ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αστικά ακίνητα Αθήνας
Αστική εικόνα της αγοράς ακινήτων στην Αθήνα με πολυκατοικίες και διαμερίσματα.

ΠΟΜΙΔΑ: Εκδηλώσεις σε 10 πόλεις για αλλαγές στην ακίνητη περιουσία

Σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για τις εξελίξεις στη νομοθεσία ακινήτων διοργανώνει η ΠΟΜΙΔΑ από 2 έως 7 Μαρτίου 2026 σε 10 πόλεις, με ομιλητή τον πρόεδρό της Στράτο Παραδιά και παρουσίαση νέου βιβλίου για την αγορά σπιτιού.

Ακίνητη περιουσία, φορολογία και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις βρίσκονται στο επίκεντρο σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με τα σωματεία-μέλη της, τοπικούς φορείς και τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως τις 7 Μαρτίου 2026 σε δέκα πόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, με στόχο την ενημέρωση ιδιοκτητών ακινήτων, νομικών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, φοροτεχνικών και επαγγελματιών της αγοράς.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, δικηγόρος Α. Στράτος Παραδιάς. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο των Στράτου Παραδιά και Ηλία Παπαγεωργιάδη «Αγοράζω Σπίτι» (Εκδόσεις Καστανιώτη), με πρόλογο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 2 Μαρτίου στη Βέροια και ολοκληρώνονται στις 7 Μαρτίου στον Βόλο. Ενδεικτικά, στις 3 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Θεσσαλονίκη (Μακεδονία Palace), ενώ ενημερωτικές συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Ξάνθη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.

Θεματολογία

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρίσκονται οι τελευταίες νομοθετικές και φορολογικές αλλαγές που επηρεάζουν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν:

- Οι μεταβολές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου των ακινήτων.
- Οι αλλαγές στις μισθώσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων (πλαφόν 3%).
- Η υποχρεωτική τραπεζική καταβολή μισθωμάτων από 1.4.2026.
- Το νέο «Πιστοποιητικό φερεγγυότητας» και οι επιπτώσεις του στις μισθώσεις.
- Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (Μ.Ι.Δ.Α.) της ΑΑΔΕ.
- Το τέλος Τοπικής Ανάπτυξης (ΤΤΑ) 1 ο/οο και οι ρυθμίσεις του Αυτοδιοικητικού Κώδικα.
- Οι προθεσμίες για απογραφή ανελκυστήρων και δήλωση αυθαιρέτων.
- Οι πολεοδομικοί περιορισμοί και η υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
- Οι νέες διατάξεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις και κληρονομικές συμβάσεις.
- Το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιών των μελών ΠΟΜΙΔΑ με έκπτωση 20% επί του ΕΝΦΙΑ.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι συνδιοργανωτριών οργανώσεων, δικηγορικών συλλόγων και επιμελητηρίων.

Παρουσίαση του βιβλίου «Αγοράζω Σπίτι»

Το βιβλίο των Στράτου Παραδιά και Ηλία Παπαγεωργιάδη παρουσιάζεται ως ένα πολύτιμο βοήθημα για κάθε σημερινό ή μελλοντικό ιδιοκτήτη. Αναλύει τη διαδικασία επιλογής και απόκτησης κατοικίας, παρέχοντας πρακτικές συμβουλές για την αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας.

Με έμφαση στη σύνεση και τον ρεαλισμό, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η αγορά κατοικίας αποτελεί μια απόφαση ζωής που απαιτεί γνώση, προετοιμασία και σωστό προγραμματισμό. Στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρέλαση ελληνικού στρατού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θ. Δαβάκης επισκέφθηκε το στρατηγείο της ΑΣΔΕΝ σε φυλάκιο Ηπείρου

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θ. Δαβάκης επισκέφθηκε την 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και το φυλάκιο Μολυβδοσκέπαστου, ανταλλάσσοντας ευχές με το προσωπικό ενόψει Πάσχα. Τον υποδέχθηκαν ανώτατοι αξιωματικοί της περιοχής.
Γερμανικό στρατιωτικό όχημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

82 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας: Εκδήλωση μνήμης

Εκδήλωση μνήμης για τα 82 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Απριλίου με παρουσία κυβερνητικών, στρατιωτικών και τοπικών αρχών, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αντιολισθητικές αλυσίδες στον Βόρα, διακοπές κυκλοφορίας

Η κακοκαιρία «Erminio» έφερε χιόνια στα ορεινά και βροχές στη Μακεδονία, χωρίς σοβαρά προβλήματα. Απαραίτητες οι αλυσίδες προς Βόρας στην Πέλλα, διακοπή κυκλοφορίας σε σημεία της Ημαθίας λόγω αυξημένης στάθμης ποταμού.
Κέντρο του Νόβι Σαντ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση συνεργασίας Μακεδονίας-Θράκης με Βοϊβοντίνα Σερβίας

Ενίσχυση της συνεργασίας σε πολιτισμό, τουρισμό, αγροτικά, εκπαίδευση και αυτοδιοίκηση συζήτησαν Βοιβοντίνα και Βόρεια Ελλάδα. Το Κρατικό Μπαλέτο Νόβισαντ θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ενώ προωθούνται ανταλλαγές εκθέσεων.