ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το master plan για τις λιγνιτικές περιοχές στην Ελλάδα

Προτεραιότητα στα ανοικτά ορυχεία και στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τη ΔΕΗ δίνει η Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτ. Μακεδονία.

Προτεραιότητα στην αποκατάσταση των ανοικτών ορυχείων και τις επενδύσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τη ΔΕΗ ώστε να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις εργασίας, θα δίνει το σχέδιο μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική περίοδο ενώ μακροπρόθεσμα θα επιδιωχθεί η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στους τομείς στους οποίους οι εν λόγω περιοχές παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Αυτά προκύπτουν από την χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμφωνήθηκαν ακόμη η αρχιτεκτονική του σχεδίου (Master Plan) που θα χρηματοδοτηθεί με τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του νέου ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021-27, καθώς και η δομή του Μεταβατικού Προγράμματος (2020-2021) για τις λιγνιτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα οι δράσεις του Master Plan διακρίνονται σε: α) βραχυπρόθεσμες, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών β) μεσοπρόθεσμες, για την οικονομική αναδιάρθρωση, μέσω προσέλκυσης επενδύσεων, και γ) μεσο-μακροπρόθεσμες, για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, με σκοπό την αξιοποίηση των ειδικοτήτων από τον υπεργολαβικό μηχανισμό της ΔΕΗ και την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των λιγνιτικών πεδίων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Συντονιστής, Κωστής Μουσουρούλης, το Master Plan θα στηριχθεί στα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα των λιγνιτικών περιοχών και θα περιλαμβάνει ενδεικτικά: οικονομικές - επενδυτικές δράσεις - ευκαιρίες σε τομείς όπως η ενέργεια, η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη, η βιομηχανία, η αγροτική ανάπτυξη, οι οποίες θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Στη συνεδρίαση συμφωνήθηκε ακόμη με τους Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου κ.κ. Κασαπίδη και Νίκα να κατατεθούν τις επόμενες ημέρες προτάσεις για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του Μεταβατικού Προγράμματος, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, κατά την προσεχή του αναθεώρηση.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος δήλωσε: «Η Δυτική Μακεδονία θρήνησε θύματα από τον κορονοϊό. Το ίδιο και περιοχές κοντά στη Μεγαλόπολη. Μαζί με την απολιγνιτοποίηση που θα προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση θα μεριμνήσει αυτές οι Περιφέρειες να αξιοποιήσουν και τους πόρους και πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση στα πλαίσια της εξόδου από αυτή την κρίση».

Ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Μια μετάβαση τέτοιας κλίμακας, εκτός από σοβαρή τεχνοκρατική προετοιμασία που έχει ξεκινήσει, απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη και αλήθεια από όλους τους εμπλεκομένους, προκειμένου να σταθούμε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και να χρησιμοποιήσουμε σωστά κάθε διαθέσιμο ευρώ, για να εξασφαλίσουμε βιώσιμη προοπτική στους πολίτες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Κυβέρνησης - Θεσμών για μονοπώλιο ΔΕΗ στο λιγνίτη

Βρέθηκε συμφωνία του υπουργείου με τους Θεσμούς για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Στα επόμενα 3 χρόνια η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανουσάκης: Μείον 400 εκατ. στους λογαριασμούς ρεύματος με τη διασύνδεση της Κρήτης

Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης μίλησε για τα έργα που έχει δρομολογήσει ο οργανισμός τονίζοντας ότι παρά την πανδημία, «ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να διατηρήσει όλα τα σημαντικά έργα του στις ράγες».