ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:05:51 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άνοιξε ο δρόμος για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην Ταϊλάνδη

Μετά από προσπάθειες της Ελλάδας που ξεκίνησαν το 2016, τέθηκε σε ισχύ στην Ταϊλάνδη η απόφαση που επιτρέπει την εισαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στη χώρα.

Προσβάσιμη είναι πλέον η αγορά της Ταϊλάνδης για τα ελληνικά ακτινίδια, καθώς από χθες τέθηκε σε ισχύ απόφαση έγκρισης εισαγωγής που δημοσιεύτηκε στη Βασιλική Εφημερίδα της χώρας. 

Στην εν λόγω απόφαση περιγράφονται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της Ταϊλάνδης για το ελληνικό ακτινίδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η καταγραφή των παραγωγών και οπωρώνων αλλά και των συσκευαστηρίων που θα γίνεται από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Πλέον σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUITHELLAS, Γιώργο Πολυχρονάκη, αναμένεται η έκδοση εμπεριστατωμένων οδηγιών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο προς τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές ελεγκτικές Αρχές όσο και τους εξαγωγείς.

«Έχοντας δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές της Ταϊλάνδης, είμαστε ήδη έτοιμοι να εφαρμόσουμε όλα όσα απαιτούνται για να καταστήσουμε αυτήν την αγορά προσβάσιμη και σε άλλα προϊόντα μας, όπως τα κεράσια μας για τα οποία εκκρεμεί σχετικό αίτημα της χώρας μας», αναφέρει  ο κ. Πολυχρονάκης. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια για την είσοδο του ελληνικού ακτινιδίου στην Ταϊλάνδη, ξεκίνησαν από τον Μάρτιο του 2016 όταν η χώρα μας υπέβαλε σχετικό αίτημα για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και κερασιών.

Εν συνεχεία, τον περασμένο Νοέμβριο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας του ασιατικού κράτους επισκέφθηκε τη χώρα μας με σκοπό να διαπιστώσει το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίου, την επάρκεια των κρατικών ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακτινιδίου από τον οπωρώνα έως και το συσκευαστήριο αλλά και την επάρκεια των συσκευαστηρίων των ενδιαφερομένων Ελλήνων εξαγωγέων. Κατά τη διάρκεια τετραήμερης επίσκεψής τους στην Ελλάδα μέλη της ταϊλανδέζικης έδωσαν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της διακρατικής συμφωνίας.

Η συμβολή του ακτινιδίου στις εξαγωγές των εγχώριων οπωροκηπευτικών είναι μεγάλη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS έως την περασμένη Παρασκευή 24 Απριλίου, οι εξαγωγές ακτινιδίων ανήλθαν σε 166.140 τόνους έναντι 129.190 τόνων που ήταν πέρυσι, ξεπερνώντας έτσι και το ρεκόρ όλων των εποχών των 154.000 τόνων της περιόδου 2017-2018.

Το 2018 τα ακτινίδια κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στην κατηγορία εδώδιμα φρούτα και καρποί, πίσω από τα πορτοκάλια. Οι εξαγωγές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου αγγίζουν τα 123,5 εκατ. ευρώ, με το 90% της εγχώριας παραγωγής να πηγαίνει προς εξαγωγή, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 3η θέση διεθνώς ως παραγωγός χώρα στις εξαγωγές ακτινιδίου.

Οι συνολικές εκτάσεις ακτινιδίου σήμερα ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα και σύμφωνα με εκτιμήσεις τα επόμενα 2-3 χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους. Η εισαγωγή ακτινιδίων από την Ταϊλάνδη σίγουρα αποτελεί μια θετική είδηση για τον κλάδο, ωστόσο από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνονται ενέργειες προκειμένου το ελληνικό ακτινίδιο να διεισδύσει και σε νέες αγορές όπως της Βραζιλίας, του Βιετνάμ, της Ταιβάν, της Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ινδίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

proionta, trofima, ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Παραπέμπεται επιχείρηση για παραβιάσεις ΠΟΠ και ΠΓΕ

Μετά από ελέγχους, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση με την επωνυμία «ΚΑΛΤΣΑΣ Μ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ», προέβη σε κατάχρηση των καταχωρημένων ονομασιών: «ΘΡΟΥΜΠΑ ΘAΣΟΥ ΠΟΠ» και «ΘΑΣΟΣ ΠΓΕ», για αντίστοιχα συγκρίσιμα προϊόντα.
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Θα διασφαλίσουμε την ποιότητα και ασφάλεια των ελληνικών τροφίμων

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι το υπουργείο θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά κάθε παρανομία στον τομέα των τροφίμων, επιβάλοντας, όπου χρειαστεί, πρόστιμα και κυρώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εισαγγελέα εταιρεία για «ελληνοποίηση» 7,7 τόνων βουλγάρικου τυριού

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προχώρησε στη μη ανανέωση της πιστοποίησης της επιχείρησης «ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΒΕΕ» και την απένταξή της από το Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
ypourgeio-agrotikis-anaptyxhs
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσιάστηκαν τα έξι νέα εθνικά σήματα πιστοποίησης τροφίμων AGRO

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα επιβλέπει την εφαρμογή των νέων αυτών προτύπων AGRO, διενεργώντας επιθεωρήσεις στους ιδιωτικούς φορείς που θα δραστηριοποιηθούν στην πιστοποίησή τους, στις πιστοποιημένες επιχειρήσεις και στα σημεία πώλησης των προϊόντων.
ktinotrofia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζει να λύσει τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους και να αρθούν περιορισμοί στη διαδικασία αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκατάστασεων.