ΓΔ: 2678.51 1.46% Τζίρος: 155.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:11:36
Ελληνική οικονομία κέρματα

Διεθνείς οίκοι: Συνεχίζεται η μείωση χρέους και η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών επιτρέπει στη χώρα να αντεπεξέλθει σε εξωτερικά σοκ και να μειώσει το χρέος.

Η σταθερή πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους και η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας επιβεβαιώνονται από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και οργανισμούς, σύμφωνα με τις εκθέσεις τους για τον Μάρτιο. Παρά τις διεθνείς αναταράξεις και τα εξωτερικά σοκ, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανθεκτικότητα και θετικές προοπτικές.

Οι οίκοι Moody's, DBRS και Scope διατήρησαν την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η χώρα παραμένει σε ισχυρή δημοσιονομική θέση. Το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και πρώτων υλών που προκαλεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, δεν φαίνεται να ανατρέπει τη θετική πορεία της οικονομίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει εξωτερικά σοκ καθώς τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να ενισχύονται». Η ταχεία μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και η στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και την πρόσβαση στην κατοικία.

Σύμφωνα με τον Moody's, οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας υπερβαίνουν τις προσδοκίες, με πρωτογενή πλεονάσματα 4,7% του ΑΕΠ το 2024 και 4,4% το 2025. Η ανάπτυξη άνω του 2%, η μείωση της φοροδιαφυγής και ο έλεγχος των δαπανών συμβάλλουν στη μείωση του χρέους από 210% του ΑΕΠ το 2020 σε 145% το 2025.

Προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση χρέους

Οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν συνέχιση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ εκτιμά πλεόνασμα 3,6% για φέτος και 2,75% μεσοπρόθεσμα, με μείωση του χρέους στο 110% του ΑΕΠ έως το 2031. Ο Moody's αναμένει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% έως το 2027 και χρέος στο 140%.

Ο Scope προβλέπει ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους στο 127% του ΑΕΠ έως το 2030 και περαιτέρω μείωση στο 120% το 2035, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού και πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Η μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας παραμένει ισχυρή και γενικά σύμφωνη με τις προσδοκίες μας για βιώσιμη ανάπτυξη με αιχμή τις επενδύσεις», ανέφερε ο Moody's. Οι ιδιωτικές επενδύσεις λειτουργούν ως βασικός μοχλός ανάκαμψης, ενισχύοντας το αξιόχρεο της χώρας.

Οι οίκοι και το ΔΝΤ προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης μετά το 2027, καθώς θα ολοκληρώνονται τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, το ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, διατηρώντας την καθοδική πορεία του χρέους. Ο DBRS προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,75% έως το 2030, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά 1,8% για φέτος και 1,5% μεσοπρόθεσμα.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι απαιτείται χρόνος για την αντιμετώπιση χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης και η περιορισμένη παραγωγικότητα. Στις συστάσεις του περιλαμβάνονται η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η μείωση των διοικητικών βαρών, η βελτίωση των κινήτρων για εργασία και η προώθηση προγραμμάτων δια βίου μάθησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα ενισχύεται σε έναν απρόβλεπτο κόσμο - 200 εκατ. το αποθεματικό

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2027, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διατηρεί σταθερότητα και αξιοπιστία, με αναπτυξιακή προοπτική άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3%.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος μας ο συλλογικός πλούτος να φέρει ατομική ευημερία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνη τόνισε τη σημασία να μετατραπεί ο συλλογικός πλούτος σε ατομική ευημερία, αποφεύγοντας την παροχολογία και δεσμεύτηκε να στηρίξει την κοινωνία ενόψει δύσκολου χειμώνα.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τρίτη η Ελλάδα σε ενισχύσεις για την ενεργειακή κρίση στην ευρωζώνη

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική οδήγησε σε μείωση της ανεργίας και ισχυρή ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις κατά της ενεργειακής κρίσης και στην αύξηση των δόσεων για τις οφειλές σε 120.
Ακρόπολη της Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Φωτήλας: Ο πολιτισμός στηρίζει ανάπτυξη, απασχόληση και τουρισμό

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, στο 7ο Φόρουμ της Ολυμπίας, τόνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ διασφαλίζεται σταθερή χρηματοδότηση 750 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια στον τομέα.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο Άκης Σκέρτσος τόνισε τις θετικές επιδράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνοντας έργα που βελτίωσαν τη ζωή των πολιτών, όπως η αύξηση της χρήσης του gov.gr, οι δωρεάν εξετάσεις και η εγγραφή σε προσωπικούς γιατρούς.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση Allianz: Ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας στη Δυτική Ευρώπη

Σημαντική αύξηση, κατά 14,7%, σημείωσαν το 2025 τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των ελληνικών νοικοκυριών, φθάνοντας τα 401,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Allianz, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μέσο όρο ανάπτυξης.