Φώτο: Shutterstock

Η Κύπρος θα ζητήσει πρώτη δάνειο από τον ESM για την πανδημία

Η Κύπρος θα αξιοποιήσει τη νέα χρηματοδοτική γραμμή, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Πετρίδης. Το πρόγραμμα προσφέρει δάνεια με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και δεκαετή διάρκεια.

Η Κύπρος φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα ζητήσει το σχεδόν άτοκο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την πανδημία (Pandemic Crisis Support).

Όπως μεταδίδει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης»,  ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης του Science Hoaxes, δήλωσε ότι η Κύπρος θα αξιοποιήσει την ειδική πιστωτική γραμμή που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον ESM, υπό τον τίτλο Pandemic Crisis Support, για την κάλυψη των δαπανών υγείας που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Πετρίδης είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών κράτους – μέλους της ευρωζώνης που δηλώνει δημόσια ότι θα αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση του ESM. Η Κύπρος, όπως και όλες οι χώρες που θα προσφύγουν στον ESM, μπορεί να αντλήσει ποσό ίσο ως το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 400 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,1%) και δεκαετή περίοδο αποπληρωμής.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ως τώρα ότι δεν επιθυμεί να αξιοποιήσει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ESM, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, έχει δηλώσει ότι η χώρα του αξιοποιήσει το πρόγραμμα εάν το εγκρίνει η Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Νέα έξοδος στις αγορές για άντληση 750 εκατ. ευρώ

H Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε στην Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs International Bank και HSBC ως συμβούλους για μια διπλή έκδοση μέσω του επανανοίγματος υφιστάμενων ομολόγων, λήξης στις 3 Δεκεμβρίου 2024 και 21 Ιανουαρίου 2040.