ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Τι ισχύει με την αστική ευθύνη των ξενοδοχείων αν κάποιος κολλήσει κορονοϊό

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που ορίζει τις ευθύνες των τουριστικών επιχειρήσεων σε περίπτωση μόλυνσης πελατών από κορονοϊό και τα πρόστιμα για παραβάσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι το σημείο-κλειδί προκειμένου μια τουριστική επιχείρηση να μη βρεθεί αντιμέτωπη με αστικές ευθύνες σε περίπτωση που κάποιος πελάτης της μολυνθεί από κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, απάντηση στο ζήτημα της αστικής ευθύνης των ξενοδοχειακών μονάδων, από τυχόντα θέματα προκύψουν ελέω κορονοϊού, δίνει διάταξη του νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό, με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη».

Η διάταξη ξεκαθαρίζει ότι: «Αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων, έναντι οιουδήποτε προσώπου, σχετιζόμενη αμέσως ή εμμέσως με τον κορονοϊό COVID-19, δεν προκύπτει, σε περίπτωση κατά την οποία, οι τουριστικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν την προσήκουσα εφαρμογή των όρων των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου του παρόντος».

Στο μεταξύ, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

1. Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Τουρισμού και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για το καθοριζόμενο ως αναγκαίο χρονικό διάστημα, εκδίδονται ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155) κατά παρέκκλιση των ισχυόντων όρων λειτουργίας τους. Εντός της κοινής απόφασης του προηγούμενου εδαφίου ορίζονται οι ειδικοί όροι λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων βάσει των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, το χρονικό διάστημα ισχύος των όρων των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, καθώς και το πεδίο εφαρμογής των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου.

2. Στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου της παρ. 1 επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

3. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων της παρ. 1 και τη διαπίστωση των παραβάσεων είναι οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού, η Ελληνική Αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 του ν. 4622/2019(Α' 133). Αρμόδιες αρχές για την επιβολή του διοικητικού προστίμου, καθώς του διοικητικού μέτρου της αναστολής λειτουργίας είναι οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού.

4. Με την απόφαση της παρ. 1 εξειδικεύονται το διοικητικό πρόστιμο της παρ. 2, αναλόγως του βαθμού διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, η εφαρμοστέα διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η κωδικοποίηση των κανόνων για την λειτουργία των ξενοδοχείων

Το υπουργείου Τουρισμού στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, εκτός απροόπτου, θα προβεί στη δημοσιοποίηση των κανόνων για τη λειτουργία των ξενοδοχείων στην εποχή του κορονοϊού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 1,2 δισ. η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου το 2020. Τι προτείνει το ΞΕΕ

Η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισ. ευρώ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλή λουκέτου στα μισά ελληνικά ξενοδοχεία - Δέσμη πέντε μέτρων προτείνουν οι ξενοδόχοι

Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για τα ξενοδοχεία, λόγω των μέτρων περιορισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, θα φθάσει στα 4,46 δισ. ευρώ.