ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βιομηχανική κοπή μετάλλου
Φώτο: Shutterstock

Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα με ώθηση από βιομηχανία και έργα

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ανέκαμψε το γ’ τρίμηνο 2025, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες του προηγούμενου, με τη βιομηχανία και τις κατασκευές να δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Ανοδική πορεία κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το γ’ τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ που παρουσιάζει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία»

Παρά την επιδείνωση του δείκτη τον Σεπτέμβριο, ο μέσος όρος τριμήνου διαμορφώθηκε στις 108,4 μονάδες, από 106,7 μονάδες το β’ τρίμηνο, ξεπερνώντας και το επίπεδο των 107,4 μονάδων του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Η επίδοση αυτή υπερκαλύπτει τις απώλειες του προηγούμενου τριμήνου και αποτελεί την υψηλότερη τιμή των τελευταίων πέντε τριμήνων. 

Επιπλέον, ο δείκτης παραμένει πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο των 100 μονάδων για 18ο συνεχόμενο τρίμηνο, στοιχείο που αποτυπώνει τη σταθερή βελτίωση των επιχειρηματικών και καταναλωτικών προσδοκιών.

Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία και τις κατασκευές, τομείς που κατέγραψαν σημαντική άνοδο. 

Αντίθετα, οι δείκτες εμπιστοσύνης του καταναλωτή και του λιανικού εμπορίου κινήθηκαν πτωτικά, ενώ οι υπηρεσίες παρέμειναν σταθερές σε υψηλά επίπεδα.

«Η ελληνική βιομηχανία δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στις αυξημένες ενεργειακές δαπάνες και τις γεωπολιτικές εντάσεις», σημειώνει η Eurobank, υπογραμμίζοντας ότι η πραγματική προστιθέμενη αξία στον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε κατά 10,9% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2022, όταν στην Ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη.

Η θετική δυναμική ενισχύεται και από τον τουρισμό, που συνεχίζει να στηρίζει τις υπηρεσίες, καθώς και από τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος αναπτύσσεται χάρη σε μεγάλα έργα υποδομών και επενδύσεις σε κατοικίες.

Παρά τη συνολική βελτίωση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει σε έντονα αρνητικά επίπεδα. Το γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στις -47,3 μονάδες, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (-15 μονάδες).

«Η αρνητική ψυχολογία των νοικοκυριών αντανακλά τις πιέσεις από τον πληθωρισμό, την αβεβαιότητα και την κληρονομιά της οικονομικής κρίσης», εξηγούν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι η κατανάλωση αποτελεί ακόμη αδύναμο κρίκο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος αποτελεί θετική ένδειξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το γ’ τρίμηνο του 2025. 

Παράλληλα, ο δείκτης PMI μεταποίησης παρέμεινε σε αναπτυξιακή πορεία στις 52,7 μονάδες, η συνολική απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1% το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν άνοδο 15% τον Ιούλιο.

Η τελική εικόνα θα αποτυπωθεί με τη δημοσίευση των εθνικών λογαριασμών στις 5 Δεκεμβρίου 2025, ενώ στις 16 Οκτωβρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τη δεύτερη εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2024, η οποία βάσει της πρώτης εκτίμησης είχε διαμορφωθεί στο 2,3%, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάμπα και κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΕ: Θετικά αλλά ανεπαρκή τα μέτρα για το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία

Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία κρίνονται θετικά αλλά ανεπαρκή, καθώς παραμένουν βραχυπρόθεσμα και δεν αντιμετωπίζουν τις διαρθρωτικές αιτίες του υψηλού κόστους ενέργειας, σύμφωνα με τον ΣΒΕ.
Ομιλητής στο Delphi Forum
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσάφος: Μετά από διαπραγμάτευση με ΕΕ τα μέτρα για τη βιομηχανία

Παρουσιάστηκε πακέτο 700 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε 23.000 βιομηχανίες, με άμεση ελάφρυνση 100 εκατ. ευρώ ετησίως, αύξηση αντιστάθμισης ρύπων και μείωση 50% στις χρεώσεις ΥΚΩ από 1η Ιουλίου.
Μεταλλική κατεργασία εργαλείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταποίηση: Ο δείκτης της S&P Global ενισχύεται τον Μάρτιο, με πιέσεις στο κόστος

Ο Δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην Ελλάδα τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στις 54,5 μονάδες, ψηλότερα από τον Φεβρουάριο και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο 2025, παρά τις πιέσεις σε παραδόσεις και μείωση της αύξησης στις νέες παραγγελίες.
Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκιουλέκας: Νέες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας στο Βελιγράδι

Νέες προοπτικές συνεργασίας σε επιχειρηματικότητα, αυτοδιοίκηση και εκπαίδευση διανοίγονται Βόρεια Ελλάδα και Σερβία, όπως τόνισε ο υφυπουργός Κ. Γκιουλέκας στη διμερή συνάντηση στο Βελιγράδι με στήριξη υπουργείων και φορέων.