επιστροφή των σκαφών μετά το ηλιοβασίλεμα.

 Με το που κατέπλευσαν τα πλοία, οι ελεγκτές φόρεσαν τα γιλέκα της ΑΑΔΕ και, με tablets ανά χείρας, ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά τους φορολογικούς ελέγχους.

Σε σύνολο 23 ελεγχθέντων σκαφών, διαπιστώθηκαν παραβάσεις στα 10, ποσοστό 43%. Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν:

  • Μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων
  • Αποδοχή πληρωμών άνω των 500 ευρώ σε μετρητά, χωρίς διατραπεζική συναλλαγή

Επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 14.140 ευρώ και 10 χρηματικές κυρώσεις που ανέρχονται σε 20.000 ευρώ.

Πέρα από τα άμεσα πρόστιμα, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα ελεγχθούν αναδρομικά, με διασταύρωση στοιχείων μέσω της πλατφόρμας myDATA, ώστε να εντοπιστούν τυχόν επιπλέον παραβάσεις. 

Η ΑΑΔΕ υπογραμμίζει ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι στον θαλάσσιο τουρισμό θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα όπλα της ΑΑΔΕ για εικονικές εταιρείες: ειδικό λογισμικό και δείκτης Jaccard

Η ΑΑΔΕ εφαρμόζει νέο ψηφιακό μοντέλο ελέγχων με τον δείκτη ομοιότητας Jaccard, εντοπίζοντας εταιρικά κυκλώματα που αλλάζουν υπευθύνους κι ΑΦΜ για να διαφεύγουν οφειλών, βάζοντας τέλος σε μακροχρόνιες πρακτικές φοροδιαφυγής.
Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ένα... «κλικ» η ΑΑΔΕ θα ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς για ελέγχους

Σε πλήρη αυτοματοποίηση περνά η άντληση τραπεζικών στοιχείων από την ΑΑΔΕ μέσω του BANCAPP, με online διασταυρώσεις καταθέσεων, επενδύσεων και συναλλαγών για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και προσαύξησης περιουσίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεσκόνισμα» της ΑΑΔΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων στο εξωτερικό

«Aκτινογραφία» των τραπεζικών λογαριασμών που τηρούν οι Έλληνες στο εξωτερικό, θα πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ, καθώς με νέο νόμο, θα λαμβάνει αναλυτικότερα δεδομένα, από τις φορολογικές Αρχές, περισσότερων από 90 χωρών.