ΓΔ: 2057.69 -0.83% Τζίρος: 141.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:25:35
Οθόνη χρηματιστηρίου
Φωτεινές αριθμητικές ενδείξεις σε ταμπλό χρηματιστηρίου, χρήσιμες για χρηματοοικονομικά άρθρα.

"Νίκη": Ζητά άμεσες λύσεις για την εκκαθάριση οφειλών σε ιδιώτες

Η «Νίκη» καλεί την κυβέρνηση να εξοφλήσει άμεσα τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες για στήριξη της αγοράς, κατηγορώντας την για αδράνεια και ανάθεση του θέματος σε επιτροπή με ορίζοντα το 2026, ενώ τα χρέη παραμένουν υψηλά.

Άμεση εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ζητά με ανακοίνωσή της η «Νίκη», επισημαίνοντας την ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, η κυβέρνηση επιλέγει να συστήσει επιτροπή με ορίζοντα το 2026 για την καταγραφή ενός «παλιού και γνωστού προβλήματος», αντί να προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις για την αποπληρωμή των χρεών.

Όπως αναφέρεται, το Δημόσιο στερεί ζωτικής σημασίας κεφάλαια από τους ιδιώτες, επιτείνοντας την υπερχρέωση, τη στιγμή που το συνολικό ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 394,85 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν σε 4,12 δισ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στα 3,77 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 717 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024.

Επιπλέον, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 826 εκατ. ευρώ, τα χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία ανήλθαν σε 1,66 δισ. ευρώ – σημειώνοντας αύξηση 43% σε διάστημα εννέα μηνών – ενώ οι οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης διαμορφώθηκαν στα 612 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 205 εκατ. ευρώ, κυρίως προς ιδιώτες που συμμετείχαν σε έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Παρά τον δανεισμό ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας το 2017 για την εξόφληση των οφειλών, η μείωση του χρέους έφτασε μόλις στο 45%, καθώς συνεχίζουν να συσσωρεύονται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Η «Νίκη» καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση εκκαθάριση και να λάβει δραστικά μέτρα, αντί να περιορίζεται στη σύσταση επιτροπών, υπογραμμίζοντας ότι τα οφειλόμενα ποσά είναι απαραίτητα για την στήριξη της αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ευρεία συναίνεση εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2026

Ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι η Βουλή αποτελεί παράδειγμα διαφάνειας, με μόλις 2 ευρώ ανά 1.000 κρατικών δαπανών να αφορούν τη λειτουργία της, ενώ υπογράμμισε το κοινωνικό και πολιτιστικό της έργο.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Νέα μέτρα για πιο φιλικό και αποτελεσματικό Δημόσιο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις επόμενες κινήσεις για ένα πιο φιλικό κράτος προς τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στη μείωση γραφειοκρατίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.