ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα τα κατάφερε και περιμένει την ανταμοιβή από... τους τουρίστες 

Σωρεία θετικών δημοσιευμάτων για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίστηκε την κρίση του κορονοϊού στον διεθνή Τύπο, με το μεγάλο ερωτηματικό να παραμένει η επόμενη ημέρα του τουρισμού

Την επιτυχημένη πορεία της Ελλάδας αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών με το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων και κρουσμάτων στην Ευρώπη, τονίζουν σε πληθώρα δημοσιευμάτων τους τα διεθνή ΜΜΕ. 

Βασική επωδός το γεγονός ότι μετά από αυτήν την επιτυχία η Ελλάδα αναμένει με αγωνία να υποδεχθεί τους τουρίστες, καθώς ο εν λόγω τομέας αποτελεί έναν από τους κύριους στυλοβάτες της οικονομίας. Ιδιαίτερα, μάλιστα, ευνοϊκά είναι τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, γεγονός σαφώς εξαιρετικά θετικό, με δεδομένο και το γεγονός ότι οι Γερμανοί συγκαταλέγονται μεταξύ των «πελατών - στόχος» για τον ελληνικό τουρισμό. 

Δεν λείπουν, πάντως, και δημοσιεύματα που κρύβουν μία μικρή… ζήλια, όπως αυτό του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο αναφέρεται εκτενώς στο γεγονός ότι αρκετοί Έλληνες «ξεχύθηκαν» στις παραλίες –αφορά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που ήταν και το επίσημο άνοιγμα των παραλιών μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων- για να απολαύσουν τη θάλασσα και τον ελληνικό ήλιο. 

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό: «παρά τις αντιξοότητες και αντίθετα με τις προσδοκίες των περισσότερων εμπειρογνωμόνων, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής περάσει απροσδόκητα ελαφρά την πανδημία της κορονοϊού. Επειδή οι Έλληνες ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλός σε σύγκριση με την Ευρώπη. Η Ελλάδα έλαβε επαίνους από διεθνείς οργανισμούς, ξένες κυβερνήσεις και διεθνή μέσα ενημέρωσης».

Η ελληνική επιτυχία στον γερμανικό Τύπο 

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι «μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την επιδημία του κορονοϊού. Έχουν αναφερθεί 14 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στη Γερμανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι έξι φορές μεγαλύτερος. Ένας λόγος παραπάνω για την Ελλάδα να είναι πιο προσεκτική όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων, ώστε να μην διακινδυνεύσει όσα έχει επιτύχει μέχρι σήμερα».

Ενώ όλοι προσμένουν τις διακοπές του καλοκαιριού, ο συντάκτης στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt νοσταλγεί ανοιξιάτικες διακοπές κοντά στο Ρέθυμνο, ανατρέχοντας σε ταξιδιωτικές αναμνήσεις. «Μόνο να τα ονειρευτούμε μπορούμε όλα αυτά» επισημαίνει ο συντάκτης, για να συνεχίσει την νοητή περιήγηση: «Η ομορφιά της ζωής στην Κρήτη (...) σημαίνει πάνω απ΄όλα να απολαμβάνεις τη στιγμή. Nα σηκωθείς να χορέψεις ή να τραγουδήσεις μόλις κάποιος θα πιάσει το λαούτο, το μπουζούκι ή το μπαγλαμαδάκι». Στο τελευταίο, χρηστικό κομμάτι του ρεπορτάζ έρχεται η απότομη προσγείωση: «Κανείς δεν γνωρίζει ποιες αεροπορικές εταιρίες θα αρχίσουν και πάλι τακτικές πτήσεις προς το Ηράκλειο ή τα Χανιά» σημειώνει ο συντάκτης.

Η Ελλάδα, υιοθετώντας κάποια από τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη, περιόρισε μέχρι τώρα με επιτυχία την πανδημία και διεκδικεί ήδη τουρίστες, αναφέρει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», επισημαίνοντας ότι τα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά από τον Ιούλιο και ότι υπάρχουν σκέψεις και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. «Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι λιγότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γι' αυτό η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βάλει μπροστά τον τουρισμό όσο το δυνατόν συντομότερα. Συζητούμε για το πώς θα διασφαλιστούν οι τουρίστες σε κάθε ξενοδοχείο, για το πώς θα φροντίσουν τους φιλοξενούμενους - ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα», δηλώνει ο επικεφαλής της TUΙ Γερμανίας, Μάρεκ Αντριουστσακ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προηγουμένως θα πρέπει να επιτραπεί στους Γερμανούς να βγουν από την πατρίδα τους χωρίς ταξιδιωτική οδηγία.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συστήσει Ομάδα Δράσης, η οποία διαπραγματεύεται με τουριστικούς ομίλους, όπως ο TUI και ο DER Touristik, τις λεπτομέρειες σχεδίου ασφαλείας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τον εξοπλισμό των ξενοδοχείων με αντισηπτικά και την αποτροπή μεγάλων συναθροίσεων, τόσο σε παραλίες όσο και σε πισίνες. Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Την Ελλάδα ως πιθανό τουριστικό προορισμό των Γερμανών φέτος ανέφερε και ο αρμόδιος για τον τουρισμό Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Τόμας Μπάραϊς υπογραμμίζοντας πως τα δεδομένα για την πανδημία στη χώρα μας εξελίσσονται ευνοϊκά. «Εάν η εξέλιξη της Covid-19 συνεχίσει έτσι, θα μπορούν να γίνουν καλοκαιρινές διακοπές στην Γερμανία και σε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες, όπου οι αριθμοί κρουσμάτων εξελίσσονται επίσης θετικά. Ανάλογες συνομιλίες διεξάγουμε ήδη με τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος στην «Tagesspiegel» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Αυστρία, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία και την Ολλανδία, όπου μπορεί κανείς, όπως είπε, να φθάσει οδικώς από την Γερμανία.

Βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ

Η βρετανική «The Sun» αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων, υποστηρίζοντας ότι θα ορίζουν από πριν ποια ξαπλώστρα και ποιο τραπέζι θα χρησιμοποιεί η κάθε οικογένεια φιλοξενουμένων τους. Η είδηση αυτή μάλλον δεν θα αρέσει καθόλου στους Βρετανούς τουρίστες, σχολιάζει η εφημερίδα, καθώς είναι γνωστό ότι τρέχουν πολύ νωρίς το πρωί για να καταλάβουν την καλύτερη ξαπλώστρα.

Το πρακτορείο Bloomberg προβάλλει τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ότι τα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας είναι έτοιμα να μεταφέρουν επισκέπτες στα νησιά. Μόλις επιτραπεί στους τουρίστες να έρθουν, «έχουμε έτοιμο ένα πρωτόκολλο για τα φέρι-μπόουτ στην Ελλάδα για την προστασία των επιβατών και του πληρώματος και την ασφαλή μεταφορά τους», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, 

«Οι επιχειρήσεις στη Σαντορίνη, το πιο δημοφιλές ελληνικό νησί για διακοπές, υιοθετούν όλα τα μέτρα υγιεινής, αγωνιώντας για την έναρξη της σεζόν», μεταδίδει το Reuters. «Θα είμαστε έτοιμοι σε δέκα ημέρες, αυτό είναι το μόνο σίγουρο», λέει στο βρετανικό πρακτορείο ο Παναγιώτης Λούτος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Σαντορίνη. Το πρακτορείο σημειώνει πως στα παραθαλάσσια μπαρ του νησιού, πλέξιγκλας χωρίζει πλέον τις ξαπλώστρες στην παραλία.

Σε εκτενές άρθρο η ιστοσελίδα των New York Times, αναφέρεται στις ενέργειες σε 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, για την προσέλκυση τουριστών στο πλαίσιο σταδιακής άρσης των περιορισμών λόγω της υφιστάμενης κατάστασης πανδημίας.

Μεταξύ των 10 προορισμών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα (μετά την Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) για την οποία αναφέρεται ότι χάρη στην ταχύτατη δράση και τους περιορισμούς που επέβαλε πριν την επέκταση του κορονοϊού, η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα. «Πώς θα ανοίξουν με ασφάλεια; Εκτός από την παραπάνω σταδιακή επαναλειτουργία κατά τους επόμενους μήνες, δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθούν αθλητικοί αγώνες, φεστιβάλ, συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις με μαζική προσέλευση θεατών. Σύμφωνα με σχέδιο-παρουσίαση της κυβέρνησης για την άρση των περιορισμών, το Μάιο και τον Ιούνιο, θα υπάρξει μια 'σταδιακή και συντονισμένη επιστροφή στη νέα κανονικότητα με συνεχή εποπτεία', ενώ στο επίκεντρο από τον Ιούλιο και μετά, θα βρεθεί η 'διατήρηση της νέας κανονικότητας', με παράλληλη επαγρύπνηση και προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος το φθινόπωρο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σε άρθρο του, ο βρετανικός Guardian τονίζει την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από την Ελλάδα και σημειώνει ότι η χώρα μας σκοπεύει κεφαλοποιήσει την επιτυχία της, προσελκύοντας τουρισμό.

«Την ώρα που η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία παραμένουν επιφυλακτικές και αναζητούν εγχώριους τουρίστες, η Ελλάδα ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει τη διαχείρισή της στην κρίση ανοίγοντας τις πόρτες της τον Ιούλιο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο του βρετανικού Guardian σχετικά τον τουρισμό και το φετινό καλοκαίρι στη Γηραιά Ήπειρο, με τίτλο «η Ευρώπη σχεδιάζει διακοπές στο σπίτι, μετά τα lockdown για τον νέο κορονοϊό».

Στο άρθρο, καταγράφεται η πραγματικότητα αναφορικά με τον τουρισμό και τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. «Καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται για πλήθος κρατήσεων, εφόσον η κυβέρνηση επιτρέψει τις διακοπές εντός της χώρας αυτό το καλοκαίρι, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται με στόχο να σώσουν τις τουριστικές βιομηχανίες τους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ΑΕΠ», σημειώνεται στην αρχή του άρθρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρότητες μέχρι 83% στα ακίνητα Airbnb ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο καταγράφει αύξηση 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.
Mykonos, Cyclades
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι προ-κρατήσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις, υψηλότερες του '19

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, προκύπτει ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σύγκριση με το 2019. Διπλασιασμός για το Δεκαπενταύγουστο.
eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Πέντε προκλήσεις για τον τουρισμό, πώς στηρίζει τους επαγγελματίες

Ο ρόλος της Eurobank στην υποστήριξη του τουρισμού τονίστηκε σε ειδική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν προγράμματα χρηματοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και υποστήριξης των τουριστικών επενδύσεων.
navagio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποινική δίκη για την επένδυση από τον εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο

Επτά εμπλεκόμενοι στην πώληση έκτασης 14.500 στρεμμάτων κοντά στη διάσημη παραλία «Ναυάγιο» παραπέμπονται σε δίκη για δύο κακουργηματικές πράξεις. Φέρεται να πωλήθηκε η έκταση από πρόσωπο που δεν ήταν ιδιοκτήτης.