ΓΔ: 2088.91 1.14% Τζίρος: 172.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:57:38
Λιμάνι Θεσσαλονίκης εναέρια λήψη
Εναέρια λήψη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με εμπορευματικές και επιβατικές ζώνες.

Θεσσαλονίκη: Έως τα μέσα 2029 ολοκληρώνεται η 6η προβλήτα στο λιμάνι

Το 2029 αναμένεται να ολοκληρωθεί η επέκταση της 6ης προβλήτας του λιμανιού Θεσσαλονίκης, αναβαθμίζοντας τη σημασία του. Παράλληλα, θα τελειώσουν οι συνδέσεις με οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, με επένδυση που φτάνει τα 270 εκατ. ευρώ.

Έως τα μέσα του 2029 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο επέκτασης της 6ης προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση του τόσο σε εμπορικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Παράλληλα, στο ίδιο χρονικό πλαίσιο ή το αργότερο έως το 2030, προβλέπεται να έχουν τελειώσει και οι κρίσιμες υποδομές σύνδεσης με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δρ Ιωάννης Τσάρας, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ).

Η επένδυση για το λιμενικό έργο ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά, μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, αναμένεται να φτάσει τα 270 εκατ. ευρώ. Το κόστος του εξοπλισμού θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 70 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το επίπεδο αυτοματοποίησης που θα επιλεγεί.

Ο δρ Τσάρας τόνισε ότι η επένδυση δεν θα έχει πραγματικό αντίκρισμα, εάν το λιμάνι δεν συνδεθεί αποτελεσματικά με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Στη διάρκεια του 2ου Thessaloniki Investment Forum, επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας με τις εταιρείες ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και ΤΕΚΑΛ Α.Ε, οι οποίες έχουν αναλάβει το έργο, διαβεβαιώνοντας ότι θα προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με τον δρ Τσάρα, τα έργα πολιτικού μηχανικού για την επέκταση της 6ης προβλήτας θα ολοκληρωθούν σε περίπου 40 μήνες. Η επέκταση θα αυξήσει το μήκος του κρηπιδώματος κατά 500 μέτρα και το πλάτος κατά 300 μέτρα, ενώ θα εξασφαλιστεί το μέγιστο βάθος για την υποδοχή μεγάλων πλοίων μεταφοράς κοντέινερ.

Επίσης, θα δημιουργηθεί πρόσθετη "αυλή" 160.000-170.000 τ.μ., απαραίτητη λόγω της αύξησης της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Σήμερα, ο σταθμός λειτουργεί κοντά στο 90% της δυναμικότητάς του, διαχειριζόμενος περίπου 600.000 TEUs ετησίως, με στόχο να φτάσει το 1,4-1,5 εκατ. TEUs στη δεκαετία, καθώς το λιμάνι θα μπορεί να υποδέχεται πλοία χωρητικότητας έως και 14.000 TEUs.

Σιδηροδρομική και οδική σύνδεση

Τον Απρίλιο αναμένεται να εγκατασταθεί ο ανάδοχος για το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού με το κεντρικό δίκτυο, μέσω υπερυψωμένης γέφυρας. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από την έναρξη των εργασιών, σχεδόν ταυτόχρονα με την επέκταση της 6ης προβλήτας.

Παρά το γεγονός ότι κάθε προβλήτα διαθέτει σιδηροδρομική γραμμή, η σημερινή έξοδος είναι δύσκολη, καθώς διασχίζει την πόλη. Η νέα σύνδεση θα υλοποιηθεί με διπλή γραμμή και υπερυψωμένη γέφυρα, έργο που θα διευκολύνει σημαντικά τη διακίνηση φορτίων.

Όσον αφορά την οδική σύνδεση, το δίκτυο που ενώνει την 6η προβλήτα με την ΠΑΘΕ μέσω Καλοχωρίου παραμένει ημιτελές. Το έργο, προϋπολογισμού 30-40 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να επαναπροκηρυχθεί μετά την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων. Εκκρεμεί το ερώτημα αν κύριος του έργου θα παραμείνει η Εγνατία Οδός ΑΕ ή θα περάσει σε νέο ιδιοκτήτη, λόγω επικείμενης ιδιωτικοποίησης.

Ανταγωνισμός και προοπτικές

Σχετικά με τον ανταγωνισμό, ο ΟΛΘ καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της ενδοχώρας, αλλά απαιτούνται ενέργειες για την προσέλκυση transit φορτίων. Ο δρ Τσάρας αναφέρθηκε στην ανάπτυξη λιμανιών όπως του Κόπερ και της Ριέκα, σημειώνοντας ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στοχεύει να ανακτήσει μέρος του φορτίου μέσω βελτίωσης των υποδομών και της λειτουργίας του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα αναβαθμίσει τον ρόλο του, εξυπηρετώντας ευρύτερες αγορές της Ευρώπης και καλύπτοντας παράλληλα στρατιωτικές και νατοϊκές ανάγκες μεταφορών.

Το Thessaloniki Investment Forum διοργανώθηκε από το CNN Greece σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και του υφυπουργείου Μακεδονίας Θράκης, με χορηγία του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβάθμιση οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ

Η αναβάθμιση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης–Μουδανιών (Κ12-Θέρμη) θα διεκδικηθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ, αφού απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε εκκρεμότητα απαλλοτρίωση εκτάσεων με αναμονή συναίνεσης από ΑΠΘ.
Αεροδρόμιο Μακεδονία Θεσσαλονίκη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Άνοδος 9,7% στην κίνηση του αεροδρομίου Μακεδονία τον Οκτώβριο

Αύξηση 9,7% σημείωσε η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τον Οκτώβριο, με 755.920 ταξιδιώτες. Ισχυρή άνοδος στις διεθνείς πτήσεις, ενώ Έλληνες, Γερμανοί, Κύπριοι, Άγγλοι και Ιταλοί ήταν οι κορυφαίες εθνικότητες.
Λεωφορείο ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΑΣΘ-Τροχαία Θεσ/νίκης συνεργάζονται ενόψει διακοπής της γραμμής του μετρό

Ο ΟΑΣΘ και η Τροχαία Θεσσαλονίκης ανακοινώνουν μέτρα για τη διακοπή της βασικής γραμμής του μετρό. Δημιουργείται νέα γραμμή Μ1 και ενισχύονται τρεις βασικές λεωφορειακές γραμμές.