ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επιστροφή του προκαταβληθέντος ΕΦΚ για το κρασί ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

Καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και των λοιπών επιβαρύνσεων, που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί, το οποίο, όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση.

Στην αποκατάσταση μιας αδικίας εις βάρος των μικρών οινοπαραγωγών, η οποία τους είχε επιβληθεί με τις φορολογικές επιβαρύνσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και των λοιπών επιβαρύνσεων, που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί, το οποίο, όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση κατά την περίοδο που ίσχυε ο συντελεστής ΕΦΚ κρασιού και έως την ημερομηνία κατάργησής του.

Επιπλέον, με την Υπουργική Απόφαση καθορίζεται η διαδικασία διαγραφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κρασιού και των λοιπών επιβαρύνσεων στην περίπτωση που οι εν λόγω επιβαρύνσεις είχαν μεν βεβαιωθεί σε μικρούς οινοπαραγωγούς, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί για αποθέματα κρασιού, το οποίο δεν είχε διατεθεί στην κατανάλωση κατά το ανωτέρω διάστημα.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Βάζουμε τέλος στις στρεβλώσεις, τις οποίες δημιούργησε ένας άδικος φόρος, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας». 

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραφε το ΒD, ο οινοποιητικός κλάδος έχει κάνει έκκληση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 9% προκειμένου να καταφέρει να απορροφήσει μέρος των ισχυρών κραδασμών που έχει προκαλέσει η πανδημία στην αγορά του κρασιού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας «το κρασί έχει καταγράψει απώλειες από 30 έως 50%.  Πολυάριθμες μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ειδικά όσες δεν έχουν παρουσία στα σούπερ μάρκετ, και αναμένουμε το άνοιγμα στο κανάλι της εστίασης και του τουρισμού. Πιέζουμε πάρα πολύ το υπουργείο Οικονομικών για γενναία μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 9%, δεν υπάρχει απάντηση αυτή την στιγμή, ίσως εξετάζεται μια σειρά μέτρων που θα ανακοινωθούν για το άνοιγμα της εστίασης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ