ΓΔ: 1375.21 0.71% Τζίρος: 23.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:34:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αρνητικός ο πληθωρισμός, πτώση 1,1% τον Μάιο

Σε ετήσια βάση, μείωση 7% εμφάνισε η ομάδα μεταφορές, κυρίως λόγω των μειώσεων στις τιμές καυσίμων και λιπαντικών, 3,9% η στέγαση λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου.

Μείωση 1,1% κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάιο, σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020 παρουσίασε μείωση 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, η μείωση του δείκτη σε μηνιαία βάση προήλθε κυρίως από τη μείωση κατά 6,7% του δείκτη της ομάδας ένδυσης και υπόδησης, λόγω του θερινού 10ήμερου εκπτώσεων, κατά 1,6% της ομάδας μεταφορές, λόγω της μείωσης των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά και των εισιτηρίων μεταφορά με αεροπλάνο, κατά 1,1% της ομάδας στέγαση λόγω της μείωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και αερίου, και κατά 0,5% της ομάδας διατροφής, παρά την αύξηση τιμών που σημειώθηκε σε τυριά και νωπά φρούτα. 

Από την άλλη πλευρά, υπήρξε αύξηση 0,5% στην ομάδα αλκοολούχων ποτών και καπνού , αλλά και 0,8% στην ομάδα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια.

Σε ετήσια βάση, μείωση 7% εμφάνισε η ομάδα μεταφορές, κυρίως λόγω των μειώσεων στις τιμές καυσίμων και λιπαντικών, 3,9% η στέγαση λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, και 2,2% οι τηλεπικοινωνίες, ενώ αντιθέτως αύξηση 3,4% κατέγραψαν οι τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης, 1,5% ορισμένα τρόφιμα, αλλά και 1,4% η ομάδα υγεία, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2019 – Μαΐου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2018 - Μαΐου 2019, παρουσίασε μείωση 0,1%.

Ως προς τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο -0,7% σε ετήσια βάση και στο -0,2% σε μηνιαία βάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Korkidis-EBEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα τραβήξει σε βάθος χρόνου

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, νέα άνοδο εμφάνισε και πάλι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, με τις πιέσεις να συνεχίζονται έντονες κυρίως στα τρόφιμα, που εμφάνισαν ετήσιες αυξήσεις 8,9%.
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τιμές τροφίμων συντήρησαν την ανοδική πορεία για τον πληθωρισμό

«Πρωταθλητής» αυξήσεων το ελαιόλαδο, με την τιμή του να ενισχύεται πάνω από 58%, ενώ συνολικά για τον τομέα της διατροφής η αύξηση των τιμών έφθασε στο 8,9%, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 3,5% για τον Δεκέμβριο.