ΓΔ: 2529.82 1.49% Τζίρος: 137.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:32
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο

Πιερρακάκης: Νέα στεγαστικά μέτρα και μείωση φόρων με κοινωνικό πρόσημο

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε στο «Athens Tax Forum 2025» στοχευμένα μέτρα για τη στέγαση και τη φορολογική ελάφρυνση, συνδέοντας τη μεταρρύθμιση με το δημογραφικό και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σημαντικές παρεμβάσεις για το στεγαστικό και το δημογραφικό ζήτημα ανέδειξε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια του 21ου «Athens Tax Forum 2025» που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε νέες στοχευμένες ενέργειες για τη στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του αυξανόμενου κόστους στέγασης. Υπενθύμισε τα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως η επιστροφή ενός ενοικίου στο 80% των ενοικιαστών και η αναμόρφωση της κλίμακας μισθωμάτων.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως το στεγαστικό αποτελεί βασικό ζήτημα για πολλές οικογένειες, επισημαίνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για ενοίκιο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη μείωση άμεσων φόρων της μεταπολίτευσης, τονίζοντας ότι η μείωση των άμεσων φόρων αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών. 

Επισήμανε επίσης τη σημασία της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης και τη δημογραφική της διάσταση, επισημαίνοντας ότι «δημογραφικό δεν είναι μόνο οι γεννήσεις, είναι και η στήριξη της Περιφέρειας και η ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας».

Αναφορικά με το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ο Υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στη σημασία των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών. 

Τόνισε επίσης την ανάγκη προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων, ιδίως από τις ΗΠΑ, αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τη συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γ. Σαρακάκη, και τον Πρόεδρο της φορολογικής επιτροπής, Ι. Σταυρόπουλο, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο της ΔΕΘ προβλέπει τη μεγαλύτερη μείωση άμεσων φόρων που έχει υλοποιηθεί ιστορικά. 

Το συνολικό ύψος του πακέτου ανέρχεται σε 1,76 δισ. ευρώ, με μεσοσταθμικό κόστος 2,5 δισ. ευρώ, και δίνει έμφαση στη μεσαία τάξη και το σύνολο της επικράτειας.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η επιλογή για μείωση των άμεσων φόρων ήταν συνειδητή, με στόχο την άμεση στήριξη των οικογενειών. Τόνισε τη σημασία της κοινωνικής και μεταρρυθμιστικής διάστασης της μεταρρύθμισης, η οποία συνδέεται άμεσα με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα για το ΔΝΤ δεν είναι αυτό που ήταν πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια». Επεσήμανε ότι η χώρα είναι πλέον ανοιχτή σε διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές και επιδιώκει την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ειδική αναφορά έγινε στη «συνταγή 3+1» που περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση, τις κλαδικές πολιτικές, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ευρωπαϊκή στρατηγική. 

Ο Υπουργός σημείωσε πως η ψηφιοποίηση έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ η αξιοποίηση των assets του Υπερταμείου και η συνεργασία με διεθνείς επενδυτές αποτελούν βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής πολιτικής.

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης ανέδειξε τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι κάθε χρηματοδότηση πρέπει να συνδέεται με μια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, διαφοροποιώντας το από την παλαιότερη προσέγγιση του ΕΣΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Οικονομικών κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική αύξηση εσόδων κατά 1 δισ. για τον προϋπολογισμό στα α' εξάμηνο

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Ιουνίου 2026 ανήλθε στα 929 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,49 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάλογος Μαρκόπουλου με φορείς ενόψει της ΔΕΘ

Ο υφυπουργός Δημήτρης Μαρκόπουλος είχε σειρά συναντήσεων με φορείς και οργανώσεις, συζητώντας θέματα όπως φόροι, ΦΠΑ, ρευστότητα και συνταξιούχους, ενόψει της ΔΕΘ, με στόχο την απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: Ισχυρή οικονομία στηρίζει κοινωνία και επιχειρήσεις

Ο Ν. Παπαθανάσης επισκέφθηκε τη Δυτική Μακεδονία, επισημαίνοντας τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης και στήριξης της κοινωνίας. Εγκαινιάστηκαν νέα έργα υγείας και ανακοινώθηκαν επενδύσεις σε νοσοκομεία και υποδομές.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Νέα εποχή για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε τη νέα εποχή για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, επισημαίνοντας ότι η δημόσια περιουσία ανήκει σε όλους και οι Ολυμπιακές υποδομές αποκτούν αξία όταν συμβάλλουν και στις νίκες του μέλλοντος.