Σε παγίδα πρόσθετου ΕΝΦΙΑ πέφτουν ιδιοκτήτες ακινήτων

Αναδρομικό φόρο ακινήτων καλούνται να πληρώσουν όσοι δηλώνουν τώρα τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους και νομιμοποιημένες αυθαίρετες κατασκευές και διορθώνουν τις καταχωρήσεις στο Ε9.

Μπροστά σε δυσάρεστες φόρο - εκπλήξεις βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που υποβάλλουν δηλώσεις διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή των Δήμων, καθώς καλούνται να πληρώσουν έξτρα ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αναδρομικά από το 2015.

Πολλοί φορολογούμενοι που σπεύδουν να δηλώσουν τακτοποιημένους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους ή νομιμοποιημένες αυθαίρετες κατασκευές για να αποφύγουν αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα από τους Δήμους διαπιστώνουν ότι οι επιφάνειες αυτές δεν έχουν αποτυπωθεί ούτε στο έντυπο Ε9. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις τακτοποιημένων επιφανειών οι οποίες ενώ έχουν δηλωθεί στον οικείο Δήμο δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9 με αποτέλεσμα η αίτηση να μην προχωράει αφού τα τετραγωνικά μέτρα στο Ε9 πρέπει να είναι ίδια με αυτά που θα δηλωθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή των Δήμων και συνεπώς θα πρέπει να γίνει πρώτα η διόρθωση στο Ε9.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης για ένα ή περισσότερα έτη θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ ο οποίος υπολογίζεται αναδρομικά και μπορεί να πάει πίσω στον χρόνο για πέντε χρόνια. Αν για παράδειγμα δηλωθούν σήμερα στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριου χώρου ο οποίος τακτοποιήθηκε το 2011 αναζητείται αναδρομικός ΕΝΦΙΑ για όλη την περίοδο από το 2015 έως το 2019.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτριας διαμερίσματος 39τμ. στην Αθήνα η οποία είχε δηλώσει στο Δήμο Αθηναίων 10 τ.μ ημιυπαίθριων χώρων και 10 τμ. πάρκινγκ πληρώνοντας τις σχετικές επιβαρύνσεις. Τις επιφάνειες αυτές διαπίστωσε ότι δεν τις είχε δηλώσει στο Ε9. Διορθώνοντας το Ε9 της καταλογίστηκε ΕΝΦΙΑ αναδρομικά από το 2015 συνολικού ύψους 333 ευρώ.

Με την τακτοποίηση ενός κλειστού ημιυπαίθριου χώρου ή με τη νομιμοποίηση μιας αυθαίρετης κατασκευής ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι υποχρεωμένος να δηλώσει την επιφάνεια όχι μόνο στον δήμο για να υπολογίσει τα πρόσθετα δημοτικά τέλη αλλά και στην Εφορία για να αναπροσαρμόσει τον ΕΝΦΙΑ. Πολλοί δεν γνώριζαν την υποχρέωση αυτή και αναγκάζονταν να προχωρήσουν τις διαδικασίες μόνο την ώρα της μεταβίβασης των ακινήτων τους. Τώρα έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 30 Ιουνίου να διορθώσουν το Ε9 και να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες, όταν επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων στους δήμους, μπορούν να διαπιστώσουν εάν η επιφάνεια για κάθε ακίνητο όπως αποτυπώνεται στο έντυπο Ε9 είναι η ίδια με τα όσα έχουν δηλωθεί στον δήμο. Όσοι εντοπίσουν διαφορές θα πρέπει να δηλώσουν στους δήμους τα ίδια ακριβώς τετραγωνικά μέτρα όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9. Εάν υπάρχουν διαφορές καλό είναι να διορθωθούν πρώτα τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να γίνουν οι διορθώσεις στους δήμους. Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν εμφανίσει την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στο Ε9 έχουν δυο επιλογές:

  • Να δηλώσουν τα τετραγωνικά και στο Ε9, οπότε αυτομάτως θα κληθούν να καταβάλλουν επιπλέον φόρο που μπορούν να τον εξοφλήσουν είτε εφάπαξ είτε σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την νέα πάγια ρύθμιση. Δεν θα τους καταλογισθεί όμως το πρόστιμο της εκπρόθεσμης δήλωσης ύψους 100 ευρώ, όπως συνέβαινε παλαιότερα.
  • Να μην διορθώσουν το Ε9. Σε αυτή τη περίπτωση θα βρουν το πρόβλημα μπροστά τους όταν θα χρειαστεί να μεταβιβάσουν το ακίνητο στο παιδί τους ή σε κάποιον τρίτο, οπότε θα χρειαστεί και να πληρώσουν τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ πέντε ετών και να καταβάλουν τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και τον ΤΑΠ αναδρομικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ. Ποιοι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο

Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Έως τις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η 1η δόση. Έκπτωση ή και πλήρη απαλλαγή για 1 εκατομμύριο φορολογουμένους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αντικειμενικές το 2021: Πού «φουσκώνει» ο ΕΝΦΙΑ

Ως τις 5 Οκτωβρίου οι εισηγήσεις των εκτιμητών στο υπ. Οικονομικών. Αυξήσεις στο φόρο αναμένονται σε συνοικίες της Αθήνας, στα δυτικά και νότια προάστια, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και σε τουριστικές περιοχές.