ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στήριξη 45 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους και παραγωγούς λαϊκών αγορών

Ο υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης ανέφερε πως στη μεταλιγνιτική εποχή της Δυτ. Μακεδονίας θα στηριχθούν οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.

Την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας με 30 εκ  ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδης κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του στην Κοζάνη. Ο υπουργός σημείωσε επίσης πως θα ενισχυθούν επίσης και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών που είδαν και εκείνοι να πλήττεται το εισόδημά τους.

Ο κ. Βορίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το μέτρο της ενίσχυσης της συγκεκριμένης ομάδας των κτηνοτρόφων δίδεται εις αντιστάθμισμα της απώλειας που έχει υποστεί ο κλάδος λόγω κορονοϊού «αφού δεν μπόρεσαν να διαθέσουν τα αμνοερίφιά τους την περίοδο του Πάσχα». Επίσης, στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών των οποίων το εισόδημα επλήγη με τα μέτρα που ελήφθησαν, ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν με το ποσό των 15 εκ €.

Αναφερόμενος στο θέμα της μεταλιγνιτικής εποχής που έχει να αντιμετωπίσει η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε ότι το υπουργείο θα στηρίξει τους νέους που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα και θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο "Νέων Γεωργών" 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 για αυτούς που θα θελήσουν «να συστήσουν επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα».

Ανακοίνωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ θα υπάρξει εξειδικευμένη εδαφολογική μελέτη σε μεγάλο εύρος αγροτικών εκτάσεων της περιοχής, «ώστε οι νέοι γεωργοί και να γνωρίζουν με ακρίβεια τι μπορούν να καλλιεργήσουν». Οι πληροφορίες του συγκεκριμένου πρότζεκτ θα είναι ανοικτές και προσβάσιμες στους ενδιαφερόμενους.

Στο κρίσιμο θέμα των «ελληνοποιήσεων» που απασχολεί πλήθος προϊόντων του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «προχωρήσαμε αρχικά στην αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή» και υποσχέθηκε ότι έως το τέλος του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις μας σε θέματα των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και του θεσμικού πλαισίου που πρέπει να δημιουργηθεί «ώστε να προσδιορίζεται το ακριβές στοιχείο των παραβάσεων». Έφερε για παράδειγμα την ανάμειξη που γίνεται στο ελληνικό μέλι από εισαγόμενα κυρίως από την Κίνα, όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να είναι επαρκώς εξοπλισμένοι ακόμη και θεσμικά ώστε «να καταγράφουν το ακριβές στοιχείο της παράβασης και στην συνέχεια να ασκούνται και οι προβλεπόμενες διώξεις με βάση τον νόμο».

Στο ευαίσθητο θέμα της φυτοπροστασίας ο υπουργός σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιαστικές κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου αλλά απευθυνόμενος προς τους γεωργούς σημείωσε ότι «θα είμαστε απαιτητικοί ως προς την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων και ότι αυτό βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Τέλος ανέφερε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης οι ενταγμένοι προϋπολογισμοί που χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ 2014-2020 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ύψους 121 εκατ. ευρώ εκ των οποίων έχουν πληρωθεί περί τα 62 εκατ. €.

Το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρέδωσε και επίσημα τις κτιριακές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο υπουργείο, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου η τελευταία φιλοδοξεί να λειτουργήσει σύγχρονη υποδομή κτηνιατρικού εργαστηρίου. Αργά το μεσημέρι ο κ. Βορίδης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της βιοτεχνίας Αρωματικών φυτών «Διοσκουρίδης» στην Πτολεμαΐδα ενώ στην συνέχεια περιηγήθηκε στο Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης στην ορεινή κοινότητα Βλάστη Κοζάνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Αναγκαία η ενίσχυση των γεωργών και κτηνοτρόφων από την ΕΕ

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «είναι η ώρα η ΕΕ να δημιουργήσει ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης των γεωργών και κτηνοτρόφων μας, Ελλήνων και Ευρωπαίων, που βλέπουν το κόστος παραγωγής τους να φθάνει στα ύψη».
ktinotrofia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην κτηνοτροφία κατευθύνεται το 73% των συνδεδεμένων ενισχύσεων

Στόχος των ενισχύσεων είναι η αύξηση και της εγχώριας παραγωγής ώστε να μειωθεί η αξία των εισαγωγών που το 2019 έφτασε τα 427 εκατ. ευρώ. Πόσα θα είναι τα ποσά ενισχύσεων ανά κατηγορία σύμφωνα με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μείωση των ρύπων του μεθανίου

«Η βελτιωμένη διαχείριση των κοπαδιών, η υγεία και η καλή διαβίωση των ζώων και οι νέες τεχνολογίες σίτισης, αποδίδουν ήδη υγιή αποτελέσματα στη μείωση του μεθανίου», δήλωσε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
ktinotrofia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζει να λύσει τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους και να αρθούν περιορισμοί στη διαδικασία αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκατάστασεων.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύσεις 24,2 εκατ. για αγροτικά προϊόντα, Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων δε μπορεί να υπερβαίνει τις 225.000 ευρώ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις.