ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άνοιξε ο δρόμος για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην Ταϊλάνδη

Μετά από προσπάθειες της Ελλάδας που ξεκίνησαν το 2016, τέθηκε σε ισχύ στην Ταϊλάνδη η απόφαση που επιτρέπει την εισαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στη χώρα.

Προσβάσιμη είναι πλέον η αγορά της Ταϊλάνδης για τα ελληνικά ακτινίδια, καθώς από χθες τέθηκε σε ισχύ απόφαση έγκρισης εισαγωγής που δημοσιεύτηκε στη Βασιλική Εφημερίδα της χώρας. 

Στην εν λόγω απόφαση περιγράφονται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της Ταϊλάνδης για το ελληνικό ακτινίδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η καταγραφή των παραγωγών και οπωρώνων αλλά και των συσκευαστηρίων που θα γίνεται από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Πλέον σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUITHELLAS, Γιώργο Πολυχρονάκη, αναμένεται η έκδοση εμπεριστατωμένων οδηγιών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο προς τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές ελεγκτικές Αρχές όσο και τους εξαγωγείς.

«Έχοντας δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές της Ταϊλάνδης, είμαστε ήδη έτοιμοι να εφαρμόσουμε όλα όσα απαιτούνται για να καταστήσουμε αυτήν την αγορά προσβάσιμη και σε άλλα προϊόντα μας, όπως τα κεράσια μας για τα οποία εκκρεμεί σχετικό αίτημα της χώρας μας», αναφέρει  ο κ. Πολυχρονάκης. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια για την είσοδο του ελληνικού ακτινιδίου στην Ταϊλάνδη, ξεκίνησαν από τον Μάρτιο του 2016 όταν η χώρα μας υπέβαλε σχετικό αίτημα για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και κερασιών.

Εν συνεχεία, τον περασμένο Νοέμβριο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας του ασιατικού κράτους επισκέφθηκε τη χώρα μας με σκοπό να διαπιστώσει το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίου, την επάρκεια των κρατικών ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακτινιδίου από τον οπωρώνα έως και το συσκευαστήριο αλλά και την επάρκεια των συσκευαστηρίων των ενδιαφερομένων Ελλήνων εξαγωγέων. Κατά τη διάρκεια τετραήμερης επίσκεψής τους στην Ελλάδα μέλη της ταϊλανδέζικης έδωσαν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της διακρατικής συμφωνίας.

Η συμβολή του ακτινιδίου στις εξαγωγές των εγχώριων οπωροκηπευτικών είναι μεγάλη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS έως την περασμένη Παρασκευή 24 Απριλίου, οι εξαγωγές ακτινιδίων ανήλθαν σε 166.140 τόνους έναντι 129.190 τόνων που ήταν πέρυσι, ξεπερνώντας έτσι και το ρεκόρ όλων των εποχών των 154.000 τόνων της περιόδου 2017-2018.

Το 2018 τα ακτινίδια κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στην κατηγορία εδώδιμα φρούτα και καρποί, πίσω από τα πορτοκάλια. Οι εξαγωγές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου αγγίζουν τα 123,5 εκατ. ευρώ, με το 90% της εγχώριας παραγωγής να πηγαίνει προς εξαγωγή, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 3η θέση διεθνώς ως παραγωγός χώρα στις εξαγωγές ακτινιδίου.

Οι συνολικές εκτάσεις ακτινιδίου σήμερα ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα και σύμφωνα με εκτιμήσεις τα επόμενα 2-3 χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους. Η εισαγωγή ακτινιδίων από την Ταϊλάνδη σίγουρα αποτελεί μια θετική είδηση για τον κλάδο, ωστόσο από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνονται ενέργειες προκειμένου το ελληνικό ακτινίδιο να διεισδύσει και σε νέες αγορές όπως της Βραζιλίας, του Βιετνάμ, της Ταιβάν, της Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ινδίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ktinotrofia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζει να λύσει τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους και να αρθούν περιορισμοί στη διαδικασία αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκατάστασεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Να γεφυρωθεί το χάσμα με τις προηγμένες χώρες και να πραγματοποιηθεί η ψηφιακή μετάβαση του αγροτικού κλάδου στην μετά πανδημίας εποχή, στοχεύει το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την προστασία παραγωγών από αθέμιτες πρακτικές

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι να προστατευτούν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έναντι των αγοραστών. Ποιες αγροτικές επιχειρήσεις αφορά το νομοσχέδιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτσι απέτρεψε η κυβέρνηση την επιβολή δασμών σε λάδι και ελιές

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην οποία χαρακτηρίζει σημαντική επιτυχία τη μη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στο ελληνικό ελαιόλαδο και τις ελληνικές βρώσιμες ελιές.