Φώτο: ΑΠΕ

Αυξάνονται οι δικαιούχοι για 1,4 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής

Το πρώτο 15θήμερο Ιουνίου οι αιτήσεις για τα φθηνά δάνεια από το ΥΠΟΙΚ, ενώ τα ποσά θα πιστωθούν μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Δικαιούχοι εταιρείες ανεξαρτήτως νομικής μορφής αλλά και ατομικές επιχειρήσεις.

Μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Ιουνίου ενεργοποιείται για δεύτερη φορά το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης των επιχειρήσεων με επιστρεπτέα προκαταβολή από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή την φορά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα φθάσει τα 1,4 δισ. ευρώ και θα καλύψει μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, όπως τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, που απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, «στόχος είναι τα ποσά να καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι αρχές Ιουλίου. Το νέο πρόγραμμα θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, αφού θα ενσωματώνονται πλέον στοιχεία μείωσης τζίρου και Απριλίου και Μαΐου».

Η περίμετρος των δικαιούχων θα διευρυνθεί, καθώς, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο σχήμα στήριξης και επιχειρήσεις που δεν είχαν μπει στην πρώτη φάση. Θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η ένταξη συγκεκριμένων περιπτώσεων ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά ασκούν δραστηριότητα που χρήζει στήριξης. Θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα επιβεβαιώνουν τη μείωση του τζίρου τους. Ωστόσο, από το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται, θα αφαιρείται το ποσό που έχουν ήδη λάβει».

Σχετικά με τον πρώτο γύρο του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το μέτρο πέτυχε, καθώς:

  • «Σε περισσότερες από 51.500 επιχειρήσεις πιστώθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 580 εκατ. ευρώ, δηλαδή – κατά μέσο όρο – περίπου 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
  • Από αυτές, 7.437 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 29.664 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.211 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • Δηλαδή, το 58% των συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει από 1 έως 5 εργαζόμενους.
  • Και το 94% μέχρι 20 εργαζόμενους, αποδεικνύοντας έτσι ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις.
  • Μάλιστα οι επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 84% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων.

Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης, παρά τα όποια προβλήματα, έχουν ήδη εγκριθεί χορηγήσεις ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ σε 20 ημέρες, όταν, στο αντίστοιχο προηγούμενο πρόγραμμα, το ΤΕΠΙΧ Ι, είχαν εγκριθεί 200 εκατ. ευρώ σε 10 μήνες. Όλα αυτά συνιστούν ουσιαστική στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στο μέτρο των δυνατοτήτων της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης - Ποιοι μπορούν να προχωρήσουν σε αλλαγή ΚΑΔ

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και για νομικά πρόσωπα που θα λάβουν χαμηλότερο ενοίκιο - Στήριξη και για μαγαζιά που βρίσκονται σε ξενοδοχεία-αεροδρόμια αλλά και σε μικρά καταστήματα τηλεπικοινωνιών.