Φώτο: Shutterstock

Διπλή ένεση ρευστότητας στην αγορά από το υπουργείο Οικονομικών

Θέμα χρόνου η ανακοίνωση γενναίας μείωσης της προκαταβολής φόρου, ενώ στα μέσα Ιουνίου ανοίγει και πάλι το πρόγραμμα για τα φθηνά δάνεια μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Διπλή κίνηση που θα δώσει «ανάσες» σε πάνω από 1.000.000 επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προχωρώντας σε γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου και ανοίγοντας νέο κύκλο για φθηνά κρατικά δάνεια μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το κούρεμα της προκαταβολής φόρου που θα πρέπει να καταβάλλουν φέτος οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις σε ποσοστό από 50% έως και 70%, πράγμα που θα ελαφρύνει σημαντικά το φορολογικό βάρος. Για παράδειγμα, επαγγελματίας με κέρδη 10.000 ευρώ το 2019 θα πρέπει να πληρώσουν φέτος 2.400 ευρώ και άλλα 2.400 ευρώ ως προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος. Με μείωση κατά 50% το ποσό της προκαταβολής θα μειωθεί στα 1.200 ευρώ δηλαδή θα έχει όφελος 1.200 ευρώ.

Σε περίπτωση που προκριθεί η μείωση κατά 70%, ο ίδιος επαγγελματίας θα πληρώσει για προκαταβολή 720 ευρώ και έτσι θα έχει μείωση φόρου ύψους 1.680 ευρώ. Για κέρδη 20.000 ευρώ η προκαταβολή ανέρχεται σήμερα σε 4.800 ευρώ και με μείωση κατά 70% θα διαμορφωθεί στα 1.440 ευρώ δηλαδή θα προκύψει όφελος 3.360 ευρώ

Αν και οι αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τον Ιούλιο, η ατζέντα προβλέπει:   

  • Η μείωση στην προκαταβολή φόρου θα αφορά επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που εμφανίζουν πτώση τζίρου από ένα ποσοστό και πάνω λόγω της πανδημίας με τον πήχη να τοποθετείται στην περιοχή του 30%
  • Το «κούρεμα» του φόρου θα είναι οριζόντιο, δηλαδή όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με μείωση τζίρου πάνω από ένα ποσοστό θα έχουν την ίδια έκπτωση στο φόρο
  • Για τον προσδιορισμό της μεταβολής του τζίρου θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του ΦΠΑ για τον Μάιο ενώ στις παραμέτρους που θα συνυπολογιστούν θα είναι και η συνολική πτώση του τζίρου στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ως προκαταβολή φόρου βεβαιώνεται ποσό ίσο με 100% του φόρου που προκύπτει μόνο από την άσκηση επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας καθώς και τυχόν διαφοράς τεκμηρίων, αφού αφαιρεθούν τυχόν παρακρατηθέντες φόροι. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι φόροι των εισοδημάτων που προκύπτουν από άλλες πηγές.

Εξαιρετικά για όσους υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά η προκαταβολή ισούται με το 50%. Σε περίπτωση μείωσης του εισοδήματος άνω του 25% ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει με αίτηση του στην εφορία τη μείωση της προκαταβολής. Προκαταβολή φόρου δεν υπολογίζεται όταν το ποσό που πρέπει να βεβαιωθεί δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Πέραν της φορολογικής ελάφρυνσης και με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νέο γύρο παροχής φθηνών κρατικών δανείων ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό:

  • Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι αρχές Ιουλίου
  • Το μέτρο θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία μείωσης τζίρου και Απριλίου και Μαΐου. Επιπρόσθετα θα διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής ώστε να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που δεν είχαν μπει στην πρώτη φάση. Θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η ένταξη συγκεκριμένων περιπτώσεων ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά ασκούν δραστηριότητα που χρειάζεται στήριξης
  • Θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα επιβεβαιώνουν τη μείωση του τζίρου τους, αλλά από το ποσό που θα δικαιούνται, θα αφαιρείται το ποσό που έχουν ήδη λάβει.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής πιστώθηκαν σε περισσότερες από 51.500 επιχειρήσεις χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 580 εκ. ευρώ (κατά μέσο όρο περίπου 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση). Το 58% των συνόλου διαθέτει από 1 έως 5 εργαζόμενους και το 94% μέχρι 20 εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις με 1 έως 50 εργαζόμενους αντιστοιχούσαν στο 84% του συνόλου και μοιράστηκαν το 80% των πόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Περίπου 200.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις θα έχουν περιθώριο μέχρι τις τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας. Δεν αλλάζει το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος.