ΓΔ: 2038.04 -0.89% Τζίρος: 91.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:45:36
Φώτο: Shutterstock

Ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να αναπτύξει ανοσία στον ιό

Το yachting είναι η μορφή διακοπών που κατ' εξοχήν ευνοεί την αποφυγή συγχρωτισμού και η Ελλάδα έχει αναπτύξει καλή διεθνή εικόνα στη διάρκεια της πανδημίας. Ζητούμενο είναι να ανοίξουν οι αερομεταφορές.

Στην «εμπροσθοφυλακή» των μορφών τουρισμού, που θα μπορούσαν να μην χάσουν εντελώς την φετινή σεζόν, συγκαταλέγεται ο θαλάσσιος τουρισμός και ειδικότερα το yachting. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, όπως ο κ. Γιάννης Δραγνής, διευθύνων σύμβουλος της Goldenport Group, η ίδια η φύση του yachting συνηγορεί υπέρ της ενίσχυσης της ασφάλειας και της υγείας, καθώς πρόκειται για μια μορφή διακοπών, που ευνοεί την αποφυγή συγχρωτισμού.

Στην πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με αντικείμενο τη βιώσιμη ναυτιλία, ο κ. Δραγνής σημείωσε ότι «ναι μεν έχουμε 90% μείωση στις κρατήσεις, ωστόσο η ζήτηση δεν έχει εκλείψει, το αντίθετο μάλιστα. Οι πελάτες μας θέλουν να πάνε διακοπές με φίλους ή την οικογένειά τους, γιατί θεωρούν ότι αυτή η μορφή διακοπών τους προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, σε σχέση με το να μείνουν σε ένα ξενοδοχείο», τόνισε χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα, στην παρούσα φάση, έγκειται στο ότι οι τουρίστες θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμα τον τρόπο, όσο υπάρχουν τα γνωστά «μπλόκα» στις αερομεταφορές.

Αν επιλυθούν τα προβλήματα και βρεθεί τρόπος, έστω για μέρος των ενδιαφερόμενων, ο κ. Δραγνής εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες επιλογές ως χώρες προορισμού, όχι μόνο για τους τακτικούς επισκέπτες, αλλά και μεταξύ εκείνων που μέχρι πρότινος προτιμούσαν για διακοπές yachting γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, ή η Τουρκία. «Σίγουρα θεωρώ ότι το yachting και συνολικά ο τουρισμός μας περισσότερο θα κερδίσουν πόντους, παρά θα χάσουν» κι αυτό οφείλεται στην θετική δημοσιότητα που έχει εισπράξει η Ελλάδα, λόγω της επιτυχούς διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγνή, το yachting αποτελεί κυρίαρχη δύναμη παγκοσμίως και καλύπτει το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι συνεισφέρει το 1,4% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι τρίτη  δύναμη στο χώρο αυτό μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Το 45% της παγκόσμιας αγοράς το κατέχει η Μεσόγειος, και αυτό δείχνει πως η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο, επισήμανε ο κ. Δράγνης, τονίζοντας πως πρόκειται για άριστης ποιότητας τουρισμό.

Το ζήτημα βέβαια είναι πόσες εταιρείες θα αντέξουν οικονομικά, ώστε να επωφεληθούν και του υψηλότερου μεριδίου που πιθανώς να διεκδικήσει η Ελλάδα στο μέλλον. Ο κ. Δραγνής εμφανίστηκε αισιόδοξος, τουλάχιστον για το διάστημα από τον Ιούλιο και μετά, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει άνοδος των κρατήσεων τις προσεχείς εβδομάδες.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε μια φοβερή αγορά τα τελευταία πέντε χρόνια. Έτσι, οι εταιρείες που έκαναν μια σωστή διαχείριση τα προηγούμενα χρόνια, δεν νομίζω να έχουν τόσο σημαντικό πρόβλημα, εξαιτίας μιας κακής σεζόν», σημείωσε χαρακτηριστικά, καταδεικνύοντας αυτό ακριβώς που σκέφτονται το τελευταίο διάστημα και πολλοί άνθρωποι της αγοράς, το πώς δηλαδή απειλείται αίφνης με κατάρρευση το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας, όταν έχουν προηγηθεί σχεδόν δέκα χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας των εσόδων από τον τουρισμό. Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από τουριστικές δραστηριότητες διπλασιάστηκαν το 2019, αγγίζοντας τα 18 δισ. ευρώ, από 9 δισ. ευρώ στις αρχές της δεκαετίας.

Η Goldenport Group ελέγχει ένα στόλο από 38 εμπορικά πλοία, κυρίως φορτηγά και εμπορευματοκιβωτίων, όπως επίσης και 8 super yacths, μέσω της Golden Yachts. Μάλιστα, αρκετά εξ αυτών ναυπηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ελληνικά ναυπηγεία, όπως εκείνα στο Πέραμα, όπου ο ιδρυτής της Goldenport, καπετάνιος Πάρης Δραγνής, είναι και μέτοχος. Αυτή την περίοδο, η εταιρεία ναυπηγεί ένα mega yacht μήκους 96 μέτρων. Οι εργασίες ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2018 και το πλοίο ήταν προγραμματισμένο να πέσει στη θάλασσα την φετινή άνοιξη. Πέρσι ολοκλήρωσε τη ναυπήγηση ενός ακόμη mega yacht μήκους 85 μέτρων, του «O’Ptasia». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

23χρονη στο Μεξικό καταδικάστηκε σε 20 χρόνια για φόνο τριών σέρφερ

Νεαρή καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης για το ρόλο της στη δολοφονία τριών τουριστών σε μεξικανική λουτρόπολη το 2024. Τα θύματα ήταν δύο Αυστραλοί αδελφοί και ένας Αμερικανός φίλος τους, που αγνοούνταν από τον Απρίλιο.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πιο κοινωνικός Προϋπολογισμός, μαγείρεμα τέλος και το bye στο buy the dip

Τα κοινωνικά στηρίγματα του προϋπολογισμού, η συζήτηση για την προεδρεία του Eurogroup, αντίο (;) στο buy the dip, οι νέοι δεν μαγειρεύουν, ο τουρισμός πολυτελείας με πειρατική τηλεόραση και τι είπε ο CEO της Dimand για την ασυνεννοησία.
Επιβάτες σε αεροπλάνο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες πτήσεις και αυξημένη ζήτηση από Αυστρία και Ελβετία για Ελλάδα το 2026

Αυστριακοί και Ελβετοί Tour Operators αυξάνουν πτήσεις και νέους προορισμούς προς Ελλάδα για το 2026, με ισχυρή ζήτηση και θετικές προοπτικές, όπως διαπιστώθηκε σε roadshows και ειδικές εκδηλώσεις.
Συνέδριο Ένωση Μαρινών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Παράσχης: Δυνατότητες, προκλήσεις και νέο δόγμα στον τουρισμό το 2025

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, στο συνέδριο REIMAGINE TOURISM 2025, τόνισε τη μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της ποιότητας και ισόρροπης κατανομής στην περιφέρεια.
Θέρετρο Sani Ikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανδρεάδης: Απαραίτητο δεκαετές σχέδιο για την οικονομία της Ελλάδας

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε τη σημασία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τον τουρισμό και χαρακτήρισε την αυθεντική ελληνική φιλοξενία ως εξαγώγιμο πλεονέκτημα, αξιοποιήσιμο με εκπαίδευση και σωστές δομές.
Φούρνοι λιμάνι θάλασσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρισμός για όλους 2025: Ανακοινώθηκε ο νέος οριστικός πίνακας δικαιούχων

Το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε 13.983 νέους δικαιούχους για το «Τουρισμός για όλους 2025», με άυλες κάρτες χρήσης έως 31/12/2025 και δυνατότητα διαμονής χωρίς περιορισμούς σε όλη τη χώρα.