ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τράπεζα της Ελλάδος κτήριο
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος. Credit: BusinessDaily.gr

ΤτΕ: Καθορίζεται στο 0,5% το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας

Η Τράπεζα της Ελλάδος αυξάνει στο 0,5% το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας από 1η Οκτωβρίου 2026, καθώς οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι παραμένουν περιορισμένοι και το περιβάλλον ουδέτερο.

Στο 0,5% καθόρισε η Τράπεζα της Ελλάδος το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για τη χώρα, που αποτελεί το επίπεδο του επιδιωκόμενου ποσοστού θετικού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας σε ουδέτερο περιβάλλον κινδύνου.

Η ημερομηνία εφαρμογής θα είναι από την 1η Οκτωβρίου 2026, με την απόφαση να βασίζεται στην τριμηνιαία αξιολόγηση των κυκλικών συστημικών κινδύνων, η οποία δείχνει ότι οι κίνδυνοι στην Ελλάδα για το δ΄ τρίμηνο του 2025 παραμένουν περιορισμένοι, ενώ το συνολικό περιβάλλον κινδύνου χαρακτηρίζεται ουδέτερο.

Όπως επισημαίνεται, η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει υπόψη μια σειρά από δείκτες κυκλικού συστημικού κινδύνου, που αφορούν την πιστωτική επέκταση, τη δανειακή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα, τις τιμές ακινήτων, τις εξωτερικές ανισορροπίες και την κατάσταση του τραπεζικού τομέα.

Παρότι διαπιστώνεται αρχική συσσώρευση κινδύνων σε επιμέρους τομείς, όπως η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και οι τιμές κατοικιών, δεν εντοπίζεται υπέρμετρη πιστωτική επέκταση.

«Η απόφαση για τον καθορισμό του ποσοστού στο 0,5% αντανακλά ένα ουδέτερο περιβάλλον κινδύνου και την ανάγκη διατήρησης επαρκούς μακροπροληπτικού χώρου, που θα ενισχύσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μεσοπρόθεσμα», αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η προηγούμενη Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (235/2/07.10.2024) είχε ορίσει το ποσοστό του αποθέματος στο 0,25% για την περίοδο 1 Οκτωβρίου 2025 – 30 Σεπτεμβρίου 2026. Η νέα ρύθμιση έρχεται να διπλασιάσει το επίπεδο του αποθέματος, προσαρμόζοντας σταδιακά τις απαιτήσεις των τραπεζών σε ένα πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας αποτελεί εργαλείο μακροπροληπτικής πολιτικής που στοχεύει στην αποτροπή της υπερβολικής μόχλευσης και της συσσώρευσης συστημικών κινδύνων, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και στη σταθερότητα του πιστωτικού κύκλου.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, η ισχυροποίηση των τραπεζικών ισολογισμών και η αναδιάρθρωση μικρότερων τραπεζών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα πιο ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη διαφάνεια του συστήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποδόσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης ένα στα τρία δάνεια στο τετράμηνο

Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα εργαλεία των αναπτυξιακών τραπεζών στήριξαν ένα στα τρία νέα δάνεια που χορηγήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του 2026. Ανοδικά και οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά.
Κυριάκος Μητσοστάκης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Σοβιετική ΓΣ της HelleniQ Energy, το «χιούμορ» Μητσοτάκη και η Τρ. Πειραιώς

Ο Ανδ. Σιάμισιης σε ρόλο Φιντέλ Κάστρο, το «χιούμορ» Μητσοτάκη, οι αμοιβές στην Πειραιώς και τις άλλες τράπεζες, η μη «πιασάρικη» συνέντευξη Στουρνάρα και η νέα κίνηση της Lavipharm.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Το ψηφιακό ευρώ διασφαλίζει τον δημόσιο ρόλο του χρήματος

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζει ότι το ψηφιακό ευρώ είναι απαραίτητο για να παραμείνει η νομισματική πολιτική δημόσιο αγαθό, διαχωρίζοντάς το από το IRIS.