ΓΔ: 2529.82 1.49% Τζίρος: 137.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:32
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
Φώτο: Υπουργείο Οικονομικών

Κώτσηρας: Έρχεται το ψηφιακό μητρώο ακινήτων «Μίδας» και ενιαίος κώδικας

Σημαντικές εξαγγελίες του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Κώτσηρα στην Prodexpo 2025 για το ψηφιακό μητρώο «Μίδας», τον ενιαίο κώδικα ακινήτων και την προώθηση προσιτής στέγης.

Σημαντικές εξελίξεις για τον κλάδο των ακινήτων παρουσίασε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας, στη διάρκεια της Prodexpo 2025, του ετήσιου συνεδρίου για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Κώτσηρας ανακοίνωσε ότι το ψηφιακό μητρώο ακινήτων “Μίδας” θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός των επόμενων μηνών, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και την καλύτερη διαχείριση των πληροφοριών που αφορούν τα ακίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι επενδύσεις σε ακίνητα το 2024 ανήλθαν στα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται περαιτέρω άνοδος για το 2025. Ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως η επένδυση στην αγορά ακινήτων συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τη δραστηριότητα στον κλάδο, επισημαίνοντας ωστόσο τις προκλήσεις που παραμένουν.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ένα πιο οργανωμένο και φιλικό οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στη θέσπιση ενός ενιαίου κώδικα για τη νομοθεσία ακινήτων, ο οποίος συγκεντρώνει όλες τις σχετικές διατάξεις και διευκολύνει τόσο τους επενδυτές όσο και τους πολίτες.

Το ψηφιακό μητρώο “Μίδας” αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση σε μια αγορά ακινήτων με λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση, καθώς θα διασυνδέει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της προσιτής στέγης, ο Υφυπουργός τόνισε ότι δρομολογούνται δράσεις για την αξιοποίηση των κλειστών ακινήτων, ενώ προωθούνται φορολογικά κίνητρα για ανακαινίσεις κατοικιών, με επέκταση των σχετικών μέτρων για δύο ακόμη χρόνια.

Σχετικά με τη φορολογία των ακινήτων, ο κ. Κώτσηρας επεσήμανε τις πρόσφατες παρεμβάσεις για τα εισοδήματα από ενοίκια, με στόχο μια πιο ομαλή φορολογική κλιμάκωση. Αναφέρθηκε επίσης στη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ και στις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της σχέσης ιδιοκτήτη-ενοικιαστή, ώστε να διατεθούν περισσότερα ακίνητα στην αγορά.

Τέλος, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα παραμείνουν αμετάβλητες έως το 2027, με στόχο τη σταθερότητα και τη διαφάνεια στην αγορά ακινήτων, παρά το γεγονός ότι το υφιστάμενο μοντέλο θεωρείται πλέον απαρχαιωμένο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Οικονομικών κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική αύξηση εσόδων κατά 1 δισ. για τον προϋπολογισμό στα α' εξάμηνο

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Ιουνίου 2026 ανήλθε στα 929 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,49 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάλογος Μαρκόπουλου με φορείς ενόψει της ΔΕΘ

Ο υφυπουργός Δημήτρης Μαρκόπουλος είχε σειρά συναντήσεων με φορείς και οργανώσεις, συζητώντας θέματα όπως φόροι, ΦΠΑ, ρευστότητα και συνταξιούχους, ενόψει της ΔΕΘ, με στόχο την απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: Ισχυρή οικονομία στηρίζει κοινωνία και επιχειρήσεις

Ο Ν. Παπαθανάσης επισκέφθηκε τη Δυτική Μακεδονία, επισημαίνοντας τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης και στήριξης της κοινωνίας. Εγκαινιάστηκαν νέα έργα υγείας και ανακοινώθηκαν επενδύσεις σε νοσοκομεία και υποδομές.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Νέα εποχή για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε τη νέα εποχή για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, επισημαίνοντας ότι η δημόσια περιουσία ανήκει σε όλους και οι Ολυμπιακές υποδομές αποκτούν αξία όταν συμβάλλουν και στις νίκες του μέλλοντος.