ΓΔ: 1424.38 0.48% Τζίρος: 69.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:31:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
CHF_EURO
Πηγή: Shutterstock

Το ράλι του ελβετικού φράγκου εξουθενώνει τους δανειολήπτες

Όσοι δανείσθηκαν με ρήτρα ελβετικού φράγκου στην Ελλάδα βλέπουν την ισοτιμία με το ευρώ να παραμένει εξαιρετικά δυσμενής, καθώς και η κρίση του κορονοϊού ευνοεί το νόμισμα - ασφαλές καταφύγιο.

Σε σκληρή δοκιμασία, για άλλη μια φορά, έχουν μπει οι περισσότεροι από 70.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν δανεισθεί με ρήτρα ελβετικού φράγκου για αγορές κατοικιών, καθώς η κρίση του κορονοϊού δημιουργεί εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για το νόμισμα - ασφαλές καταφύγιο, που έχει βρεθεί πλέον «μια ανάσα» από την ισοτιμία με το ευρώ και διατηρεί «φουσκωμένες» τις δόσεις των δανείων.

Όσοι είχαν την ατυχία να δανεισθούν με ρήτρα ελβετικού φράγκου την περίοδο μετά το 2005, όταν οι ελληνικές τράπεζες προωθούσαν αρκετά επιθετικά τα δάνεια με ρήτρα φράγκου, λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων που είχαν από τα δάνεια σε ευρώ και της σχετικής σταθερότητας της ισοτιμίας τα προηγούμενα χρόνια έλαβαν τα δάνεια με την ισοτιμία γύρω στο 1,50 φράγκο ανά ευρώ.

Η μεγάλη κρίση του 2008 - 2009 και οι ανησυχίες για τη συνοχή της ευρωζώνης προκάλεσαν στροφή διεθνών και ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς την ασφάλεια του φράγκου, με αποτέλεσμα για πολλά χρόνια να κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να υποχωρεί ακόμη και στο 1,03 τον Απρίλιο του 2015. Αυτή η κούρσα του ελβετικού εξουθένωσε τους Έλληνες δανειολήπτες, που έβλεπαν ότι ακόμη και αν πλήρωναν με συνέπεια τις δόσεις, το χρέος τους αυξανόταν.

Για αρκετά χρόνια, τράπεζες και δανειολήπτες βρέθηκαν αντιμέτωποι στις δικαστικές αίθουσες, για να επικρατήσει οριστικά η πλευρά των τραπεζών, που δικαιώθηκαν με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σε ό,τι αφορά την υποχρέωση των δανειοληπτών να πληρώνουν τις δόσεις με βάση την εκάστοτε ισοτιμία του ευρώ με το φράγκο (εκκρεμεί, πάντως, μία απόφαση της Ολομέλειας επί συλλογικής αγωγής για το ίδιο θέμα).

Οι δανειολήπτες πήραν μια μικρή «ανάσα», ως τις αρχές του 2018, καθώς το ευρώ κέρδισε έδαφος και η ισοτιμία πλησίασε το 1,20, που ήταν και το παλαιό όριο παρέμβασης της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB), πριν αποφασίσει να το εγκαταλείψει, καθώς ήταν εξαιρετικά «ακριβή» η παρέμβασή της για την αποδυνάμωση του φράγκου.

Έκτοτε, όμως, το ελβετικό φράγκο επανήλθε σε τροχιά ανόδου και η ισοτιμία με το ευρώ, ιδιαίτερα μετά και την εκδήλωση της κρίσης του κορονοϊού πλησίασε πάλι... απειλητικά στο 1 προς 1 (για την ακρίβεια, 1,05 στις 15 Μαΐου). Νέες παρεμβάσεις της SNB, σε συνδυασμό με την αισιοδοξία που επικράτησε στις αγορές μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών, έφεραν την ισοτιμία στο 1,08, αλλά και πάλι έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από το 1,07.

Η ισοτιμία ευρώ - ελβετικού φράγκου το τελευταίο 12μηνο

chf

Η αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της κρίσης του κορονοϊού δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για το ελβετικό φράγκο, ως νόμισμα - ασφαλές καταφύγιο και εκφράζονται φόβοι ότι το ευρώ θα δυσκολευθεί πολύ να ανακτήσει έστω και ένα μέρος από το χαμένο έδαφος, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία βυθίζεται στη χειρότερη ύφεση μετά τον πόλεμο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποχρεώνεται να προσφέρει τεράστια ρευστότητα για να αποτρέψει τα χειρότερα, αποδυναμώνοντας όμως τη θέση του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος.

Στην πραγματικότητα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το πρόβλημα δεν είναι η ισχύς του ελβετικού φράγκου, όσο η αδυναμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, όταν είχε αμφισβητηθεί επί σειρά ετών, λόγω της κρίσης χρέους, η συνοχή της ευρωζώνης.

Έτσι, για τους Έλληνες δανειολήπτες το πλέον πιθανό σενάριο στο ορατό μέλλον και μέχρι να επιτευχθεί μια σοβαρή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα δώσει δύναμη και στο ευρώ, είναι ότι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους με ισοτιμίες πολύ δυσμενείς, χωρίς να αποκλείεται μια νέα κίνηση του ελβετικού προς το 1 προς 1 με το ευρώ.

Η μόνη ελπίδα των δανειοληπτών είναι να αποδειχθεί αποτελεσματική η παρέμβαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας για την αποδυνάμωση του φράγκου. Η SNB επιχειρεί με ένα συνδυασμό πολύ χαμηλών επιτοκίων και παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος να αποτρέψει την υπερτίμηση του φράγκου.

Όπως έγραψε το Business Daily, την Πέμπτη, η SNB αποφάσισε να συνεχίσει την πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική της, διατηρώντας τα χαμηλότερα επιτόκια στον κόσμο και δηλώνοντας ότι «παραμένει διατεθειμένη να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη ένταση στην αγορά συναλλάγματος» για να περιορίσει την ισχύ του «πολύ υπερτιμημένου» ελβετικού φράγκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ING GROEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα μετά την πανδημία σε αύξηση ανταγωνιστικότητας

Σημαντική βελτίωση της θέσης της στην ευρωζώνη έχει επιτύχει η Ελλάδα, ενώ χάνουν έδαφος η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά, σύμφωνα με ανάλυση της ING. Πώς η Γερμανία γίνεται πάλι ο «μεγάλος ασθενής».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν αναβάθμισε η Moody's, τι λέει για το «βαρίδι» της Δικαιοσύνης

Για να κατακτήσει και πάλι η Ελλάδα βαθμολογίες που θα έχουν μπροστά το "Α" απαιτείται να επιτύχουν οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βασικό εμπόδιο το δικαστικό σύστημα που χρειάζεται 728 ημέρες για μια απόφαση.
house
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ώρα της αλήθειας για τον Φορέα που θα αποτρέπει τις εξώσεις ευάλωτων

Σε δύο μήνες η κρίσιμη διαδικασία υποβολής προσφορών από ιδιώτες επενδυτές, συγκρατημένη αισιοδοξία από την γ.γ. Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση. Οι αλλαγές που έκαναν ελκυστικότερο τον Φορέα και η συζήτηση για «σχέδιο Β».
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Έγινε η πρώτη συζήτηση για χαλάρωση νομισματικής πολιτικής

Δεν συζητήθηκε μείωση, αλλά η μετάβαση στο επόμενο στάδιο πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τόνισε η Λαγκάρντ. Τον Ιούνιο ο πιθανότερος χρόνος μείωσης. Στενή παρακολούθηση μισθών - κερδών. Το σχόλιο για τη Fed.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Βουτιά» 21% η τιμή χονδρικής, κάτω από 10 σεντς η τιμή λιανικής

Από τα 93 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, η τιμή χονδρικής «προσγειώθηκε» τον Φεβρουάριο στα 73 ευρώ/MWh και άνοιξε τον δρόμο για υποχώρηση των λιανικών τιμών κάτω από τα 10 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Μάρτιο.