ΓΔ: 1378.57 -0.18% Τζίρος: 19.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:34:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Crash test το τρίτο τρίμηνο για τα έσοδα του προϋπολογισμού

Κρίσιμος δείκτης η κάμψη του τουρισμού το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, στόχος να μην ξεπεράσει το 60%. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για επιδότηση στα στεγαστικά και μείωση προκαταβολής φόρου.

Στη «διακεκαυμένη ζώνη» του τουρισμού κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η πορεία του κλάδου το καλοκαίρι θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το βάθος της ύφεσης και την έκταση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που θα δείξει το πραγματικό αποτύπωμα της κρίσης καθώς την περίοδο αυτή συγκεντρώνεται σχεδόν το 60% των ετήσιων εισπράξεων από τον τουρισμό με βαρύνουσα συνεισφορά στο ΑΕΠ.  

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου ότι μία πτώση κατά 60% στον τουρισμό ειδικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που είναι το πιο καλό σενάριο θα επιφέρει πλήγμα στο ΑΕΠ  της τάξης του 3,6%, ποσοστό που βρίσκεται εντός του εύρους των εκτιμήσεων για ύφεση 5% - 8% για ολόκληρο το έτος.

Ωστόσο τα μηνύματα από την τουριστική κίνηση προοιωνίζονται μεγαλύτερη κατρακύλα στα έσοδα, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των μονάδων παραμένουν κλειστές και στις ανοιχτές οι κρατήσεις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων είναι απογοητευτικές.  Υπολογίζεται ότι φέτος οι αφίξεις από το εξωτερικό μετά βίας θα καλύψουν το ένα τρίτο των περυσινών, ενώ αβεβαιότητα υπάρχει για το τουριστικό ρεύμα από τις χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο στις εισπράξεις όπως η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία.

Επιπρόσθετα το κλίμα ανασφάλειας στην αγορά εργασίας και η μείωση των αποδοχών λειτουργεί ανασταλτικά στον εσωτερικό τουρισμό με τις έρευνες να δείχνουν ότι μόλις δύο στους δέκα δηλώνουν ότι θα κάνουν διακοπές σε ξενοδοχείο η εποχικό κατάλυμα       

Ο τουρισμός αποτελεί βαρόμετρο και για τα φορολογικά, με τις πιέσεις στον προϋπολογισμό να είναι ήδη ορατές, καθώς στο πεντάμηνο παρουσίασε πρωτογενές έλλειμμα 4,8 δις. ευρώ.

Τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο μειώθηκαν κατά 33,55% καθώς στο Ταμείο μπήκαν 2,268 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,411 δισ. ευρώ λόγω της οικονομικής καραντίνας. Συνολικά στο 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου η τρύπα στα φορολογικά έσοδα ήταν 2,57 δισ. ευρώ ή 12,2% καθώς ανήλθαν σε 15,539 δισ. ευρώ. Η πτώση στις εισπράξεις θα ήταν μεγαλύτερη, καθώς στο Γενικό Λογιστήριο έχουν προσμετρήσει μόνο τις επιβαρύνσεις από την κεντρική κυβέρνηση αφήνοντας έξω τα στοιχεία από τα νομικά πρόσωπα.

Η υπέρβαση στις δαπάνες ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ, με τα έξοδα του κράτους να φθάνουν συνολικά στα 23,5 δισ. ευρώ.  Το συνολικό κονδύλι για στήριξη εργαζόμενων, επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων από την πανδημία ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ. Το πακέτο σε κλάδους της οικονομίας που παραμένουν ανενεργοί συνεχίζεται, με τις παροχές να αλλάζουν δραματικά τις τελικές εκτιμήσεις για το πρωτογενές αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους από -1,9% σε πάνω από -3% του ΑΕΠ.

Από τον Σεπτέμβριο θα τρέξει και το πρόγραμμα της επιδότησης των δόσεων των στεγαστικών δανείων για όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊο ύψους 400 εκ. ευρώ. Οι πληρωμές θα επεκταθούν και το 2021 με εισοδηματικά κριτήρια και η κατανομή των ενισχύσεων αναμένεται σε ένα ποσοστό 40% το 2020 και 60% το 2021.

Τον ίδιο μήνα, αναμένεται να ανακοινωθεί το μέτρο της μειωμένης προκαταβολής του φόρου που θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημική κρίση. Η μείωση έως και 70% θα κλειδώσει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «πρέπει να δούμε πρώτα τι θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες τον Απρίλιο χρησιμοποίησαν κατά κόρον την έκπτωση 25% στον ΦΠΑ».

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν πως κάποιοι τομείς της οικονομίας ξεκινούν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλους. Για παράδειγμα, στοιχεία του πρώτου 10ημέρου του Ιουνίου σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά δείχνουν αύξηση τζίρου ηλεκτρονικών συναλλαγών από 50% έως 160% στο σέρβις αυτοκινήτων, από 70% έως 150% σε ιατρικές-οδοντιατρικές υπηρεσίες και από 40 έως 120% σε ηλεκτρικά είδη, αλλά μικρή αύξηση ή και μείωση κατά περίπτωση στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης. Στέλεχος του  Λογιστηρίου σχολιάζοντας τα παραπάνω αναφέρει ότι «επανέρχεται η ψυχολογία κατανάλωσης, υπάρχει διάθεση για κατανάλωση η οποία δεν συμβαδίζει με ψυχολογία ύφεσης». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά της νέας Επιστρεπτέας: Κονδύλια 1 δισ. για επανεκκίνηση

Μέσα στον Απρίλιο η εκταμίευση με κριτήριο την πτώση τζίρου για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου τουλάχιστον κατά 20%. Έμφαση σε λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμό. Ποια θα είναι τα ποσά της ενίσχυσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πακέτο» στήριξης με οκτώ μέτρα για τον τουρισμό και την εστίαση

Στους δύο κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία εστιάζει την προσοχή της η κυβέρνηση. Παράταση της απαλλαγής από ενοίκια και του χαμηλού ΦΠΑ, περισσότερη ρευστότητα από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Paralia, Xaplostres
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρές υποχρεώσεις και ποινές στο νέο πλαίσιο για τις παραλίες

Με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς θα πραγματοποιούνται οι παραχωρήσεις των παραλιών με τους παραχωρησιούχους να έχουν αυστηρές υποχρεώσεις. Ποιες είναι οι νέες διατάξεις που θα ισχύσουν και οι ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες.