ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
Φώτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Τράπεζα της Ελλάδος: Μέρισμα 0,6720 ευρώ ανά μετοχή για το 2025

Μέρισμα 0,6720 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2025, με καθαρό ποσό 0,6384 ευρώ και έναρξη πληρωμής στις 30 Απριλίου 2026.

Μέρισμα 0,6720 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2025 ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, με την πληρωμή να ξεκινά στις 30 Απριλίου 2026 και το καθαρό ποσό για τους μετόχους να διαμορφώνεται στα 0,6384 ευρώ ανά μετοχή μετά την παρακράτηση φόρου.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της έγκυρης πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού και των μετόχων της, σύμφωνα με τον ν. 3556/2007, τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ιδίως το άρθρο 4.1.1 περ. 4 αυτού) και την Απόφαση 25 της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών του Χ.Α. (άρθρο 4), ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Η 93η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε την 6η Απριλίου 2026, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος ποσού ευρώ 0,6720 ανά μετοχή για τη χρήση 2025, επί του οποίου θα γίνει παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5%, σύμφωνα με τον ν. 4172/2013 (ιδίως το άρθρο 64 παρ. 1), όπως ισχύει. Το καθαρό μέρισμα που θα εισπράξουν οι μέτοχοι διαμορφώνεται σε ποσό ευρώ 0,6384 ανά μετοχή.

Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην ως άνω καταβολή μερίσματος ορίζεται η 23η Απριλίου 2026. Από την ίδια ημερομηνία οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην καταβολή του μερίσματος.

Ως ημερομηνία καταγραφής για τον προσδιορισμό των δικαιούχων μερίσματος (record date) ορίζεται η 24η Απριλίου 2026. Οι δικαιούχοι στην καταβολή μερίσματος, τηρουμένων των περιορισμών του άρθρου 8 παρ. 5 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι:

α) οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.), ως δικαιούχοι των μετοχών κατά την ημερομηνία καταγραφής, εφόσον οι μετοχές τηρούνται σε Λογαριασμούς Αξιογράφων Ιδίου ή σε Λογαριασμούς Αξιογράφων Πελάτη,

β) οι βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ν. 4548/2018, ν. 4569/2018, άρθρα 25 έως 36 ν. 4706/2020 και Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1212) ταυτοποιούμενοι μέσω των Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών ή άλλων Διαμεσολαβητών, σύμφωνα με το άρθρο 1.2.3 του Μέρους 1 της Ενότητας VIII του Κανονισμού Λειτουργίας του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων, όπως ισχύει, ως δικαιούχοι των μετοχών κατά την ημερομηνία καταγραφής, εφόσον οι μετοχές τηρούνται σε Λογαριασμούς Αξιογράφων Πελατείας.

Συναφώς, υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 4569/2018, όπως ισχύει, η εμπρόθεσμη ταυτοποίηση των μετόχων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι υποχρεωτική για την καταβολή μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Έως ότου λάβει χώρα η εν λόγω ταυτοποίηση, το μέρισμα που αντιστοιχεί στις μη εμπροθέσμως ταυτοποιούμενες μετοχές, τηρείται από την ίδια και μπορεί να αναζητηθεί από τον μέτοχο υπό την προϋπόθεση της πλήρους ταυτοποίησής του σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και υπό τον όρο ότι είναι όντως δικαιούχος της συγκεκριμένης αξίωσης.

Γνωστοποιείται ότι δυνάμει σχετικής σύμβασης, η ΕΛΚΑΤ ενεργεί ως πάροχος εκδότη.

Ως ημερομηνία έναρξης πληρωμής του μερίσματος ορίζεται η 30ή Απριλίου 2026, η δε καταβολή του θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ιδίως το άρθρο 19 του ν. 4569/2018, όπως ισχύει), τη διαδικασία που ορίζεται στον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ιδίως τα άρθρα 5.1 παρ. 11 και 5.2) και στην Απόφαση 25 της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών του Χ.Α. (άρθρο 4), καθώς και κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων και τις σχετικές αποφάσεις του, ως εξής:

α) μέσω των Συμμετεχόντων στο Σ.Α.Τ. (Τράπεζες και Χρηματιστηριακές Εταιρείες) που οι δικαιούχοι μέτοχοι έχουν επιλέξει και εξουσιοδοτήσει για την είσπραξη του μερίσματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πιστώσει στις 30 Απριλίου 2026 τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Συμμετεχόντων, οι οποίοι στη συνέχεια θα καταβάλουν τα χρήματα στους δικαιούχους.

β) απευθείας από την Τράπεζα της Ελλάδος, με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού, στις εξής περιπτώσεις:

  • στους μη εμπροθέσμως ταυτοποιούμενους δικαιούχους, υπό την προϋπόθεση τόσο της ταυτοποίησης αυτών κατά τα ανωτέρω, όσο και της τήρησης των περιορισμών του άρθρου 8 παρ. 5 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος,
  • στους κληρονόμους θανόντων δικαιούχων, των οποίων οι μετοχές τηρούνται από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων στον Ειδικό Λογαριασμό Θανόντος της Μερίδας τους στο Σ.Α.Τ., μόνον κατόπιν της ολοκλήρωσης της νομιμοποίησης των κληρονόμων και υπό την προϋπόθεση της τήρησης των περιορισμών του άρθρου 8 παρ. 5 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πληρώτρια Τράπεζα θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην περίπτωση όπου, για οποιονδήποτε λόγο, δεν καταστεί δυνατή η πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών, οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι μερίσματα που δεν θα εισπραχθούν μέσα σε πέντε (5) χρόνια από τη λήξη του τρέχοντος έτους παραγράφονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις για την παραγραφή των μερισμάτων.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Γραμματείας:

Τηλ: 210-3203288, 210-3203341
E-mail: Shares@bankofgreece.gr

* Από τη χρήση 2013, τα περιουσιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην καταβολή μερίσματος, αναστέλλονται για τους μετόχους που εμπίπτουν στην παρ. 5 του άρθρου 8 του Καταστατικού [όπως προστέθηκε με την από 24.4.2012 απόφαση της 79ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας, που κυρώθηκε με το άρθρο 165 παρ. 7 περ. β’ του ν. 4099/2012 (ΦΕΚ Α΄ 250/20.12.2012)], ήτοι πρόσωπα επί των οποίων η Τράπεζα ασκεί εποπτεία σύμφωνα με το άρθρο 55Α του Καταστατικού ή με διάταξη νόμου, επιχειρήσεις συνδεδεμένες με αυτά, μέλη των διοικητικών συμβουλίων ή διαχειριστές τέτοιων προσώπων, σύζυγοι και συγγενείς αυτών έως δευτέρου βαθμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποδόσεις μετοχών χρηματιστηρίου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μοιράζουν στους μετόχους 2,83 δισ. από τα κέρδη του 2025 οι 4 τράπεζες

Στα 2,83 δισ. διαμορφώνεται το μέρισμα που θα μοιράσουν το 2025 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που θα ανεβάσουν περαιτέρω τις διανομές την περίοδο 2026-2028, προσφέροντας ισχυρές αποδόσεις στους μετόχους τους.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: 0,67€ μέρισμα και 244 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ενισχύσει φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό με 244 εκατ. ευρώ, καθώς τα καθαρά της κέρδη για το 2025 σημείωσαν σημαντική αύξηση, φτάνοντας τα 257,7 εκατ. ευρώ από 82,9 εκατ. το 2024.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, ανησυχία για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Καθησυχαστικός ο διοικητής της ΤτΕ για τις επιπτώσεις της απόφασης του Αρείου Πάγου. Αναμένονται οι κρίσιμες λεπτομέρειες της απόφασης. Απώλειες -2,7% για τον δείκτη των τραπεζών στο -1,47%ω ο ΓΔ.
Ανδρέας Σιάμισιης ομιλία
ΑΓΟΡΕΣ

HelleniQ Energy: Προχωράει στη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,20 ευρώ

Η HelleniQ Energy στις 26 Ιανουαρίου θα καταβάλει προσωρινό μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Στις 19 Ιανουαρίου, ημέρα αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα λήψης στο ως άνω μέρισμα.