Φώτο: ΑΠΕ

Παραιτήθηκε το δημόσιο από τις αναιρέσεις για την υπόθεση Marfin

Άνοιξε ο δρόμος, μετά από 10 χρόνια, για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin, ύστερα από την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να παραιτηθεί από τις αναιρέσεις.

Πράξη έγινε η πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το κράτος θα παραιτηθεί από τις αναιρέσεις που είχε ασκήσει κατά των αποφάσεων που επιδίκαζαν αποζημιώσεις 2,2 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων της Marfin.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), μετά την προηγηθείσα παρέμβαση του πρωθυπουργού, ομόφωνα, αποφάσισε την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις, τις οποίες είχε ασκήσει κατά των αποφάσεων που επιδίκαζαν αποζημιώσεις 2,2 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων της 5ης Μαϊου 2010, στο κτίριο της τράπεζας Marfin, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο έκαψαν κουκουλοφόροι.

Εκείνη την ημέρα έχασαν τη ζωή τους η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια (μαζί και ένα αγέννητο παιδί).

Δέκα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, την 8η Μαΐου 2020, με αφορμή την τελετή μνήμης για τα θύματα του εμπρησμού της Marfin, ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, να παραιτηθεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αναίρεση που είχε ασκήσει κατά των δικαστικών αποφάσεων που αφορούσαν την καταβολή αποζημιώσεων των συγγενών των θυμάτων της Marfin.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΝΣΚ ομόφωνα (με 68 ψήφους) τάχθηκε υπέρ της παραίτησης του Δημοσίου από την αναίρεση που είχε ασκήσει κατά τεσσάρων αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που είχαν επιδικάσει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Marfin.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, το ΝΣΚ αναμένεται να προσέλθει στο Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να καταθέσει τις παραιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις που έχει ασκήσει κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με τις οποίες δικαιώθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων και τους επιδικάσθηκαν αποζημιώσεις ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος του ΝΣΚ, Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποτελεί ένδειξη ηθικής δικαίωσης των αθώων θυμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτάσεις των «σοφών» για την αναπτυξιακή στρατηγική

Η κυβέρνηση προωθεί ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 μεγάλες παρεμβάσεις ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα ξοδέψουμε τα χρήματα της ΕΕ ως... νεόπλουτοι

Με σχέδιο και σύνεση θα γίνει η διαχείριση των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από την Κομισιόν με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως τα χρήματα δεν θα ξοδευτούν με την ανεμελιά του νεόπλουτου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο βοήθειας για τις αερομεταφορές ύψους 400 εκ. ευρώ ανακοινώνει η κυβέρνηση

Μετά το υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πακέτο μέτρο στήριξης των αεροπορικών ενώ ενδέχεται να υπάρξει και δεύτερο μέρος βοήθειας αν κριθεί απαραίτητο.