Φωτο: Shutterstock

Θετική αλλά με αστερίσκους η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων αναμένεται ότι θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Θετική αναμένεται ότι θα είναι η 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία, την οποία θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν, γεγονός το οποίο θα «ανοίξει τον δρόμο» για την εκταμίευση του ποσού των 748 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs).

Άλλωστε, παρά τη δημοσιονομική «εκτροπή» που προκάλεσε η πανδημία, η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της, με εξαίρεση, πάντως, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τη σαφή καθυστέρηση που υπάρχει στην εξόφληση των οφειλων του δημοσίου προς τους ιδιώτες. 

Φυσικά η έκθεση της Κομισιόν δεν θα είναι ρόδινη για την Ελλάδα, όπως άλλωστε έδειξαν και οι πρόσφατες εκτιμήσεις της για την οικονομία, με καλά πληροφορημένες πηγές να υπογραμμίζουν ότι θα υπογραμμίσει τους μεγάλους κινδύνους που προκαλούνται από την αύξηση της ανεργίας, που θα φθάσει φέτος στο 20%, αλλά και το πλήγμα σε ζωτικούς τομείς για την ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι εξαγωγές. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό των 748 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και σε αυτήν την περίπτωση η επέλαση της πανδημίας, διέκοψε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει τους εταίρους για αλλαγή χρήσης των εν λόγω κεφαλαίων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Με ενισχυμένη εποπτεία η παροχή 32 δισ. στην Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα οι  δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να εμπεριέχονται στο σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στη χώρα, τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Στα 50 δισ. ευρώ θα φτάσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας

Ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί να βγει πιο κερδισμένη μετά την πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο ύψους 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις αλλαγές ελληνικού ενδιαφέροντος στο Ταμείο για την απολιγνιτοποίηση

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει τη σύσταση του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» με κονδύλια 7,5 δισ. ευρώ τα οποία σχεδιάζεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις στις περιοχές της ΕΕ που πλήττονται από την απανθρακοποίηση.