Moody's: Μόνιμη τηλεργασία στις τράπεζες, «ψαλίδι» σε καταστήματα - προσωπικό

Αποκαλυπτική έρευνα του οίκου αξιολόγησης Moody's στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η τηλεργασία ξεπέρασε και το 80% στη διάρκεια του lockdown και οι διοικήσεις θα την αξιοποιήσουν σε μόνιμη βάση.

Ακόμη και σε ποσοστό πάνω από 80% έφθασε η τηλεργασία στις τράπεζες την περίοδο του lockdown, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Moody's σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν την πρόθεση να μονιμοποιήσουν την τηλεργασία για σημαντικό ποσοστό του προσωπικού, να κλείσουν καταστήματα, να μειώσουν τους υπαλλήλους και να κατευθύνουν προσωπικό που εργαζόταν στην εξυπηρέτηση πελατών σε άλλες θέσεις, αφού όλο και περισσότερες εργασίες γίνονται ηλεκτρονικά.

Η Moody's σημειώνει ότι στη διάρκεια του lockdown οι τράπεζες στην Ευρώπη κράτησαν ανοικτά τα περισσότερα καταστήματα, όμως μειώθηκε πάρα πολύ ο όγκος των εργασιών που διεκπεραιώθηκε στο δίκτυό τους, ενώ αυξήθηκε σημαντικά η χρήση των ψηφιακών καναλιών εξυπηρέτησης. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών καταγράφεται από την έρευνα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος, που έχουν τη μεγαλύτερη πυκνότητα στα δίκτυα καταστημάτων και είναι πιο διαδεδομένη η χρήση των μετρητών αντί των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (σημειώνεται ότι η έρευνα της Moody's δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα). Τα μεγαλύτερα οφέλη είχαν οι τράπεζες που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στην αναβάθμιση των ψηφιακών τους δυνατοτήτων, καθώς ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τους πελάτες γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Στην Ευρώπη, η διείσδυση των online τραπεζικών υπηρεσιών (αυτές που προσφέρονται χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα) έχει ξεπεράσει, κατά μέσο όρο σε 28 χώρες της Ευρώπης το 50%. Σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους, δηλαδή, έχουν ενσωματώσει τις εξ αποστάσεως τραπεζικές εργασίες στην καθημερινότητά τους, με το ποσοστό να ανέρχεται και σε 95%, στην περίπτωση της Νορβηγίας.

Η διείσδυση των online τραπεζικών υπηρεσιών στην Ευρώπη

online_moodys

Οι ραγδαίες εξελίξεις που φέρνει η τεχνολογία στις τραπεζικές συναλλαγές επιταχύνθηκαν με το lockdown για τον κορονοϊό και σε ό,τι αφορά την οργάνωση της εργασίας στις τράπεζες, καθώς η τηλεργασία έγινε κυρίαρχη και οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών σκοπεύουν να την ενσωματώσουν μόνιμα στον τρόπο λειτουργίας τους.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Moody's:

  • Η κοινωνική αποστασιοποίηση συνεπάγεται πιθανή εξοικονόμηση κόστους για τις τράπεζες. Περίπου 30 από τις τράπεζες στην έρευνά μας ανέφεραν τον αριθμό των εργαζομένων που εργάζονται εξ αποστάσεως. Περίπου τα δύο τρίτα αυτών των τραπεζών δήλωσαν ότι τουλάχιστον το 60% των εργαζομένων τους εργάζονταν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της περιόδου κλειδώματος και για τις μισές από αυτές το ποσοστό ήταν τουλάχιστον 80%.

Η τηλεργασία στις 29 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες

Moodys_tilergasia
  • Η τελευταία ομάδα, δηλαδή των τραπεζών με ποσοστά τηλεργασίας άνω του 80%, απαρτίζεται από τράπεζες με κεντρικά γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Δανία. Αυτό υποδηλώνει ότι οι τράπεζες σε αυτά τα τραπεζικά συστήματα έχουν πιο προηγμένη υποδομή για την εξυπηρέτηση των πελατών τους εξ αποστάσεως και τη μεγαλύτερη δυνατότητα εξοικονόμησης κόστους από την άποψη των εξόδων ενοικίασης.
  • Αρκετές τράπεζες δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μια εκτεταμένη προσέγγιση «εργασίας από το σπίτι» μόλις τελειώσει η πανδημία, μετά την επιτυχή εφαρμογή της απομακρυσμένης εργασίας για ένα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Αν και η μετάβαση σε σημαντικά χαμηλότερες ανάγκες χρήσης ακινήτων θα είναι χρονοβόρα, τα πρόσφατα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τονίζουν την πιθανή εξοικονόμηση κόστους με την πάροδο του χρόνου από τη μειωμένη χρήση ακινήτων τόσο για το προσωπικό που εργάζεται στα κεντρικά γραφεία, όσο και από το κλείσιμο υποκαταστημάτων, καθώς οι τραπεζικές εργασίες μεταφέρονται στο διαδίκτυο. Ωστόσο, η επιτάχυνση της υιοθέτησης ψηφιακών υπηρεσιών θα απαιτήσει περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές πληροφορικής και αυξημένη εστίαση στις απειλές ασφαλείας του κυβερνοχώρου.
  • Αν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη διατήρηση αυστηρής πειθαρχίας κόστους υπό το φως των πιέσεων κερδοφορίας που δημιουργούν η μείωση του όγκου των εργασιών τους και οι αυξημένες προβλέψεις για ζημιές που συνδέονται με την κρίση, οι τράπεζες παραμένουν δεσμευμένες στις επενδύσεις πληροφορικής και σε επενδύσεις για την ενίσχυση των ψηφιακών τους υπηρεσιών.
  • Ορισμένες τράπεζες ανέβαλαν ή ματαίωσαν σημαντικά σχέδια μείωσης του αριθμού των εργαζομένων φέτος λόγω κοινωνικών προβληματισμών, αλλά αναμένουμε ότι το «πάγωμα» αυτό θα είναι προσωρινό και ότι οι μειώσεις θα υλοποιηθούν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Ορισμένες τράπεζες ανέφεραν ότι εφαρμόζουν σχέδια κατάρτισης προσωπικού, προκειμένου να ανακατανείμουν τους υπαλλήλους από την εξυπηρέτηση πελατών σε άλλες λειτουργίες.

Οι κινήσεις των ελληνικών τραπεζών

Για τις ελληνικές τράπεζες, όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα το Business Daily, οι σχεδιασμοί για την τηλεργασία προβλέπουν ότι θα διατηρηθεί και θα επεκταθεί στο μέλλον.Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που εφάρμοσαν οι τραπεζικές διοικήσεις στην διάρκεια των περιοριστικών μέτρων δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα, στην οποία κυρίαρχη θέση είχαν η τηλεργασία και οι πιο ευέλικτες ομάδες αποφάσεων, μια εμπειρία που αφήνει διδάγματα για ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της εργασίας στο μέλλον.

Όπως λένε τραπεζικά στελέχη, «η τηλεργασία ήλθε για να μείνει και θα αλλάξει πολλά στη λειτουργία των τραπεζών». Πάντως, το πείραμα αυτό δημιουργεί ανησυχία σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων που φοβούνται ότι η τηλεργασία τελικά θα συνδεθεί με ένα νέο γύρο περικοπών και μείωσης προσωπικού.

Στη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών λειτουργίας, οι τράπεζες κατάφεραν σε πολύ σύντομο χρόνο να μεταφέρουν στον κυβερνοχώρο ένα πολύ μεγάλο μέρος των λειτουργιών τους καθώς περισσότερο από το ένα τέταρτο του διοικητικού προσωπικού πέρασε σε τηλεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διανεμήθηκαν πολύ γρήγορα στους υπαλλήλους που πέρασαν σε τηλεργασία περισσότεροι από 10.000 φορητοί υπολογιστές, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφάλειας ώστε να αποκλειστούν κακόβουλες ενέργειες (hacking).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bad_debt
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση – εξπρές στα «κόκκινα» δάνεια προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη

Η Επιτροπή εισηγείται να τεθεί στόχος μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων ως το τέλος του 2021 και να καθιερωθεί σύστημα επιβράβευσης των τραπεζών που θα ξεπεράσουν τους στόχους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Στήριξη για τις τράπεζες η στροφή των Ελλήνων στις καταθέσεις ταμιευτηρίου

Μεγάλο μερίδιο των καταθετών «γυρίζει την πλάτη» στις προθεσμιακές καταθέσεις και προτιμά αυτές όψεως ή ταμιευτηρίου, οι οποίες, όμως, είναι λιγότερο «δαπανηρές» για τις τράπεζες.