ΓΔ: 863.55 -1.36% Τζίρος: 27.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:00:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Airbnb-Enoikiaseis
Shutterstock

«Βουτιά» εισοδημάτων από Airbnb σε τουριστικούς προορισμούς

Απώλειες κατέγραψαν το 2019 οι ιδιοκτήτες που προσέφυγαν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Κέρκυρα και την Κρήτη, ενώ το τρέχον έτος προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της πανδημίας.

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στους δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, με την Κέρκυρα να καταγράφει, το 2019, σημαντική υποχώρηση στο μέσο μηνιαίο εισόδημα ενός καταλύματος, ενώ και η Κρήτη σημείωσε σοβαρές απώλειες. Σε καλό επίπεδο διατηρείται η Αθήνα ανάμεσα στους αστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA, εξειδικευμένης εταιρείας ανάλυσης των αγγελιών ακινήτων στις δημοφιλέστερες πλατφόρμες (Airbnb και HomeAway), στην Κέρκυρα όπου καταγράφονται 3.651 ενεργές αγγελίες διαμονής σημειώθηκε «βουτιά» 21% στο μέσο μηνιαίο εισόδημα ενός καταλύματος φτάνοντας πλέον τα 1.580 ευρώ.

Στην Κρήτη, το μέσο μηνιαίο εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις έχει φτάσει στα 1.400 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 7%. Ωστόσο το μέσο μηνιαίο εισόδημα που αποδίδει η βραχυχρόνια μίσθωση ξεπερνά κατά πολύ τις αποδόσεις των μακροχρόνιων μισθώσεων, με όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες να στρέφονται προς τις λύσεις τύπου Airbnb. Αξιοσημείωτο είναι πως στην Κρήτη απαντώνται και οι περισσότερες ενεργές αγγελίες διαμονής καθώς φτάνουν τις 13.593 με το ελληνικό νησί να ξεπερνά ακόμα και την Φλωρεντία.

Η τριάδα με τις χειρότερες επιδόσεις

Από τους μεσογειακούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, μετά την Κέρκυρα, την τριάδα με τις χειρότερες επιδόσεις συμπληρώνει η Αττάλεια στην Τουρκία που κατέγραψε το 2019 απώλειες της τάξης του 19% με το μέσο μηνιαίο εισόδημα να ανέρχεται στα 700 ευρώ, ενώ σημαντική πτώση 13% κατέγραψαν και οι Κάννες με το μέσο μηνιαίο εισόδημα να βρίσκεται στα 1.600 ευρώ.

Στην τριάδα των επιτυχημένων προορισμών, το Μπορντό στη Γαλλία είδε το μέσο μηνιαίο εισόδημα να αυξάνεται κατά 21% και να φτάνει πλέον τα 1.870 ευρώ, με την Φλωρεντία των 12.332 ενεργών αγγελιών να σημειώνει άνοδο 19% και να φτάνει στα 1.830 ευρώ και το Πόρτο στην Πορτογαλία να καταγράφει άνοδο 15% του εισοδήματος που φτάνει πλέον τα 1.165 ευρώ τον μήνα.

Η Αθήνα συνεχίζει και κερδίζει έδαφος στους αστικούς προορισμούς καθώς είδε το μέσο μηνιαίο εισόδημα να αυξάνεται κατά 6% στα 933 ευρώ και να βρίσκεται στην 11η θέση, με τον αριθμό των ενεργών αγγελιών να είναι στις 10.281. Στη Λισσαβώνα οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων είδαν το μέσο μηνιαίο εισόδημα τους να αυξάνεται κατά 12% και να φτάνει τα 1.490 ευρώ ενώ στο Βερολίνο που σημειώθηκε επίσης αύξηση 12% το μέσο εισόδημα διαμορφώθηκε στα 1.820 ευρώ.

Μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό

Η φετινή εικόνα ωστόσο αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό με τους υποψήφιους επισκέπτες ακόμα να μην γνωρίζουν αν και πως θα μπορούν να επισκεφτούν την χώρα μας. Προς το παρόν δεν καταγράφονται μαζικές ακυρώσεις, με τους ιδιοκτήτες ή οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να έχουν υιοθετήσει μια στάση αναμονής όπως και οι τουρίστες.

Όπως έχει αναφέρει το BD αρκετοί ιδιοκτήτες και σε άλλα, πιο δημοφιλή σημεία, αμφιταλαντεύονται και εξετάζουν όλες τις επιλογές και πολλοί βρίσκονται σε αναζήτηση μισθωτών από την εγχώρια αγορά ενοικιαστών, έστω για περίοδο 6-12 μηνών, καθώς η εικόνα για το 2020 δείχνει αρκετά ασαφής μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Airbnb-Enoikiaseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα Airbnb: «Μαγνήτης» οι Κυκλάδες για τους Αμερικανούς τουρίστες

Τα σπίτια σε μοναδικές τοποθεσίες ή με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, όπως αυτά των Κυκλάδων, προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αλλάζει για πάντα τα ταξίδια η πανδημία, περιορίζεται ο τουρισμός σε μακρινούς προορισμούς.
tourismos, turism, Nisia,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο έπεσαν οι κρατήσεις για Airbnb μετά τα μέτρα για τη Μύκονο

Μέσα σε λίγα 24ωρα οι πληρότητες των καταλυμάτων σε όλη τη χώρα με βάση τις προκρατήσεις για τον Ιούλιο έπεσε από 95% σε 80%. Διαψεύδει ο Χ. Θεοχάρης ότι υπήρξαν μαζικές ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της Μυκόνου.