Φωτο: Shutterstock

Διπλή πίεση στην κερδοφορία των εταιρειών ακινήτων

Απώλειες από την υποχρεωτική μείωση ενοικίων κατά 40% θα εγγράψουν φέτος οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, ενώ πλήγμα στα κέρδη φέρνει και η αναμενόμενη πτώση της λογιστικής αξίας των ακινήτων.

Χαμηλότερα μερίσματα θα πρέπει να αναμένουν για το 2020 οι μέτοχοι των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), καθώς η πανδημία και οι επιπτώσεις των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφίσει – κυρίως – τους καταστηματάρχες, προεξαρχούσης της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για συγκεκριμένους μήνες, αναμένεται να πλήξουν την κερδοφορία των εταιρειών του κλάδου.

Μπορεί οι περισσότερες εξ αυτών να έχουν διασπείρει επαρκώς το ρίσκο τους, τοποθετώντας κεφάλαια σε διαφορετικές κατηγορίες ακινήτων εισοδήματος, ωστόσο, τα εμπορικά καταστήματα δεν παύουν να αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό, έστω και αν μέρος αυτών αφορά σε τραπεζικά υποκαταστήματα, γεγονός που περιορίζει τις απώλειες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η Prodea Investments, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 2,2 δις ευρώ, έχει ενημερώσει τους μετόχους της, ότι η αρνητική επίδραση στα έσοδά της από ενοίκια, περιορίζεται σε ακίνητα τα οποία συνεισφέρουν μόλις το 10% των ετήσιων εισοδημάτων της. Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, το ποσό αυτό διαμορφώνεται σε 13,5 εκατ. ευρώ. Αφορά κατά βάση εμπορικά καταστήματα, εξαιρουμένων των τραπεζικών υποκαταστημάτων και των σουπερμάρκετ, που παρέμειναν σε λειτουργία. Ουσιαστικά δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διακοπή λειτουργίας και η παροχή της έκπτωσης ενοικίου κατά 40% στο λιανεμπόριο αφορούσε την περίοδο της άνοιξης και τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, η Prodea πιθανότατα να κατέγραψε μια μείωση εσόδων της τάξεως των 5,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019.

Ωστόσο, εκτός από τα εμπορικά καταστήματα, η Prodea θα έχει απώλειες εσόδων και από τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται στην Κύπρο, τα οποία της ανήκουν. Μπορεί δηλαδή να μην καταγράφει απώλειες από την είσπραξη ενοικίων, θα έχει όμως μειωμένα έσοδα σε σχέση με το 2019, όταν αυτά είχαν ανέλθει σε 33 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα στοιχεία θα γίνουν γνωστά όταν η διοίκηση επεξεργαστεί τα αποτελέσματα της φετινής χρήσης, τα οποία δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά.

Αντίστοιχα, η Trastor, η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία του κλάδου, προειδοποίησε ότι τα έσοδα από μισθώματα, τα οποία επηρεάζονται στη ρύθμιση της έκπτωσης ενοικίου 40% (κλειστά καταστήματα βάσει νόμου, ή πληττόμενες επιχειρήσεις), αντιστοιχούν στο 55% των μηνιαίων εσόδων του ομίλου, ενώ η μείωση των εσόδων της εταιρείας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο διαμορφώθηκε αθροιστικά σε 12,7%. Μεταξύ των μισθωτών της Trastor περιλαμβάνεται και ο όμιλος Inditex (Zara κτλ.), ο οποίος συνεισφέρει το 6,7% των συνολικών ετησιοποιημένων μισθωμάτων της εταιρείας.

Μείωση κατά 10% ή 365.000 ευρώ αναμένει να καταγράψει σε ετήσια βάση και η Briq Properties ΑΕΕΑΠ. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο από τέσσερα ξενοδοχεία, τα τρία εκ των οποίων μισθώνονται από την αλυσίδα HotelBrain (Κέρκυρα, Πάρος και Τήνος). Επιπλέον, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η εταιρεία ολοκλήρωσε την εξαγορά του ξενοδοχείου Plaza Hotel στην Σκιάθο. Πρόκειται για μονάδα που βρίσκεται στην περιοχή Καναπίτσα. Η Briq Properties το απέκτησε αντί ποσού 3,5 εκατ. ευρώ.

Η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Χαλικιά γνωστοποίησε πρόσφατα ότι τα έσοδα των συνολικών μισθωμάτων από εμπορικά καταστήματα – επιχειρήσεις που πλήττονται είναι της τάξεως του 14,4% του συνόλου. Σε ετήσια βάση, οι απώλειες που θα προκύψουν από τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο αντιστοιχούν στο 0,75% του προϋπολογισθέντος τζίρου της εταιρείας για το 2020. Από την άλλη πλευρά βέβαια, επειδή η εταιρεία συγκαταλέγεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία, δικαιούται επιδότηση του 100% των εξόδων που θα καταβάλει για τόκους, για το χρονικό διάστημα από 01/04/2020 έως και τις 30/06/2020, διαμέσου των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 79.000 ευρώ.

Ζημιές αποτίμησης

Επιπλέον, ζημίες, λογιστικής όμως φύσεως και όχι λειτουργικής, θα εγγράψουν φέτος οι ΑΕΕΑΠ και από την επικείμενη μείωση της αξίας μέρους του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου. Όπως συνέβη και κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ιδίως την περίοδο 2011-2013, οι αξίες των ακινήτων, ιδίως όσων είναι πιο ευάλωτα στην παρούσα κρίση, όπως τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά καταστήματα, αναμένεται να σημειώσουν πτώση.

Το μέγεθος αυτής θα αξιολογηθεί από τους ανεξάρτητους εκτιμητές, οι οποίοι θα κληθούν να πραγματοποιήσουν τις σχετικές εκτιμήσεις. Ήδη πάντως έχουν προειδοποιήσει για μειώσεις στις επικείμενες εκθέσεις τους, καθώς θα είναι μειωμένα και τα έσοδα των ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΕΕΑΠ υποχρεούνται σε περιοδική καταγραφή της αξίας των ακινήτων του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου και στις αντίστοιχες αναπροσαρμογές, οι οποίες, ανάλογα με την πορεία της αγοράς, είτε παράγουν σημαντικά κέρδη, είτε ζημίες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους μεγάλους κερδισμένους η Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Σχεδόν στα 10 δισ. ευρώ έχουν φθάσει οι αγορές ελληνικών κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ, που βρίσκεται στην όγδοη θέση των πιο κερδισμένων κρατών από το ειδικό πρόγραμμα για την πανδημία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κληρώνει» για τα φθηνά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής

Λήγει αύριο η εκδήλωση ενδιαφέροντος και εκδίδεται η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο. Παροχή ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ, ενώ έρχεται νέος κύκλος τον Νοέμβριο με 600 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση – καταπέλτης από τον Συνήγορο του Πολίτη για τα απορρίμματα

Βαριές ευθύνες καταλογίζονται στους Δήμους, ενώ τονίζεται η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα τα έργα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων για να σταματήσουν και τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.