ΓΔ: 2727.22 0.64% Τζίρος: 28.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:52:38
Χρήστος Παναγιωτόπουλος
O Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ, Χρήστος Παναγιωτόπουλος Φωτο: ΤΕΡΝΑ

Παναγιωτόπουλος (ΤΕΡΝΑ): Απαιτείται νέο μοντέλο ανάπτυξης στις υποδομές

Την ανάγκη να διατηρηθεί η επενδυτική δυναμική μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης υπογράμμισε ο CEO της ΤΕΡΝΑ, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι το ετήσιο επενδυτικό έλλειμμα στις υποδομές φτάνει έως τα €8 δισ.

Στο επενδυτικό κενό που παραμένει στην Ελλάδα, αλλά και στην ανάγκη να διατηρηθεί ο ρυθμός των επενδύσεων μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, στο 9ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών (ITC 2026), μιλώντας στην «τράπεζα των κατασκευών».

Όπως ανέφερε, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας για νέες επενδύσεις υποδομών παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, ενώ το επενδυτικό κενό υπολογίζεται σε έως και 8 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστικές εταιρείες κλήθηκαν να υλοποιήσουν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα έργων, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, με ελλείψεις στην ωρίμανση των μελετών, καθυστερήσεις και εξαιρετικά πιεστικά χρονοδιαγράμματα. «Μαστιγώθηκαν ανηλεώς προκειμένου να ολοκληρώσουν εγκαίρως μεγάλα δημόσια έργα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε σύγκριση με το παρελθόν, η αξία παραγωγής του κατασκευαστικού κλάδου έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ εκτιμάται ότι με ορίζοντα το 2030 θα ωριμάσουν ή θα αρχίσουν να εκτελούνται έργα της τάξεως των 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα έργα αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. 

Όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, παραμένει ένα ετήσιο επενδυτικό έλλειμμα 6 έως 8 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές ανάγκες για νέα έργα υποδομής μετά την πολυετή οικονομική κρίση υπολογίζονται σε 40 έως 50 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει το νέο εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ύψους 23 δισ. ευρώ. Ζητούμενο όμως, είναι όχι μόνο το ύψος των διαθέσιμων πόρων, αλλά και η αποτελεσματικότητα με την οποία αυτοί θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

Κι ενώ οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν προσεγγίσει τα τελευταία χρόνια τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ιδιωτικές εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά - κατά περίπου 4 έως 4,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Γι' αυτό, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαιτείται «απομάκρυνση από το παραδοσιακό μοντέλο των δημόσιων έργων», ώστε ο σχεδιασμός και η κατασκευή να συνδέονται άρρηκτα με τη μακροχρόνια λειτουργία και συντήρησή τους. Ταυτόχρονα, «θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι Πρότυπες Προτάσεις που θα επιτρέψουν στις εταιρείες να διατυπώνουν ώριμες προτάσεις για έργα υποδομής».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του κλάδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και τη συνεχή άνοδο του κατασκευαστικού κόστους. Μείζον στοίχημα αποτελεί επίσης η αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων: από τη συλλογή και την αποθήκευση έως την ύδρευση, την άρδευση και την αντιπλημμυρική θωράκιση. Κι αυτό καθώς οι απώλειες νερού παραμένουν εξαιρετικά υψηλές σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως στη Λευκάδα, όπου εκτιμάται ότι ποσοστό 60%-65% του νερού χάνεται σε διαρροές.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εστίασε επίσης στη χρηματοοικονομική ευρωστία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί τη μοναδική ελληνική μη χρηματοπιστωτική εταιρεία που έχει λάβει επενδυτική βαθμίδα από δύο κορυφαίους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τη Moody's και την S&P. «Κι αυτό μας επιτρέπει να δανειζόμαστε φθηνά», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γραφεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Άλμα 22,1% στα καθαρά κέρδη το εξάμηνο - Οδηγός οι παραχωρήσεις

Ισχυρή βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών κατέγραψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το α' εξάμηνο του 2026, με τα Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη να αυξάνονται 22,1% στα 83,4 εκατ. ευρώ και το adj. EBITDA κατά 12,2% στα 356,3 εκατ. ευρώ. Οι παραχωρήσεις αποτέλεσαν τον βασικό μοχλό ανάπτυξης.
Γέφυρα αυτοκινητόδρομος βράδυ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσωρινός ανάδοχος σε οδικά ΣΔΙΤ 560 εκατ. στη Βόρεια Ελλάδα

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για δύο μεγάλα οδικά έργα ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα, ύψους 560 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση στους άξονες Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη.
Διόδια Εγνατίας Οδού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εποχή στην Εγνατία Οδό με επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ και αλλαγές

Η Εγνατία Οδός παραχωρήθηκε για 35 χρόνια στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis projects. Με επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ προβλέπονται εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης και βαριάς συντήρησης, ιδιαίτερα στις σήραγγες, για εναρμόνιση με ευρωπαϊκά πρότυπα.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Στη Δυτική Μακεδονία χτυπά η καρδιά της Ελλάδας

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης από τη Φλώρινα τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία, ανακοινώνοντας νέα έργα με έμφαση στον οδικό άξονα Πτολεμαΐδας-Ξινό Νερό, προϋπολογισμού 113 εκατ. ευρώ.
ΑΓΟΡΕΣ

Santander: Στα 62 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στα 62 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Santander, διατηρώντας σύσταση «Outperform», και βλέπει περαιτέρω περιθώριο ανόδου μέσω του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων και της επανεπένδυσης των κεφαλαίων της πρόσφατης ΑΜΚ.