Φώτο: Shutterstock

Η Κύπρος θα ζητήσει πρώτη δάνειο από τον ESM για την πανδημία

Η Κύπρος θα αξιοποιήσει τη νέα χρηματοδοτική γραμμή, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Πετρίδης. Το πρόγραμμα προσφέρει δάνεια με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και δεκαετή διάρκεια.

Η Κύπρος φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα ζητήσει το σχεδόν άτοκο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την πανδημία (Pandemic Crisis Support).

Όπως μεταδίδει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης»,  ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης του Science Hoaxes, δήλωσε ότι η Κύπρος θα αξιοποιήσει την ειδική πιστωτική γραμμή που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον ESM, υπό τον τίτλο Pandemic Crisis Support, για την κάλυψη των δαπανών υγείας που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Πετρίδης είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών κράτους – μέλους της ευρωζώνης που δηλώνει δημόσια ότι θα αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση του ESM. Η Κύπρος, όπως και όλες οι χώρες που θα προσφύγουν στον ESM, μπορεί να αντλήσει ποσό ίσο ως το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 400 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,1%) και δεκαετή περίοδο αποπληρωμής.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ως τώρα ότι δεν επιθυμεί να αξιοποιήσει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ESM, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, έχει δηλώσει ότι η χώρα του αξιοποιήσει το πρόγραμμα εάν το εγκρίνει η Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startups-Ellada-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου για την ανάπτυξη των startups

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα στηρίξουν την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της καινοτομίας στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση υπέρ Ελλήνων επενδυτών για το «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο

Το Διεθνές Διαιτητικό Όργανο της Παγκόσμιας Τράπεζας αποφάσισε να εξετάσει ομαδική προσφυγή 956 Έλληνες καταθετών και ομολογιούχων, που ζητούν αποζημίωση 300 εκατ. ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία.
gas pipe-Eastmed-fysiko aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διακυβερνητική για τον EastMed: Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού

Την διακυβερνητική συμφωνία θα υπογράψουν στις 6.30 το απόγευμα οι αρμόδιοι υπουργοί για την Ενέργεια της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.