Φώτο: ΑΠΕ

Θεοχάρης: Προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα δεδομένα των επιχειρήσεων

Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε πως οι οριστικές λίστες για τις χώρες που θα έρθουν οι τουρίστες θα καθοριστούν μέχρι τέλος του μήνα και σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και των γιατρών.

Την σημασία των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις τουριστικές επιχειρήσεις υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αναφέροντας πως στόχο έχουν να διασφαλίσουν την υγεία όλων ενώ δίνεται παράλληλα η ευελιξία στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τα πρωτόκολλα στα δικά τους δεδομένα. Τι θα ισχύσει για τα voucher και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε οτι τα πρωτόκολλα συντάχθηκαν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους λοιμωξιολόγους. Για τον καταδυτικό τουρισμό και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως θεσμοθετείται πολύ σημαντική διάταξη για την αστική ευθύνη των ξενοδόχων που τους θωρακίζει από παράλογες διεκδικήσεις εφόσον ακολουθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών επιχειρήσεων θα «παρέχουν ευελιξία στις τουριστικές επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τα πρωτόκολλα στα δικά τους δεδομένα που έχουμε περάσει με το υγειονομικό φίλτρο» εξήγησε ο υπουργός Τουρισμού, προσθέτοντας οτι «έχουμε καταρτίσει τα επιχειρησιακά σχεδία ενώ το υπουργείο Υγείας  έχει συμβάλλει στην ενίσχυση δομών υγείας και της ικανότητας μας να τεστάρουμε στις δομές με αυξημένη τουριστική κίνηση».

Σημείωσε επίσης πως «δεν υπάρχει λίστα των 20 πρώτων χωρών με τις οποίες έχουμε συμφωνήσει για τουρίστες, τα κριτήρια τίθενται από τον ΕΟΔΥ και τους γιατρούς, αυτοί θα μας δώσουν τις οριστικές λίστες», διευκρινίζοντας πως οι οριστικές λίστες που θα καταρτιστούν αποκλειστικά με υγειονομικά κριτήρια δεν αναμένονται πριν το τέλος του μήνα. «Όπως είναι τώρα, τα πράγματα την εποχή που θα ανοίγουμε, σε πρώτη φάση 15 Ιουνίου και 1η Ιουλίου σε 2η φάση, η Γερμανία θα είναι σε επιδημιολογική κατάσταση που θα μας επιτρέψει να έχουμε ροές. Το ελπίζουμε». 

Για το voucher του κοινωνικού τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι ισχύει ήδη, και περιλαμβάνει τρεις δράσεις. Η πρώτη δράση, το κανονικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που τριπλασιάστηκε, φτάνοντας στα 30 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τις ασθενείς οικονομικές τάξεις. Η δεύτερη δράση είναι το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους με εισοδηματικά κριτήρια επίσης, αλλά ευρύτερα. Τρίτη δράση voucher για διακοπές για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. «Η στόχευσή τους θα είναι για το β’ εξάμηνο του έτους που η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό δεν θα είναι αυτή που θα είχαμε με άλλες συνθήκες» και σημείωσε πως «τα τουριστικά γραφεία και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα υποβάλλουν πακέτα με έκπτωση οπότε ο δικαιούχος θα είναι διπλά κερδισμένος από το ποσό της επιδότησης και από τις μειωμένες τιμές». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε τροπολογία για τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων

Επιπλέον χρόνο στις επιχειρήσεις που νοικιάζουν επιπλωμένα δωμάτια, προκειμένου να κατοχυρώσουν τους διακριτικούς τίτλους τους χωρίς πρόστιμο, δίνει το υπουργείο Τουρισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Θεοχάρης: Στήριξη στα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν αλλά και όσα μείνουν κλειστά

Με την ασφάλεια να αποτελεί το βασικό ζητούμενο για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος, ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε την ανάγκη να μην χαθεί ο φετινός Αύγουστος.