ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Moody's: Η πανδημία κόβει την πορεία της Ελλάδας προς αναβάθμιση

Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να αποφύγει παρεκκλίσεις από τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αναγκαία η εξυγίανση των τραπεζών, τονίζει ο οίκος Moody's.

Την απόφασή της να μην προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εξηγεί η Moody's, τονίζοντας ότι η πανδημία δεν επιτρέπει τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της χώρας, ενώ το σοκ που έχει προκαλέσει στην οικονομία, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους, επιβάλλουν να αποφευχθούν παρεκκλίσεις από τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις.

Η Moody's βαθμολογεί το ελληνικό χρέος με B1 με σταθερή προοπτική, ενώ πριν την κρίση του κορονοϊού η προοπτική ήταν θετική, καθώς αναμενόταν ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση θα αναβαθμιζόταν.

«Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση που εξελέγη τον περασμένο Ιούνιο έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή, με πρόγραμμα εστιασμένο στις μεταρρυθμίσεις», όπως τονίζει η Κάθριν Μιούλμπρονερ, ανώτερη αντιπρόεδρος του οίκου, επισημαίνοντας όμως ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική στάση τα επόμενα χρόνια, ώστε να διασφαλισθεί μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους. Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να ενισχυθούν».

Για να επιτύχει η Ελλάδα μια αναβάθμιση από τον οίκο, τονίζεται στο σημείωμα της Moody's ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ευρωζώνης, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των επενδύσεων. Επίσης, την αναβάθμιση θα διευκόλυνε μια νέα ώθηση για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Οι μεταρρυθμίσεις κλειδί για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Η βασική πρόκληση για την ελληνική οικονομία και το πιστωτικό της προφίλ παραμένει σταθερά το χρέος, το οποίο το 2020 διαμορφώθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ, ήτοι στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί ο οίκος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή σε πλεόνασμα το 2023 αναμένει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Ταμείο το έλλειμμα θα φθάσει φέτος στο 10,2% του ΑΕΠ και το χρέος στο 206,7% του ΑΕΠ με σταδιακή υποχώρηση τα επόμενα χρόνια. Στροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 που θα αγγίξει το 0,2% του ΑΕΠ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας

Οι δικαιούχοι θα έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε σε 36 δόσεις άτοκα ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για υποβολή αιτήσεων έως και τις 31 Δεκεμβρίου.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Αναβάθμισε το αξιόχρεο των συστημικών ελληνικών τραπεζών

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του Moody's ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση κόκκινων δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς αποτιμά η Moody's τις ζημιές από τις πυρκαγιές στην οικονομία

Διαχειρίσιμο το άμεσο δημοσιονομικό κόστος, με την υποστήριξη και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κίνδυνοι για τον τουρισμό. Ευάλωτη μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία στους περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Πιστωτικά θετικό για τις τράπεζες το stress test

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, η Alpha Bank εμφάνισε την μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια στο δυσμενές σενάριο, ενώ τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.