ΓΔ: 2034.83 -1.05% Τζίρος: 58.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:58:36
Φώτο: Shutterstock

Έτσι θα ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός φέτος το καλοκαίρι

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρξει επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας και υπογράμμισε πως απαιτούνται και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Καθώς οι ξένοι επισκέπτες αναμένεται να είναι πολύ λιγότεροι φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε την ανάγκη να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμούς τονίζοντας παράλληλα πως για να επιβιώσουν οι επαγγελματίες θα χρειαστούν τη στήριξη της πολιτείας.

Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ1, ο πρόεδρος του πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου με αφορμή μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε αναφορά για τις ομορφιές της Καρπάθου, που ωστόσο παραμένει μέχρι στιγμής άδεια τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους τουρίστες. Τα περισσότερα ξενοδοχεία αλλά και καταστήματα στο νησί δεν έχουν ανοίξει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των κατοίκων, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό.

Δεδομένων των προβλέψεων για μεγάλη μείωση των ξένων τουριστών, η έμφαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο, πρέπει να δοθεί στον εσωτερικό τουρισμό, με ελκυστικές τιμές τόσο σε ό,τι αφορά τα καταλύματα όσο και στις μεταφορές - ακτοπλοϊκές και αεροπορικές. Για την γενικότερη εικόνα της αγοράς, με αφορμή και την περιοδεία του ΕΕΑ σε 12 δήμους της Αττικής για τη διανομή υγειονομικού υλικού, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι η κατανάλωση στα εμπορικά καταστήματα έχει υποχωρήσει έως και 50%, ενώ στις τουριστικές επιχειρήσεις η μείωση φτάνει έως και 95%.

Για να καταφέρουν να επιβιώσουν επαγγελματίες και επιχειρηματίες χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως υπογράμμισε, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά ότι με τα σημερινά δεδομένα το 60% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω τραπεζών.

Ο πρόεδρος στάθηκε και στο ζήτημα της απασχόλησης, τονίζοντας ότι για πολλοστή φορά ότι απαιτείται επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ σημείωσε ότι απευθύνεται σε επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές, τη στιγμή που το 30% των επιχειρήσεων εστίασης, το 40% των ξενοδοχείων αλλά και πολλά εμπορικά μαγαζιά δεν θα ανοίξουν καθόλου. Επισήμανε ακόμη ότι οι μειωμένοι, κατά περίπου 30%, μισθοί των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα θα επιφέρουν και αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραλία Λαλάρια Σκιάθος
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Εντυπωσιασμένη η πρόεδρος του Ιταλικού Τουρισμού από τη Σκιάθο

Η Σκιάθος παρουσιάστηκε στη Ρώμη με έμφαση στην ομορφιά, τις καινοτομίες, τη γαστρονομία και την προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, καθώς και στη δυνατότητα επίσκεψης εκτός υψηλής σεζόν, όπως τον Μάιο και τον Οκτώβριο.
Αστικό τοπίο Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα στο επίκεντρο του Resort & Residential Hospitality Forum 2025

Η Ελλάδα ενισχύει το ρόλο της ως κορυφαίος επενδυτικός προορισμός με ρεκόρ στον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Μεγαλώνει η αεροπορική συνδεσιμότητα, αυξάνονται τα ξενοδοχεία και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.
Υποδοχή ξενοδοχείου τουρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη των ελληνικών ξενοδοχείων η βαριά φορολογία

Η υφιστάµενη υπερφορολόγηση στον ξενοδοχειακό κλάδο πλήττει σημαντικά τα κέρδη και τις επενδύσεις στην «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας. Τι αποκαλύπτει η έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ.
Οικογένεια σε ελληνικό νησί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα: Αύξηση 4,1% στις αφίξεις επισκεπτών, ισχυρή ζήτηση από ξένες αγορές

Η αύξηση των διεθνών αφίξεων επισκεπτών στην Ελλάδα συνεχίζεται, με ενίσχυση 4,1% τον Αύγουστο, ενώ τα μεγάλα αεροδρόμια, όπως Θεσσαλονίκη (+10%) και Αθήνα (+8,7%), σημείωσαν σημαντική άνοδο, σύμφωνα με τη GBR Consulting