ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βούλιαξαν το πρώτο τρίμηνο οι εξαγωγές ενδυμάτων

Η πτώση των εξαγωγών ενδυμάτων προσέγγισε το 11%, ενώ τον Μάρτιο ξεπέρασε το 35%. Ακόμη χειρότερες οι επιδόσεις του Απριλίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Πλεκτικής και Ενδύματος.

Στη δίνη της πανδημίας βρέθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους το εξωτερικό εμπόριο ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας, καταγράφοντας σημαντική πτώση τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές, ενώ μειωμένες όπως ήταν αναμενόμενο είναι και οι πωλήσεις χονδρικής και λιανικής στην εγχώρια αγορά.

Ειδικότερα, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 10,9%, αγγίζοντας τα 227 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 254 εκατ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ενώ οι εξαγωγές ελληνικού βαμβακιού περιορίστηκαν κατά 21,8%, στα 148 εκατ. ευρώ. Μικρή αύξηση της τάξεως του 2,4% καταγράφηκε στις εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας, συγκριτικά με πέρσι, αγγίζοντας σε αξία τα 107 εκατ ευρώ.

Συνολικά ωστόσο, οι εξαγωγές ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας περιορίστηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά 12,2%, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 481 εκατ. ευρώ, έναντι 547 εκατ το πρώτο τρίμηνο του 2019. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής κι Έτοιμου Ενδύματος, ειδικά τον Μάρτιο καταγράφηκε πτώση των εξαγωγών όλης της αλυσίδας κατά 35,6%, ενώ μόνο τα ενδύματα παρουσίασαν μείωση κατά 38%.

Πτωτική ήταν η εξέλιξη και των εισαγωγών, οι οποίες συνολικά υποχώρησαν σε 679,5 εκατ ευρώ, έναντι 722,6 εκατ το περσινό τρίμηνο, με τις εισαγωγές ρούχων να περιορίζονται κατά 7,4%. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε ότι αφορά την εγχώρια αγορά, με τις πωλήσεις χονδρικής να μειώνονται κατά 22,9% το πρώτο τρίμηνο φέτος, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και τις λιανικές πωλήσεις να συρρικνώνονται κατά 12,9%. Ο Μάρτιος μάλιστα αναδεικνύεται σε πρωταθλητή αρνητικών επιδόσεων, λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων, με την πτώση των πωλήσεων να εκτινάσσεται σε 43%.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, η κατάσταση παρέμεινε δύσκολη και τον Απρίλιο, με τις επιδόσεις να είναι ακόμη χειρότερες λόγω της καραντίνας, ενώ δείχνει να ομαλοποιείται στην διάρκεια του Μαΐου, διατηρώντας ωστόσο αρνητικό πρόσημο σε σχέση με πέρσι. Ειδικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις ενδυμάτων που διαθέτουν παραγωγικές μονάδες σε Βαλκανικές χώρες, ημερομηνία-ορόσημο αποτελεί πλέον η 15η Ιουνίου οπότε και θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις, διευκολύνοντας την λειτουργία των εταιρειών, η πλειονότητα των οποίων είναι εξαγωγικές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικός ο Μάρτιος στις εξαγωγές ενδυμάτων, αυξήθηκαν κατά 57%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), η συνολική αξία εξαγωγών της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας ανήλθε σε 492 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αναιμικό» restart στο λιανεμπόριο, ο τζίρος θυμίζει... καρδιογράφημα

Εκπτώσεις και προωθητικές ενέργειες σχεδιάζουν οι έμποροι για να προσελκύσουν τους διστακτικούς καταναλωτές. Καλύτερα πήγαν τις πρώτες ημέρες οι περιφερειακές αγορές και τα μικρότερα καταστήματα.