ΓΔ: 2146.55 0.39% Τζίρος: 130.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:50:41
Παραλιακή Αθήνας βράδυ
Πανοραμική φωτογραφία της παραλιακής ζώνης της Αθήνας, ιδανική για άρθρα ακινήτων και επενδύσεων.

Πόσα ενοίκια απαιτούνται για αγορά σπιτιού στην Αττική – Το «Θερμόμετρο»

Σύμφωνα με στοιχεία του «Θερμομέτρου» Ακινήτων, απαιτούνται περίπου 342 ενοίκια στη Γλυφάδα, 335 στην Πετρούπολη και 332 στη Δραπετσώνα για αγορά κατοικίας, παρά τις διαφορές στις τιμές, δείχνοντας παρόμοιες αποδόσεις επένδυσης.

Περιοχές της Αττικής με εντελώς διαφορετικά επίπεδα τιμών κατοικιών εμφανίζουν σχεδόν ταυτόσημες επενδυτικές αποδόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου «Θερμομέτρου Ακινήτων». Για παράδειγμα, απαιτούνται περίπου 342 ενοίκια για την αγορά κατοικίας στη Γλυφάδα, 335 στην Πετρούπολη και 332 στη Δραπετσώνα, γεγονός που αποτυπώνει τη σύγκλιση των αποδόσεων σε περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Το «Θερμόμετρο Ακινήτων» δημιουργήθηκε από την πλατφόρμα Spitogatos σε συνεργασία με τον Ηλία Παπαγεωργιάδη και βασίζεται στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης και ενοικίασης κατοικιών. Το εργαλείο δείχνει πόσα ενοίκια απαιτούνται, κατά μέσο όρο, για την αγορά ενός ακινήτου σε κάθε περιοχή, προσφέροντας μια απλή εικόνα των αποδόσεων στην αγορά κατοικίας.

Η παρουσίαση του δείκτη πραγματοποιήθηκε από τον Ηλία Παπαγεωργιάδη και τον Δημήτρη Μελαχροινό, CEO του Spitogatos, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελλάδα 2026: Επιχειρείν, Ακίνητα, Επενδύσεις», σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Παύλο Πανταζόπουλο. Ο δείκτης αξιοποιεί εκατομμύρια δεδομένα της πλατφόρμας και στοχεύει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για επενδυτές στην αγορά ακινήτων.

Η φιλοσοφία πίσω από το «Θερμόμετρο»

Ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης εξήγησε ότι ο δείκτης στηρίζεται σε τρία βασικά στοιχεία: τη μέση τιμή ενοικίασης και πώλησης διαμερισμάτων και τον αριθμό των ενοικίων που απαιτούνται για την αγορά ενός ακινήτου. Όπως σημείωσε, όσο περισσότερα ενοίκια απαιτούνται, τόσο χαμηλότερη είναι η επενδυτική απόδοση, ενώ το «Θερμόμετρο» κατέδειξε ότι οι αποδόσεις δεν είναι πάντα χαμηλότερες στις περιζήτητες περιοχές, όπως θα ανέμενε κανείς.

Ο Δημήτρης Μελαχροινός τόνισε πως το νέο εργαλείο βοηθά τον επενδυτή να κατανοήσει τη σχέση ρίσκου και απόδοσης, επισημαίνοντας ότι «αγοράζοντας σε μία πιο “ελκυστική” περιοχή, θα πρέπει να περιμένεις χαμηλότερη απόδοση». Παράλληλα, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα οι περισσότεροι αγοραστές εστίαζαν σε περιοχές που θεωρούσαν «ευκαιρίες», χωρίς να διαθέτουν σαφή εικόνα των πραγματικών αποδόσεων.

Απρόσμενα ευρήματα και ανάλυση των δεδομένων

Σύμφωνα με τον Ηλία Παπαγεωργιάδη, το «Θερμόμετρο» βασίστηκε σε αγγελίες της πλατφόρμας Spitogatos και αποτυπώνει τις μέσες αποδόσεις ανά περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη το μίγμα των διαθέσιμων ακινήτων. Ο Δημήτρης Μελαχροινός υπογράμμισε ότι προέκυψαν αποκλίσεις που δεν αναμένονταν, καθώς περιοχές με χαμηλότερες τιμές δεν παρουσίαζαν πάντα υψηλότερες αποδόσεις. Ενδεικτικά, στη Γλυφάδα, την Πετρούπολη και τη Δραπετσώνα καταγράφονται σχεδόν ίδιες αποδόσεις, παρά τις μεγάλες διαφορές στο κόστος αγοράς.

Σύγκριση 2019 – 2025

Η ανάλυση των δεδομένων από το 2019 έως το 2025 δείχνει σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Ο CEO του Spitogatos εξήγησε ότι σε ορισμένες περιοχές οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν ταχύτερα από τα ενοίκια, μειώνοντας τις αποδόσεις, ενώ σε άλλες η αύξηση των ενοικίων ήταν εντονότερη, βελτιώνοντας την επενδυτική εικόνα.

Ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης ανέφερε ενδεικτικά πως ένα ακίνητο που το 2019 μισθωνόταν με 300 ευρώ και πωλείτο 60.000 ευρώ είχε απόδοση 200 ενοίκια. Αν σήμερα το ενοίκιο διπλασιάστηκε στα 600 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 120.000 ευρώ, η απόδοση παραμένει ίδια. Αν όμως η τιμή ανέβηκε στα 240.000 ευρώ, η απόδοση αυξάνεται στα 400 ενοίκια, γεγονός που δείχνει την «άνοδο της θερμοκρασίας» στην αγορά.

Τα αποτελέσματα για την Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Θερμομέτρου», ο μέσος αριθμός ενοικίων που απαιτούνται για την αγορά κατοικίας αυξήθηκε σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Αττικής. Στο Κέντρο της Αθήνας ο μέσος αριθμός ενοικίων αυξήθηκε από 161 το 2019 σε 212 το 2025, ενώ στα Βόρεια Προάστια από 271 σε 288. Στα Νότια Προάστια η αύξηση ήταν σημαντική, από 241 σε 311 ενοίκια, ενώ στα Δυτικά από 202 σε 238.

Αντίστοιχα, στα Ανατολικά Προάστια η απόδοση έμεινε σχεδόν σταθερή (250 το 2019 και 256 το 2025), ενώ στον Πειραιά και τα προάστια του σημειώθηκαν αυξήσεις από 184 σε 242 και από 181 σε 241 ενοίκια αντίστοιχα. Ενδεικτικά, η χαμηλότερη απόδοση το 2025 καταγράφεται στο Ιστορικό Κέντρο (317 ενοίκια), στον Παπάγου (459), στην Αργυρούπολη (387), στην Πετρούπολη (335), στον Γέρακα (331), στο Νέο Φάληρο (284), στη Δραπετσώνα (332) και στη Σαρωνίδα (333).

Το «Θερμόμετρο» αποδεικνύεται ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση των αποδόσεων στην αγορά κατοικίας, βοηθώντας επενδυτές και επαγγελματίες να λαμβάνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στο ενοίκιο και στρέφονται στην αγορά κατοικίας

Η εκτίναξη των ενοικίων και το αυξημένο κόστος στέγασης ωθούν ολοένα και περισσότερους νέους να εγκαταλείπουν το ενοίκιο και να στρέφονται στην αγορά κατοικίας, με τη ζήτηση να ενισχύεται και από το πρόγραμμα «Σπίτι μου II».
Πόλη Βαρκελώνη κατοικίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτικά μέσω τραπεζών τα ενοίκια από 1η Απριλίου, τί προβληματίζει

Με στόχο να καταπολεμηθούν τα αδήλωτα ενοίκια, η πληρωμή των μισθωμάτων από 1η Απριλίου 2026 θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τραπεζών. Τι δηλώνει στο BD για το μέτρο o Στ. Παραδιάς, Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ.