ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 02:47:01
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
Πρόσοψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με σημαίες κρατών μελών.

Άμεση χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις ακριτικών νησιών ζητά ο Ροκάκης

Ο Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άμεση χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των νησιών, ενώ έθεσε τα προβλήματα μετανάστευσης και αγροδιατροφής της Κρήτης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Επιχειρήσεων στις Βρυξέλλες, διεκδίκησε άμεση κοινοτική χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στα ακριτικά νησιά της Ευρώπης. Στόχος είναι η εξισορρόπηση του μεταφορικού ισοδύναμου με αυτό των ηπειρωτικών περιοχών.

Ο κ. Ροκάκης, που είναι και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, συμμετείχε ενεργά στην 7η Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Επιχειρήσεων (E.P.E.), η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, η σύνοδος αποτελεί τη μεγαλύτερη θεσμική διοργάνωση για την επιχειρηματικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσφέροντας πλαίσιο διαλόγου μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και επιμελητηρίων.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Βουτσινάς, ενώ συμμετείχε και ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Χανίων, Δημήτρης Μουντάκης. Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Ροκάκης συναντήθηκε με τον ευρωβουλευτή Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αντιπρόεδρο της Διακομματικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Θάλασσες, τα Νησιά και τις Παράκτιες Περιοχές.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής νησιωτικότητας, ειδικότερα της Κρήτης, καθώς και οι επιπτώσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, με έμφαση στην κτηνοτροφία και το ελαιόλαδο. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων επισήμανε επίσης την ανάγκη για άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, αναφερόμενος σε πάνω από 15.000 παράνομους μετανάστες που εισήλθαν στην Κρήτη το τελευταίο έτος.

Ο κ. Ροκάκης είχε επιπλέον επαφές με τους Έλληνες ευρωβουλευτές Μανώλη Κεφαλογιάννη, πρόεδρο της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, και Φρέντι Μπελέρη, θέτοντας τις προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας.

Κατά την τοποθέτησή του στη σύνοδο, τόνισε πως το ασταθές διεθνές οικονομικό περιβάλλον και οι νέοι δασμοί περιορίζουν τις προοπτικές αισιοδοξίας. Υπογράμμισε ότι η ευάλωτη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στα ακριτικά νησιά απαιτεί άμεση κοινοτική στήριξη, ώστε να επιτευχθεί ισότητα με τις ηπειρωτικές περιοχές μέσω του μεταφορικού ισοδύναμου.

Ολοκληρώνοντας, σημείωσε πως η Μεσόγειος διαθέτει σημαντικούς πόρους για την ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο μέσα από διεύρυνση της συνεργασίας και των αγορών. Έκανε ιστορική αναφορά στους Μινωίτες, επισημαίνοντας τη σημασία της περιοχής ως εμπορικής "γέφυρας" ειρήνης και ανάπτυξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ υπερασπίζεται την ελευθερία έκφρασης

Η ΕΕ θα υπερασπιστεί την ελευθερία λόγου, τόνισε η φον ντερ Λάιεν, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε πέντε Ευρωπαίους. Ο Κόστα χαρακτήρισε τις κυρώσεις απαράδεκτες και διαβεβαίωσε πως η ΕΕ παραμένει ανυποχώρητη σε θέματα έκφρασης.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ωφέλιμη για την Ευρώπη η επανεκκίνηση διαλόγου με τον Πούτιν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να εξετάσει την επανεκκίνηση πλήρους και διαφανούς διαλόγου με τη Ρωσία, μετά τη συμφωνία για δάνειο προς την Ουκρανία.
Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ομόφωνα εγκρίνει άτοκο δάνειο στην Ουκρανία, δηλώνει ο Μερτς

Οι 27 της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα άτοκο δάνειο 90 δισ. ευρώ για τις ανάγκες της Ουκρανίας, το οποίο θα αποπληρωθεί μόνο αν καταβληθούν ρωσικές επανορθώσεις, ενώ η ΕΕ διατηρεί δικαίωμα χρήσης δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σαφής στήριξη στο δάνειο αποζημιώσεων για την Ουκρανία από ΕΕ

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα στηρίζει το δάνειο για την Ουκρανία, τονίζοντας πως τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στέλνουν σαφές μήνυμα σήμερα στην ΕΕ
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: «Να μην εξαρτώμαστε από τις μεγάλες δυνάμεις για την Ουκρανία»

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ηγετικό ρόλο στη νέα παγκόσμια τάξη, αυξάνοντας την αμυντική τους ισχύ και αξιοποιώντας «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της Ουκρανίας.