ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Γιώργος Πατούλης ομιλία
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Πατούλης: Το claw back εξοντώνει οικονομικά τους γιατρούς

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, καταγγέλλει ότι το μέτρο του claw back εξοντώνει οικονομικά τους γιατρούς, διαλύει οικογένειες και προσβάλλει τη μνήμη ανθρώπων που υπηρέτησαν τη δημόσια υγεία.

Μια συγκλονιστική υπόθεση αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το μέτρο του claw back στον ιατρικό κλάδο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Ο ΙΣΑ έγινε αποδέκτης της ιστορίας ενός μικροβιολόγου 93 ετών, ο οποίος, ενώ νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κλήθηκε να καταβάλει claw back για τα έτη 2013-2015. Το ιατρείο του είχε ήδη κλείσει από το 2016.

Ο γιατρός απεβίωσε λίγες ημέρες αργότερα. Οι συγγενείς του, αδυνατώντας να καλύψουν το οικονομικό βάρος των αναδρομικών απαιτήσεων, θα αποποιηθούν την κληρονομιά ώστε να αποφύγουν χρέη που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι.

Το περιστατικό αυτό, αν και ιδιαίτερα δραματικό, δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλοί εργαστηριακοί γιατροί σε όλη την Ελλάδα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για αναδρομικό claw back, ενώ αρκετοί έχουν ήδη επιβαρυνθεί με δάνεια για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, εξυπηρετώντας ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το αποτέλεσμα είναι ένα κλίμα απόγνωσης στον ιατρικό κόσμο, με χαρακτηριστική τη δήλωση συναδέλφων ότι «ούτε να πεθάνουμε δεν μας επιτρέπεται».

Ο ΙΣΑ διεκδικεί την κατάργηση του claw back και τη διαγραφή των τεχνητών χρεών παρελθόντων ετών, καθώς πλέον παρακρατείται έως και το 95% των υποβαλλόμενων δαπανών.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε πως, παρά τις μικρές βελτιώσεις των τελευταίων ετών, η έκταση των συσσωρευμένων απαιτήσεων είναι τέτοια που το claw back εξοντώνει οικονομικά τους γιατρούς, προκαλεί διάλυση οικογενειών και προσβάλλει τη μνήμη ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη δημόσια υγεία. Ο ΙΣΑ, όπως υπογραμμίζει, θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατάργηση του μέτρου μέχρι τη δικαίωση του ιατρικού κόσμου

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πύργος Πειραιά κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν μη επεμβατικός ηπατικός έλεγχος στον Πειραιά 8-9 Δεκεμβρίου 2025

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, με τον Νίκο Παπανδρέου, διοργανώνουν δωρεάν προληπτικό έλεγχο ήπατος στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, 10:00-15:00, στα γραφεία του ΙΣΠ. Οι εξετάσεις είναι ανώδυνες και συνοδεύονται από ενημερωτικό υλικό.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία για αποκλεισμό ασθενών από το νέο πρόγραμμα παχυσαρκίας

Η ΠΕΕΓΟΙ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το Εθνικό Πρόγραμμα Παχυσαρκίας, επισημαίνοντας ότι η ένταξη μόνο μέσω του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αποκλείει ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και ζητώντας αλλαγές και διάλογο.
Κουνούπι στο δέρμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: 610000 θάνατοι από ελονοσία το 2024 με αυξημένους κινδύνους παγκοσμίως

Η ελονοσία προκάλεσε 610000 θανάτους το 2024 με αύξηση κρουσμάτων και προειδοποιήσεις του ΠΟΥ για ανθεκτικότητα στα φάρμακα κλιματική αλλαγή και χαμηλή χρηματοδότηση που απειλούν τις προσπάθειες ελέγχου της νόσου
Εκπομπή διοξειδίου καμινάδας
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο Δελχί: 200.000 περιστατικά αναπνευστικών ασθενειών λόγω ρύπανσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για πάνω από 200.000 σοβαρά αναπνευστικά περιστατικά σε δύο χρόνια, με το τοξικό νέφος να καλύπτει την πόλη λόγω ρύπων από εργοστάσια, οχήματα και καύση καλλιεργειών.
Κουνούπι στο δέρμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Πάνω από 30 νεκροί, ανάμεσά τους 21 ανήλικοι από δάγκειο και τσικουνγκούνια

Τριάντα τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους 21 παιδιά και έφηβοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κούβα λόγω ταυτόχρονων επιδημιών δάγκειου πυρετού και τσικουνγκούνια, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές τη Δευτέρα.