ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Shutterstock

Οικοδομή: Παράταση για αιτήσεις αναστολής του ΦΠΑ

Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι 31.12.2020 για τις άδειες με χρόνο έκδοσης έως και 30.6.2020 ενώ για άδειες που εκδίδονται από την 1.7.2020 και εφεξής εφαρμόζεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας.

Τη δυνατότητα να ζητήσουν αναστολή του ΦΠΑ θα έχουν οι κατασκευαστές ως το τέλος του έτους για τις άδειες με χρόνο έκδοσης ως τις 30 Ιουνίου 2020, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις.

Ειδικότερα, παρατείνεται η δυνατότητα του υποκείμενου στον φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για την παράδοση ακινήτων.

Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι 31.12.2020 για τις άδειες με χρόνο έκδοσης έως και 30.6.2020 ενώ για άδειες που εκδίδονται από την 1.7.2020 και εφεξής εφαρμόζεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας. Η ως άνω διάταξη ισχύει από τις 12 Ιουνίου 2020.

Η εν λόγω παράταση, όπως σημειώνει το υπ. Οικονομικών, χορηγείται στο πλαίσιο της ανάγκης εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης των υποκειμένων στο φόρο για την υποβολή της αίτησης αναστολής, ανάγκη που ανέκυψε λόγω και της αλλαγής του τρόπου επικοινωνίας και συναλλαγής των φορολογουμένων με τις ΔΟΥ, λόγω των μέτρων πρόληψης και ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού COVID 19.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο... δεκάλογος των φοροελαφρύνσεων που ψηφίζονται αύριο στη Βουλή

Μεταξύ άλλων, «παγώνουν» τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληττόμενους από την πανδημία και εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα από τον υπολογισμό των ελάχιστων δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 12 προτάσεις του ΕΒΕΠ για τις φορολογικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων

Το ΕΒΕΠ αναφέρει ότι η άμεση ή έμμεση ρευστότητα είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει τόσο την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας, όσο και την πληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων.