ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ελληνική οικονομία κέρματα
Χρυσά κέρματα μπροστά από την ελληνική σημαία, σύμβολο της ελληνικής οικονομίας

Διεθνείς οίκοι: Συνεχίζεται η μείωση χρέους και η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών επιτρέπει στη χώρα να αντεπεξέλθει σε εξωτερικά σοκ και να μειώσει το χρέος.

Η σταθερή πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους και η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας επιβεβαιώνονται από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και οργανισμούς, σύμφωνα με τις εκθέσεις τους για τον Μάρτιο. Παρά τις διεθνείς αναταράξεις και τα εξωτερικά σοκ, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανθεκτικότητα και θετικές προοπτικές.

Οι οίκοι Moody's, DBRS και Scope διατήρησαν την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η χώρα παραμένει σε ισχυρή δημοσιονομική θέση. Το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και πρώτων υλών που προκαλεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, δεν φαίνεται να ανατρέπει τη θετική πορεία της οικονομίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει εξωτερικά σοκ καθώς τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να ενισχύονται». Η ταχεία μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και η στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και την πρόσβαση στην κατοικία.

Σύμφωνα με τον Moody's, οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας υπερβαίνουν τις προσδοκίες, με πρωτογενή πλεονάσματα 4,7% του ΑΕΠ το 2024 και 4,4% το 2025. Η ανάπτυξη άνω του 2%, η μείωση της φοροδιαφυγής και ο έλεγχος των δαπανών συμβάλλουν στη μείωση του χρέους από 210% του ΑΕΠ το 2020 σε 145% το 2025.

Προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση χρέους

Οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν συνέχιση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ εκτιμά πλεόνασμα 3,6% για φέτος και 2,75% μεσοπρόθεσμα, με μείωση του χρέους στο 110% του ΑΕΠ έως το 2031. Ο Moody's αναμένει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% έως το 2027 και χρέος στο 140%.

Ο Scope προβλέπει ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους στο 127% του ΑΕΠ έως το 2030 και περαιτέρω μείωση στο 120% το 2035, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού και πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Η μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας παραμένει ισχυρή και γενικά σύμφωνη με τις προσδοκίες μας για βιώσιμη ανάπτυξη με αιχμή τις επενδύσεις», ανέφερε ο Moody's. Οι ιδιωτικές επενδύσεις λειτουργούν ως βασικός μοχλός ανάκαμψης, ενισχύοντας το αξιόχρεο της χώρας.

Οι οίκοι και το ΔΝΤ προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης μετά το 2027, καθώς θα ολοκληρώνονται τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, το ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, διατηρώντας την καθοδική πορεία του χρέους. Ο DBRS προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,75% έως το 2030, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά 1,8% για φέτος και 1,5% μεσοπρόθεσμα.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι απαιτείται χρόνος για την αντιμετώπιση χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης και η περιορισμένη παραγωγικότητα. Στις συστάσεις του περιλαμβάνονται η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η μείωση των διοικητικών βαρών, η βελτίωση των κινήτρων για εργασία και η προώθηση προγραμμάτων δια βίου μάθησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επενδύσεις στην Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: 4η στην Ευρώπη η Ελλάδα σε δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, στο 10ο TechSaloniki, τόνισε ότι η Πολιτεία στηρίζει έμπρακτα την καινοτομία, αυξάνοντας τις επενδύσεις στην έρευνα στο 1,54% του ΑΕΠ, με στόχο να μείνουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα.
Καινοτομία και τεχνολογία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Επιλέγουμε την Ελλάδα που πρωτοπορεί στο ΑΠΘ

Στο Aristotle Innovation Forum ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης τόνισε την επιλογή της Ελλάδας για καινοτομία, παρουσιάζοντας την κυβερνητική στρατηγική σε έρευνα, τεχνολογία και ΑΙ, με στόχο μια Ελλάδα παραγωγό καινοτομίας στην Ευρώπη.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΘΟΟ: Η οικονομική ανάπτυξη καταρρίπτει το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση απάντησε στο ΠΑΣΟΚ για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας πως η ανάπτυξη της Ελλάδας υπερβαίνει τον μέσο όρο της ευρωζώνης και λαμβάνονται μέτρα στήριξης 800 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά και την κοινωνία.
Ελλάδα και Αλβανία σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες επενδυτικές ευκαιρίες στο φόρουμ Ελλάδας - Αλβανίας

Στις 22 Μαΐου 2026, πραγματοποιήθηκε το Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Αλβανίας στο ΕΒΕΑ, με στόχο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και την προώθηση νέων επενδύσεων, παρουσία εκπροσώπων από Αθήνα και Τίρανα.
Κυριάκος Πιερρακάκης συνάντηση Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Κύπρος: Πυλώνες σταθερότητας, είπε ο Πιερρακάκης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε στη Λευκωσία πως Ελλάδα και Κύπρος είναι βασικοί πυλώνες αξιοπιστίας και σταθερότητας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αννίτα Δημητρίου τόνισε τη σημασία ενισχυμένων ευρωπαϊκών συνεργειών.