ΓΔ: 1418.9 0.09% Τζίρος: 8.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:15:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
centeno
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Με αυστηρές συστάσεις από το Eurogroup η αποδέσμευση των 748 εκατ. για την Ελλάδα

Κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας, μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και γρήγορη εξόφληση οφειλών του Δημοσίου ζήτησε το Eurogroup. Δεν έχει αποφασισθεί χαλάρωση για το πλεόνασμα το 2021. Τι λέει το ανακοινωθέν.

Με αρκετά αυστηρές συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση συνοδεύει το Eurogroup την απόφαση για την αποδέσμευση της «δόσης» των 748 εκατ. ευρώ προς τη χώρα, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να καταργηθεί ως τα τέλη Ιουλίου η προστασία κύριας κατοικίας, να προωθηθούν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και να υλοποιηθεί το σχέδιο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να εφαρμόσει για την εξόφληση ως το τέλος του 2020 των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που έφθαναν τα 1,22 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη νομοθέτηση ενός αποτελεσματικού νέου πτωχευτικού κώδικα, που θα διασφαλίζει τη ρευστοποίηση όλων των εξασφαλίσεων και την κατάργηση του ισχύοντος συστήματος για την προστασία των κύριων κατοικιών έως τα τέλη Ιουλίου 2020», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν για την Ελλάδα.

Σχετικά με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας για το 2020, το Eurogroup σημειώνει στο ανακοινωθέν του ότι προβλέπεται πως η χώρα θα εμφανίσει και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα. Ερωτηθείς ο Μάριο Σεντένο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup, αν υπήρξε κάποια συζήτηση σήμερα για αναστολή και το 2021 για την Ελλάδα των υποχρεώσεων που αφορούν την επίτευξη πλεονασμάτων, έδωσε αρνητική απάντηση, σημειώνοντας ότι και για την Ελλάδα ισχύει η χαλάρωση των κανόνων για το 2020, που αποφασίσθηκε στις 16 Μαρτίου, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το 2021.

Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται η δέσμευση που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρόσφατα για την προώθηση και νέων μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και η αλλαγή του ατομικού εργατικού δικαίου. «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει μια σειρά πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη στήριξη της ανάκαμψης. Χαιρετίζουμε επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ορισμένους τομείς μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της, βάσει της έκτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου.

Όπως και στα περισσότερα κράτη μέλη, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία του κορονοϊού και οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα. Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για το 2020, η ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι από τις πιο πληγείσες στην ΕΕ το 2020, αν και προβλέπεται μια αρκετά ισχυρή ανάκαμψη για το 2021.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα διατήρησε ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, επιτυγχάνοντας τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος την τελευταία πενταετία και πλεόνασμα προϋπολογισμού 1,5% του ΑΕΠ το 2019. Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αναμένει ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα θα μετατραπεί σε έλλειμμα το 2020, προτού επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2021.

Υπενθυμίζουμε στο πλαίσιο αυτό τη δήλωση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2020, όπου συμφωνήσαμε ότι «... οι αυτόματες υστερήσεις εσόδων και οι αυξήσεις των παροχών ανεργίας που προκύπτουν από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα επηρεάσουν τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, στόχους και απαιτήσεις. Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών φορολογικών μέτρων που λαμβάνονται ως απάντηση στο COVID-19 θα αποκλειστούν κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις της ΕΕ».

Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για την ταχεία και αποφασιστική πολιτική ανταπόκριση, τόσο όσον αφορά τη συγκράτηση της μετάδοσης του ιού, όσο και για τη λήψη απαραίτητων μέτρων οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης.

Χαιρετίζουμε επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει μια σειρά πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη στήριξη της ανάκαμψης. Χαιρετίζουμε επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ορισμένους τομείς μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις στη διαδικασία μεταρρύθμισης, για παράδειγμα όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αναγνωρίζουμε ότι οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονταν κυρίως σε λειτουργικούς περιορισμούς που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού.

Η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που προσδιορίζονται στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Ως εκ τούτου, θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την περαιτέρω στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και τη στήριξη της δέσμευσης για βελτίωση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικότητας.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη νομοθέτηση ενός αποτελεσματικού νέου πτωχευτικού κώδικα, που θα διασφαλίζει τη ρευστοποίηση όλων των εξασφαλίσεων και την κατάργηση του ισχύοντος συστήματος για την προστασία των κύριων κατοικιών έως τα τέλη Ιουλίου 2020.

Επιπλέον, τονίζουμε την ανάγκη ενίσχυσης της εφαρμογής άλλων βασικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων όσον αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, των δημόσιων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras_eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρεκόρ επιδοτήσεων σε όλους για όλα και οι κίνδυνοι στον προϋπολογισμό

Απειλητική διόγκωση των επιδοτήσεων για το ρεύμα αναμένεται με το... καλημέρα για το 2023, σοβαροί κίνδυνοι τον χειμώνα. Μοίρασε ήδη επιδοτήσεις 4 δισ. η κυβέρνηση για πανδημία - ενέργεια. Οι ανησυχίες στις Βρυξέλλες και η παράμετρος των εκλογών.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τελευταίο «μνημόνιο» στην Αθήνα: Όλα τα μέτρα για δόση 748 εκατ.

Η ενισχυμένη εποπτεία τελείωσε, αλλά η χώρα δεσμεύεται να υλοποιήσει μια μεγάλη λίστα μεταρρυθμίσεων ως το φθινόπωρο για να «ξεκλειδώσει» δόση 748 εκατ. για την ελάφρυνση του χρέους. Ποια είναι τα προαπαιτούμενα.
regling
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέος: Τέλος στον γερμανικό κανόνα, τι αλλάζει στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Αλλάζει ο κανόνας για το όριο χρέος και την υποχρεωτική μείωσή του σε ορίζοντα 20ετίας, που θα έφερνε λιτότητα... μνημονίου σε Ελλάδα και Ιταλία. Βαρυσήμαντη συνέντευξη του Κλ. Ρέγκλινγκ στο "Spiegel".
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι του Eurogroup τα μέτρα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

Από τις οριζόντιες παροχές ρευστότητας, η ευρωζώνη ετοιμάζεται για το πέρασμα σε στοχευμένα μέτρα στήριξης. Η αναμενόμενη αύξηση πτωχεύσεων και η πρόταση της Κομισιόν για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.