ΓΔ: 888.85 -0.49% Τζίρος: 27.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:31:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
CHF_EURO
Πηγή: Shutterstock

Το ράλι του ελβετικού φράγκου εξουθενώνει τους δανειολήπτες

Όσοι δανείσθηκαν με ρήτρα ελβετικού φράγκου στην Ελλάδα βλέπουν την ισοτιμία με το ευρώ να παραμένει εξαιρετικά δυσμενής, καθώς και η κρίση του κορονοϊού ευνοεί το νόμισμα - ασφαλές καταφύγιο.

Σε σκληρή δοκιμασία, για άλλη μια φορά, έχουν μπει οι περισσότεροι από 70.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν δανεισθεί με ρήτρα ελβετικού φράγκου για αγορές κατοικιών, καθώς η κρίση του κορονοϊού δημιουργεί εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για το νόμισμα - ασφαλές καταφύγιο, που έχει βρεθεί πλέον «μια ανάσα» από την ισοτιμία με το ευρώ και διατηρεί «φουσκωμένες» τις δόσεις των δανείων.

Όσοι είχαν την ατυχία να δανεισθούν με ρήτρα ελβετικού φράγκου την περίοδο μετά το 2005, όταν οι ελληνικές τράπεζες προωθούσαν αρκετά επιθετικά τα δάνεια με ρήτρα φράγκου, λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων που είχαν από τα δάνεια σε ευρώ και της σχετικής σταθερότητας της ισοτιμίας τα προηγούμενα χρόνια έλαβαν τα δάνεια με την ισοτιμία γύρω στο 1,50 φράγκο ανά ευρώ.

Η μεγάλη κρίση του 2008 - 2009 και οι ανησυχίες για τη συνοχή της ευρωζώνης προκάλεσαν στροφή διεθνών και ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς την ασφάλεια του φράγκου, με αποτέλεσμα για πολλά χρόνια να κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να υποχωρεί ακόμη και στο 1,03 τον Απρίλιο του 2015. Αυτή η κούρσα του ελβετικού εξουθένωσε τους Έλληνες δανειολήπτες, που έβλεπαν ότι ακόμη και αν πλήρωναν με συνέπεια τις δόσεις, το χρέος τους αυξανόταν.

Για αρκετά χρόνια, τράπεζες και δανειολήπτες βρέθηκαν αντιμέτωποι στις δικαστικές αίθουσες, για να επικρατήσει οριστικά η πλευρά των τραπεζών, που δικαιώθηκαν με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σε ό,τι αφορά την υποχρέωση των δανειοληπτών να πληρώνουν τις δόσεις με βάση την εκάστοτε ισοτιμία του ευρώ με το φράγκο (εκκρεμεί, πάντως, μία απόφαση της Ολομέλειας επί συλλογικής αγωγής για το ίδιο θέμα).

Οι δανειολήπτες πήραν μια μικρή «ανάσα», ως τις αρχές του 2018, καθώς το ευρώ κέρδισε έδαφος και η ισοτιμία πλησίασε το 1,20, που ήταν και το παλαιό όριο παρέμβασης της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB), πριν αποφασίσει να το εγκαταλείψει, καθώς ήταν εξαιρετικά «ακριβή» η παρέμβασή της για την αποδυνάμωση του φράγκου.

Έκτοτε, όμως, το ελβετικό φράγκο επανήλθε σε τροχιά ανόδου και η ισοτιμία με το ευρώ, ιδιαίτερα μετά και την εκδήλωση της κρίσης του κορονοϊού πλησίασε πάλι... απειλητικά στο 1 προς 1 (για την ακρίβεια, 1,05 στις 15 Μαΐου). Νέες παρεμβάσεις της SNB, σε συνδυασμό με την αισιοδοξία που επικράτησε στις αγορές μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών, έφεραν την ισοτιμία στο 1,08, αλλά και πάλι έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από το 1,07.

Η ισοτιμία ευρώ - ελβετικού φράγκου το τελευταίο 12μηνο

chf

Η αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της κρίσης του κορονοϊού δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για το ελβετικό φράγκο, ως νόμισμα - ασφαλές καταφύγιο και εκφράζονται φόβοι ότι το ευρώ θα δυσκολευθεί πολύ να ανακτήσει έστω και ένα μέρος από το χαμένο έδαφος, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία βυθίζεται στη χειρότερη ύφεση μετά τον πόλεμο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποχρεώνεται να προσφέρει τεράστια ρευστότητα για να αποτρέψει τα χειρότερα, αποδυναμώνοντας όμως τη θέση του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος.

Στην πραγματικότητα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το πρόβλημα δεν είναι η ισχύς του ελβετικού φράγκου, όσο η αδυναμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, όταν είχε αμφισβητηθεί επί σειρά ετών, λόγω της κρίσης χρέους, η συνοχή της ευρωζώνης.

Έτσι, για τους Έλληνες δανειολήπτες το πλέον πιθανό σενάριο στο ορατό μέλλον και μέχρι να επιτευχθεί μια σοβαρή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα δώσει δύναμη και στο ευρώ, είναι ότι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους με ισοτιμίες πολύ δυσμενείς, χωρίς να αποκλείεται μια νέα κίνηση του ελβετικού προς το 1 προς 1 με το ευρώ.

Η μόνη ελπίδα των δανειοληπτών είναι να αποδειχθεί αποτελεσματική η παρέμβαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας για την αποδυνάμωση του φράγκου. Η SNB επιχειρεί με ένα συνδυασμό πολύ χαμηλών επιτοκίων και παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος να αποτρέψει την υπερτίμηση του φράγκου.

Όπως έγραψε το Business Daily, την Πέμπτη, η SNB αποφάσισε να συνεχίσει την πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική της, διατηρώντας τα χαμηλότερα επιτόκια στον κόσμο και δηλώνοντας ότι «παραμένει διατεθειμένη να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη ένταση στην αγορά συναλλάγματος» για να περιορίσει την ισχύ του «πολύ υπερτιμημένου» ελβετικού φράγκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Πώς θα στηρίξει η ΕΚΤ τις υπερχρεωμένες οικονομίες

Ποια είναι τα τέσσερα κριτήρια για να ενεργοποιείται το νέο εργαλείο αποτροπής αυξημένου κόστους δανεισμού. Χωρίς προκαθορισμένα όρια οι αγορές τίτλων. Οι αποφάσεις θα βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια του συμβουλίου.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δύο σενάρια για το δράμα του ευρώ και ο ρόλος - κλειδί του Πούτιν

Αγώνα για να κρατηθεί πάνω από το 1 δολ. θα δώσει το ευρώ, ενώ οι αναλυτές φοβούνται νέα «βουτιά» 10%, αν κλείσει η Ρωσία τη στρόφιγγα του αερίου. Κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας για την ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Ανάγκη για μόνιμο Ταμείο Ανάκαμψης και εγγύηση στις καταθέσεις

Να μετατραπεί το Ταμείο Ανάκαμψης σε ένα μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης μεγάλων επενδύσεων και να καθιερωθεί ευρωπαϊκή εγγύηση για τις καταθέσεις προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Τονίζει ότι «άνεμοι στασιμοπληθωρισμού πνέουν παντού και ιδιαίτερα στην Ευρώπη».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει η ελπίδα στην Ευρώπη για επαναφορά του αερίου από τη Ρωσία

Προς αίσια κατάληξη του θρίλερ με επιστροφή της τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream από τον Καναδά. Θετική δήλωση από το Κρεμλίνο για την παροχή στη Γερμανία. Τι σημαίνουν οι νέες εξελίξεις για τα τιμολόγια ρεύματος στην Ελλάδα.
ΙΟΒΕ, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Ανθεκτική η ανάπτυξη το 2022, «δηλητήριο» ο πληθωρισμός

Στο 3,5% με 4%, δηλαδή μία μονάδα χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις, ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης. Ανησυχία για πληθωρισμό, θα πλησιάσει το 10%. «Καμπανάκι» από τον Ν. Βέττα για την αύξηση επιτοκίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καύσωνας» στην τιμή του ρεύματος, εκτινάχθηκε πάνω από τα 300 ευρώ

Στραγγαλίζει την ευρωπαϊκή αγορά η Ρωσία, φοβάται κατάρρευση τύπου Lehman η Γερμανία. Τρίτη υψηλότερη τιμή χονδρικής στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, λίγο πριν ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός επιδότησης.