ΓΔ: 873.71 1.19% Τζίρος: 47.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:27:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ένας στους τρεις εργαζόμενους άλλαξε εργασιακή σχέση λόγω πανδημίας

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας έφερε η πανδημία, καθώς ένας στους πέντε εργαζόμενους πέρασε σε τηλεργασία, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ.

Μία εντελώς διαφορετική μορφή έχει η αγορά εργασίας μετά την πανδημία και το lockdown, όπως αποδεικνύει έρευνα της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας ένας στους τρεις εργαζόμενους άλλαξε εργασιακή σχέση, ενώ ένας στους πέντε «πέρασε» σε τηλεργασία, με το ωράριο να αυξάνεται σε αρκετές περιπτώσεις ενώ δεν έλειψε και μία μερίδα εργαζομένων που κλήθηκαν να εργαστούν ενώ βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης. 

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς εργασίας, με το 59% των εργαζομένων να μην αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στις αποδοχές τους, ενώ το 39% εκφράζει έντονες ανησυχίες για τη διατήρηση της θέσης εργασίας του.

Πιο συγκεκριμένα, στα βασικά ευρήματα συμπεριλαμβάνονται:

  • Το 33% των εργαζομένων δήλωσαν ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία.
  • Το 19% των εργαζομένων δήλωσε ότι μετά την πανδημία συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 14% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
  • Κατά το διάστημα της τηλεργασίας, το 35% των απασχολουμένων που εργαζόταν με αυτή την μορφή δήλωσε ότι εργαζόταν περισσότερο χρόνο σε σχέση με το ωράριό του.
  • Το 18% των εργαζομένων δήλωσε ότι κατά το διάστημα που η σύμβασή του ήταν σε αναστολή ο εργοδότης του ζητούσε να εργαστεί.
  • Περίπου 4 στους 10 εργαζόμενους (39%) δηλώνει ότι δεν νιώθει ασφάλεια διατήρησης της θέσης εργασίας του.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης ασφάλειας της απασχόλησης από τον Μάρτιο του 2020 έχει επιδεινωθεί κατά 17 μονάδες, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω την μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους.

Περίπου 6 στους 10 εργαζόμενους (59%) δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στο μισθό τους επιβεβαιώνοντας την έλλειψη αισιοδοξίας τους για την εξέλιξη των αμοιβών τους. Ο δείκτης εξέλιξης των αμοιβών έχει επιδεινωθεί κατά 12 μονάδες από τον Μάρτιο 2020.

«Είναι ξεκάθαρο πως η εργασία και οι εργαζόμενοι χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη και πως οι σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας θα εντείνονται όσο επιλέγονται η ημιαπασχόληση, η εργασιακή ευελιξία και οι μειωμένες αμοιβές ως μέσα αύξησης της ανταγωνιστικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας.

Χρειάζεται η πλήρης επαναφορά και ενεργοποίηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, του κοινωνικού διαλόγου και η διαμόρφωση ενός πλέγματος ουσιαστικής ενίσχυσης και προστασίας της εργασίας.

Τέλος, χρειάζεται η ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της τηλεργασίας, μετά από εξειδικευμένο κοινωνικό διάλογο, με στόχο την αποτύπωση και ανάδειξη των θετικών και των «γκρίζων» περιοχών της πριν μετατραπεί από ευκαιρία σε ακόμη μια αρνητική παράμετρο για την εργασία», τονίζει η ΓΣΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΕ: Ενισχύθηκαν οι ευέλικτες μορφές εργασίας και μειώθηκαν οι μισθοί

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το κόστος των Μνημονίων την τελευταία δεκαετία υποβαθμίστηκαν τόσο οι μισθοί όσο και η ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα. Κυριαρχεί η ευέλικτη εργασία στην Ελλάδα ενώ το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 12%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να επιστρέψει στα 751 ευρώ ο βασικός μισθός ζητάει η ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης ενώ η αγοραστική του δύναμη είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Μεγαλύτερο το πλήγμα του κορονοϊού από την χρηματοπιστωτική κρίση

Δυσοίωνο το μέλλον για την παγκόσμια οικονομία μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, με τις επισφαλείς μορφές εργασίας και η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας να είναι η νέα κανονικότητα.