ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τηλεργασία σε εξωτερικό χώρο
Φώτο: Shutterstock

Η ευελιξία «κλειδί» για την επιστροφή του 44% των μερικώς απασχολούμενων

Σύμφωνα με την IWG, το 44% των πρώην εργαζομένων μερικής απασχόλησης θα επέστρεφε στην αγορά εργασίας αν είχε τη δυνατότητα υβριδικής απασχόλησης, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος μετακίνησης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της International Workplace Group (IWG), ένα σημαντικό ποσοστό πρώην εργαζομένων μερικής απασχόλησης, που φθάνει το 44%, εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής στην αγορά εργασίας, εφόσον τους προσφερθεί η ευελιξία του υβριδικού μοντέλου εργασίας.

Η μελέτη, που διεξήχθη τον Μάιο του 2025 από την εταιρεία Censuswide σε δείγμα 2.000 πρώην και νυν εργαζομένων μερικής απασχόλησης, αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία των ευέλικτων μοντέλων εργασίας για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την επανένταξη εξειδικευμένων εργαζομένων στο δυναμικό των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το κόστος μετακίνησης αναδεικνύεται ως βασικό αντικίνητρο για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Το 44% δηλώνει ότι η αύξηση του κόστους καθιστά τη μερική απασχόληση οικονομικά μη βιώσιμη, ενώ το 40% θα εγκατέλειπε εντελώς την εργασία του αν απαιτούνταν καθημερινές μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό μερικώς απασχολούμενων ανέρχεται σε 5,6% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Δ΄ τρίμηνο του 2024. Οι ανάγκες αυτής της κατηγορίας εργαζομένων αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να διατηρήσουν ταλέντα και να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους.

Σχεδόν οι μισοί (49%) εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο αποχώρησης αν δεν υπήρχε δυνατότητα ευέλικτης εργασίας. Επιπρόσθετα, το 55% θα παραιτούνταν εάν έπρεπε να διανύει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσει στον χώρο εργασίας.

Η ευελιξία στην εργασία αναδεικνύεται ως καταλυτικός παράγοντας για την επιστροφή των ημιαπασχολούμενων στην αγορά εργασίας. Το 55% των ερωτηθέντων θα επέστρεφε, εφόσον είχε τη δυνατότητα ευέλικτου μοντέλου απασχόλησης, ενώ το 57% θεωρεί τη δυνατότητα εργασίας σε τοπικά γραφεία με ευέλικτο περιβάλλον ως σημαντικό κίνητρο. Επιπλέον, το 63% θα εξέταζε αύξηση των ωρών εργασίας, αν υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία.

Η μερική απασχόληση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική επιλογή για όσους πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση. Το 45% των ερωτηθέντων ανέφερε πως καθυστέρησε τη συνταξιοδότησή του χάρη στην ευελιξία που προσφέρει το μοντέλο αυτό.

Το αυξανόμενο κόστος μετακίνησης λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς. Το 41% των πρώην εργαζομένων μερικής απασχόλησης απέφυγε να επιστρέψει στην εργασία λόγω του κόστους, ενώ το 44% όσων εργάζονται ήδη αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες στη διατήρηση της θέσης τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της IWG, Mark Dixon, τόνισε ότι «το υψηλό κόστος μετακίνησης, σε συνδυασμό με την περιορισμένη ευελιξία, αποτελεί πρόκληση για πολλούς εργαζόμενους μερικής απασχόλησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, η παροχή περισσότερων ευέλικτων επιλογών εργασίας μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν και να επαναφέρουν ταλαντούχους επαγγελματίες, ενισχύοντας την παραγωγικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα της International Workplace Group, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.iwgplc.com.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για κατάσταση στις συμβάσεις εργασίας

Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ότι μόνο 1 στους 5 εργαζομένους καλύπτεται από συμβάσεις, ασκεί κριτική στη στάση της κυβέρνησης και ζητά βαθιές αλλαγές σε διαιτησία, μετενέργεια και κατώτατο μισθό.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Καθυστερημένο το σχέδιο κυβέρνησης για ενίσχυση συλλογικών συμβάσεων

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερημένη παρέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις, σημειώνοντας χαμηλή κάλυψη εργαζομένων και ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών για δίκαιους όρους εργασίας.
Έφη Αχτσιόγλου βήμα Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Ευθύνη της κυβέρνησης για αύξηση εργατικών δυστυχημάτων

Η Έφη Αχτσιόγλου κατηγορεί την κυβέρνηση για επιδείνωση των όρων εργασίας, μετά τον θάνατο εργαζομένου στη ΣΤΑΣΥ, και καταγγέλλει ως προσχηματική την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννα Χορμόβα (ΔΥΠΑ): Νέες γέφυρες απασχόλησης για 50.000 πολίτες

Περισσότεροι από ένας στους τρεις ανέργους στην Ελλάδα είναι άνω των 45 ετών, γι’ αυτό η ΔΥΠΑ ξεκινά πρόγραμμα για 50.000 ανέργους άνω των 30, με έξι μήνες απασχόληση, 6ωρο και καθαρή αμοιβή 704 ευρώ μηνιαίως.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Από 1/1/2026 ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία αυξάνεται στα 13,90€/ώρα και το 2027 στα 14,60€/ώρα, απόφαση που ωφελεί 6,6 εκατ. εργαζόμενους, κυρίως γυναίκες και άτομα στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Δεν απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση.