ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Χτύπημα Ντράγκι στην Γερμανία: Ώρα για κοινό προϋπολογισμό

«Για να έχουμε μια ισχυρή νομισματική ένωση, χρειαζόμαστε ένα κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Είναι σαφές ότι η πολιτική συζήτηση γι’ αυτό το θέμα έχει ακόμη αρκετό δρόμο. Αλλά είμαι αισιόδοξος», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ στους FT.

Αυτό που η Γερμανία προσπαθεί συστηματικά και επίμονα να αποφύγει, δηλαδή έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, που θα κατανέμει πόρους ανάμεσα στα κράτη μέλη, ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι είναι απαραίτητο για να παραμείνει ισχυρό το ευρώ.

Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, πριν αποχωρήσει από το «πηδάλιο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο άνθρωπος που θεωρείται από τις αγορές ως σωτήρας του ευρώ, παίρνει σαφή θέση στη διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας (ευρύτερα: μεταξύ Βορρά και Νότου της ευρωζώνης) για τον κοινό προϋπολογισμό.

Μιλώντας στους “Financial Times”, ο Ντράγκι ρίχνει το βάρος του υπέρ των προτάσεων του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται δημοσιονομικές μεταβιβάσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, για να ενισχυθεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα το κοινό νόμισμα.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική πλευρά παγίως αντιστέκεται σε κάθε ιδέα περί κοινής δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, καθώς, κατά τη γερμανική αντίληψη, η νομισματική ένωση δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια ένωση δημοσιονομικών μεταβιβάσεων, όπου οι ασθενέστερες οικονομίες θα ενισχύονται από τον προϋπολογισμό των ισχυρότερων.

«Με δεδομένη την εγγενή αδυναμία των εθνικών κρατών σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αυτό που μετράει είναι να κάνουμε την ένωση ισχυρότερη. Σε μερικά πεδία, η περαιτέρω ενοποίηση θα πετύχει αυτό το στόχο», τονίζει ο Μάριο Ντράγκι. «Για να έχουμε μια ισχυρή νομισματική ένωση, χρειαζόμαστε ένα κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Είναι σαφές ότι η πολιτική συζήτηση γι’ αυτό το θέμα έχει ακόμη αρκετό δρόμο. Αλλά είμαι αισιόδοξος», προσθέτει.

Καθώς η Γερμανία και οι άλλες πλεονασματικές οικονομίες παραμένουν αρνητικές στην ενίσχυση της ευρωζώνης με δημοσιονομικά μέτρα, ο Ντράγκι ανακοίνωσε πρόσφατα ένα νέο «πακέτο» μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, με στόχο να αποφευχθεί μια επιβράδυνση και να έλθει ο πληθωρισμός πιο κοντά στο στόχο της ΕΚΤ.

Αυτό, όμως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις του Βορρά, ενώ συνολικά εννέα από τα 25 μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ καταψήφισαν τα νέα μέτρα.

Μιλώντας στους FT, ο Ντράγκι επέμεινε ότι οι θετικές επιδράσεις του τονωτικού «πακέτου» εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις αρνητικές, όπως είναι η επιβάρυνση των καταθετών και το «φούσκωμα» των στοιχείων ενεργητικού, όπως τα ακίνητα.

Ο Μ. Ντράγκι προειδοποιεί τις κυβερνήσεις που αρνούνται να πάρουν δημοσιονομικά μέτρα για να ενισχυθεί οικονομία ότι τα έκτακτα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής μπορεί να χρειασθεί να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν υποστηριχθεί η οικονομία με δημοσιονομικά μέτρα.

Πάντως, ο Ιταλός τραπεζίτης υποβαθμίζει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στην ευρωζώνη, ως κάτι συνηθισμένο, και γενικά δηλώνει αισιόδοξος για το ευρώ: «Οι άνθρωποι έχουν καταλάβει τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος, η εμπιστοσύνη ενισχύεται. Οι αντίπαλοι του ευρώ έχουν αποτύχει», τονίζει χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Ντράγκι: Αξιοσημειώτες οι προσπάθειες της Ελλάδας

Ο Μάριο Ντράγκι στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών υπεραμύνθηκε της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ υποστηρίζοντας πως «πρέπει να εφαρμοζόνται για μεγάλο διάστημα».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάλεσμα στην ΕΕ να αυξήσει τις επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση

Οι επικεφαλής των ΕΚΤ, ΔΟΕ και ΕΤΕπ, υπογράμμισαν ότι η μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και την οικονομική σταθερότητα της ηπείρου.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν περιοριστικά όσο χρειάζεται

«Παραμένουμε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%», δήλωσε η Λαγκάρντ, εμμένοντας πιστά στη δήλωση πολιτικής της ΕΚΤ αυτού του μήνα.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Δεν θα χρειαστεί άλλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι είναι πρόωρο να συζητείται η χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στα επίπεδα που βρίσκονται για αρκετούς μήνες ακόμα.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, όλα ανοικτά για τον Σεπτέμβριο

Κατά 0,25% αυξάνονται τα τρία βασικά επιτόκια και η κεντρική τράπεζα τονίζει ότι θα κριθεί από τα νεότερα στοιχεία αν θα γίνει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο. Στο μηδέν τα επιτόκια για τα υποχρεωτικά αποθεματικά των τραπεζών.