ΓΔ: 2019.75 -0.28% Τζίρος: 45.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:06:33
Λογιστής με αριθμομηχανή
Φωτο: Shutterstock

Στα 9,26 δισ. τα έσοδα περιβαλλοντικών φόρων με πτώση 20,4%

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως τα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους έφτασαν τα 9,26 δισ. ευρώ το 2023, με πτώση 20,4% λόγω μείωσης φόρων ενέργειας. Άνοδος καταγράφηκε στις μεταφορές.

Σημαντική μείωση παρουσίασαν το 2023 τα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Η πτώση οφείλεται κυρίως στη μείωση των φόρων ενέργειας λόγω της κατάργησης του προσωρινού μηχανισμού επιστροφής εσόδων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Αντίθετα, οι φόροι μεταφορών κατέγραψαν άνοδο, ενώ οι φόροι ρύπανσης και χρήσης πόρων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικά όλα όσα αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ

Το 2023, τα συνολικά έσοδα από τους περιβαλλοντικούς φόρους ανήλθαν σε 9.257,0 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας ετήσια μείωση 20,4% σε σύγκριση με το 2022.

Τα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους αποτέλεσαν το 10,6% των συνολικών φόρων και κοινωνικών εισφορών της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το έτος 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Αναφορικά με τις μονάδες που κατέβαλλαν τους περιβαλλοντικούς φόρους το έτος 2023, οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας συμμετείχαν συνολικά με 6,184 δισ. ευρώ και με ποσοστό 66,8% επί του συνόλου των εσόδων από περιβαλλοντικούς φόρους, ενώ τα νοικοκυριά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι κατέβαλαν 3,072 δισ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούσαν στο 33,2% των συνολικών περιβαλλοντικών φόρων.

Φόροι ενέργειας

Το 2023, οι φόροι ενέργειας ανήλθαν σε 7,547 δισ. ευρώ, μειωμένοι κατά 24,4% σε σύγκριση με το 2022. Οι ενεργειακοί φόροι αποτέλεσαν την πλειονότητα των περιβαλλοντικών φόρων με μερίδιο 81,5% για το έτος 2023.

Η μεγάλη μείωση των φόρων ενέργειας κατά το έτος αναφοράς 2023, οφείλεται κυρίως στην κατάργηση του "Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας αγοράς" με ισχύ από 1η Ιουλίου 2022 έως 1η Ιουνίου 2023. Ο μηχανισμός αυτός, αφορούσε σε παρακράτηση μέρους των εσόδων των παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και αποδόθηκε στο σύνολό του στον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας "D35 - Παροχή ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και κλιματισμού". Το έτος αναφοράς 2023, ο φόρος αυτός ήταν 703,0 εκατ. ευρώ (από 2,889 δισ. ευρώ το έτος 2022).

Το 2023, οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας κατέβαλαν συνολικά 5,547 δισ. ευρώ σε φόρους ενέργειας, ενώ τα νοικοκυριά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι συμμετείχαν με το ποσό των 2 δισ. 

Φόροι μεταφορών

Το 2023, οι φόροι μεταφορών ανήλθαν σε 1,681 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 6,9% σε σχέση με το 2022. Οι φόροι μεταφορών αποτέλεσαν το 18,2% των συνολικών περιβαλλοντικών φόρων για το έτος 2023.

Τα νοικοκυριά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι εντός της επικράτειας κατέβαλαν 1.044 δισ. ευρώ ενώ οι οικονομικοί κλάδοι κατέβαλαν το υπόλοιπο ποσό των 636,1 εκατ. ευρώ.

Φόροι ρύπανσης και χρήσης πόρων

Το 2023, οι φόροι ρύπανσης και χρήσης πόρων ανήλθαν σε 29,0 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 0,3% των συνολικών περιβαλλοντικών φόρων.

Αναφορικά με τις μονάδες που κατέβαλλαν τους φόρους ρύπανσης και χρήσης πόρων το έτος 2023, τα νοικοκυριά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι συνεισέφεραν το ποσό των 27,5 εκατ. ευρώ ενώ οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας κατέβαλαν τα υπόλοιπα 1,5 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Εστιατόρων για πιθανή αύξηση των δημοτικών τελών

Η Ομοσπονδία εκφράζει την έκπληξή της, σημειώνει πως ο κλάδος της εστίασης έχει την τελευταία διετία αυξημένο λειτουργικό κόστος μεσοσταθμικά κατά 42% (ενέργεια, μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, πρώτες ύλες, προϊόντα, καύσιμα κλπ).
Αντικείμενα ταξιδιού
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Εκτόξευση 229,8% στους ξένους τουρίστες για επιστροφή φόρου το 2025

Καταγράφηκε αύξηση 229,8% στους ξένους τουρίστες που αιτήθηκαν επιστροφή φόρου στην Κίνα το 2025. Βελτιώθηκαν οι διαδικασίες και η πρόσβαση, ενισχύοντας τις τουριστικές δαπάνες στη χώρα, σύμφωνα με τη Φορολογική Υπηρεσία.
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκαίνια βιοκλιματικής πρόσοψης στο υπ. Εθνικής Άμυνας παρουσία Μητσοτάκη

Εγκαινιάστηκε το έργο της βιοκλιματικής πρόσοψης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και τη σημασία της κληρονομιάς
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Το τοπίο συνδέεται με τη δημοκρατία και την πολιτιστική κληρονομιά

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε στη Διάσκεψη της Φλωρεντίας για τα 25 χρόνια της «Σύμβασης για το Τοπίο», τονίζοντας τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης και της σύνδεσης πολιτισμού και περιβάλλοντος.