ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: The Modernist

SOS εκπέμπουν οι ξενοδόχοι, ζητούν άμεσα χρηματοδότηση 

«Όλη η προσπάθεια επιστροφής στην τουριστική κανονικότητα θα πέσει στο κενό και το ελληνικό καλοκαίρι θα παραμείνει μόνο ως διαφήμιση», τονίζει σε επιστολή της η ΠΟΞ.

Την ανάγκη να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς τα περισσότερα εξ αυτών θα παραμείνουν κλειστά, τονίζει σε επιστολή της προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Τουρισμου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ). 

Όπως αναφέρει η ΠΟΞ « Οι επιχειρήσεις - Μέλη μας έχουν διακόψει τη λειτουργία τους από τα μέσα Μαρτίου και είναι άγνωστο πότε θα έχουν ξανά εισπράξεις. Όσα ελάχιστα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους παραμένουν κυριολεκτικά άδεια, τα δε εποχικά ξενοδοχεία έχουν να βάλουν χρήματα στα ταμεία τους από τον περασμένο Νοέμβριο. 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να επαναλειτουργήσουν και να καλύψουν τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις τους (πληρωμές στο Δημόσιο, εξόφληση προμηθευτών, πληρωμή επιταγών κλπ). Με προηγούμενες επιστολές μας επισημάναμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν πολλά Μέλη μας στην προσπάθειά τους να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, ώστε πλην των άλλων να είναι σε θέση να καλύψουν και τις επιταγές των επόμενων μηνών.

Με λύπη μας όμως διαπιστώνουμε πως τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Ακόμα και οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις δανειοδότησης έγιναν δέκτες δεν έχουν λάβει ακόμα τη σχετική χρηματοδότηση, καθώς το ΕΤΕΑΝ δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει στις αναγκαίες εγκρίσεις των ανωτέρω δανείων. Βρισκόμαστε πριν το τυπικό άνοιγμα της τουριστικής σαιζόν και είναι νομίζουμε εύκολα αντιληπτό πως χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες χρηματοδοτήσεων και να εξασφαλισθεί η απαραίτητη ρευστότητα ΕΛΑΧΙΣΤΑ ξενοδοχεία τελικά θα ανοίξουν.

Όλη η προσπάθεια επιστροφής στη τουριστική κανονικότητα θα πέσει στο κενό και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ θα παραμείνει μόνο ως διαφήμιση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικογένεια σε ελληνικό νησί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 2,2% αυξήθηκαν οι αφίξεις σε τουριστικά καταλύματα τον Μάρτιο

Τον Μάρτιο καταγράφηκαν 1.181.574 αφίξεις και 2.682.258 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια, σημειώνοντας μείωση συγκριτικά με το 2023. Οι Έλληνες συνεισφέρουν πάνω από το 50% σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις.
πολεοδομικός χάρτης σχεδίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΠΟΞ συζητά το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Έκτακτη συνεδρίαση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο στον Τουρισμό πραγματοποίησε η ΠΟΞ, τονίζοντας την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού και προειδοποιώντας για τους κινδύνους γενικών περιορισμών που επηρεάζουν την ανάπτυξη.
Τουρίστες στον Παρθενώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θετική η εικόνα της Αθήνας στους τουρίστες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η Αθήνα και η Αττική παραμένουν κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί με υψηλή ικανοποίηση επισκεπτών και ενισχυμένη πολιτιστική ταυτότητα, ενώ η ενίσχυση των υποδομών και η προβολή της Αθηναϊκής Ριβιέρας κρίνονται απαραίτητες.
μοντέρνο ξενοδοχείο δωμάτιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχούν οι ξενοδόχοι της Ελλάδας για το χωροταξικό μέλλον του τουρισμού

Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, με χιλιάδες επισκέπτες να κατακλύζουν τους προορισμούς. Ο Γιάννης Χατζής τόνισε την ανάγκη σοβαρότητας στο θεσμικό πλαίσιο και επέκρινε τις καθυστερήσεις παραχωρήσεων.
Έλενα Ράπτη σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ράπτη: Στο επίκεντρο το Σήμα Διαφορετικότητας στον τουρισμό

Η υφυπουργός Έλενα Ράπτη συναντήθηκε διαδικτυακά με την ΠΟΞ για την προώθηση του «Σήματος Διαφορετικότητας», τονίζοντας τη σημασία ίσης μεταχείρισης και συμπερίληψης στις τουριστικές επιχειρήσεις και το εργασιακό περιβάλλον.