ΓΔ: 1447.96 0.89% Τζίρος: 58.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:52:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συμβολή 6,9 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία από το φάρμακο

ΙΟΒΕ: Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας της φαρμακοβιομηχανίας δημιουργείται ΑΕΠ 3,1 ευρώ. Πολύ μικρή η συμβολή του κράτους στη συνολική δαπάνη.

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ελληνική οικονομία η φαρμακοβιομηχανία και τη διόλου ευκαταφρόνητη συμβολή του φαρμάκου σε αυτήν, υπογραμμίζει έκθεση και μελέτη  του ΙΟΒΕ, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). 

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, υπό τον τίτλο «Η συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην ελληνική οικονομία», εξάγεται το συμπέρασμα ότι η συνολική συνεισφορά του κλάδου του φαρμάκου σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε 6,9 δισ. ευρώ (3,7% του ΑΕΠ) το 2018. Έτσι, για κάθε ένα ευρώ προστιθέμενης αξίας των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου, δημιουργούνται άλλα 3,1 ευρώ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. 

Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε 136 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 3,6% της συνολικής απασχόλησης). Δηλαδή, κάθε θέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζει άλλες 3 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης συνολικά στην οικονομία. Τέλος, η επίδραση στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητα του κλάδου φαρμάκου εκτιμάται περίπου στα 1,9 δισ. ευρώ.

Παράλληλα στην έκθεση «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2019», παρατίθενται όλα τα στοιχεία που αφορούν τόσο για τις φαρμακευτικές δαπάνες στη χώρα μας, όσο και για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι φαρμακοβιομηχανίες. 

Βάσει των στοιχείων στον τομέα των δαπανών για φαρμακευτική κάλυψη, στην Ελλάδα η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 3,9 δισ. ευρώ το 2019 (εκ των οποίων μόλις το 1,945 εκατ. αποτελεί δημόσια χρηματοδότηση). Παράλληλα, το βάρος μετατοπίστηκε στους ασθενείς και στον ιδιωτικό τομέα με το μεγαλύτερο μέρος να το επωμίζεται ο φαρμακευτικός κλάδος, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback & rebates) που καταβάλει. Οι εκτιμήσεις για το συνολικό ποσό της υπερφορολόγησης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ για το 2020!

Παρά τη σημαντική επίπτωση από τη δημοσιονομική προσαρμογή στη δημόσια χρηματοδότηση, η φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να δαπανά σημαντικά ποσά για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), καθώς αντιπροσωπεύει το 5% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα (2017), ενώ μέχρι το 2019 διεξήχθησαν 2.811 κλινικές μελέτες ανεξαρτήτου τύπου και φάσης (1.604 ολοκληρωμένες). 

Η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε αξία το 2018 προσέγγισε το 1 δισεκ., ενώ η προστιθέμενη αξία στα 559 εκατ. (3,0% μερίδιο στον κλάδο της μεταποίησης). 

Οι απασχολούμενοι στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων άγγιξαν τα 17,1 χιλ. άτομα το 2018, με το 60,6% των απασχολούμενων να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του φαρμακευτικού κλάδου στο συνολικό εξωτερικό εμπόριο, καθώς οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ανήλθαν το 2019 σε 1,9 δισεκ. και αντιστοιχούν στο 4,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών για το 2019.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε: «Ο κλάδος του φαρμάκου είναι ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα. Τόσο στα χρόνια της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης όσο και πρόσφατα με την πανδημία του COVID-19 απέδειξε πως είναι εδώ, εξασφαλίζοντας επάρκεια φαρμάκων και καλύπτοντας όλες τις φαρμακευτικές ανάγκες των Ελλήνων ασφαλισμένων και ασθενών, στηρίζοντας τους επαγγελματίες υγείας, πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και το ίδιο το σύστημα υγείας. Η βιωσιμότητά του κλάδου μας, όμως, απειλείται από την έλλειψη προβλεψιμότητας, την υπερφορολόγηση, την απουσία καινοτομίας, την μερική μόνο υλοποίηση των απαραίτητων και ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. 

Δεν μπορεί να απειλείται άλλο, γιατί έτσι απειλείται και η ίδια η βιωσιμότητα του συστήματος δημόσιας υγείας. Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή κομβικής σημασίας, για τη χώρα, για τη δημόσια υγεία, για την οικονομία, αλλά και για τον κλάδο του φαρμάκου. Τώρα δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να αναθεωρήσει και να εκσυγχρονίσει ουσιαστικά τη δομή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Διαχρονικά καταθέτουμε στην κυβέρνηση ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, όπως κάναμε και πρόσφατα. Καταθέσαμε πρόσφατα μια πλήρη σειρά θέσεων και προτάσεων που συμπυκνώνονται σε 7 πυλώνες δράσεων και που μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδιασμού για την δημόσια Υγεία. 

Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά θα ληφθούν από τους κυβερνώντες σοβαρά υπόψη και μάλιστα άμεσα, γιατί τώρα είναι η ευκαιρία να εφαρμοστεί μια ασθενοκεντρική βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική, να αναγνωριστεί από την Πολιτεία η σημαντική αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου μας και να μας επιτραπεί να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας!».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 5,5 δισ. ευρώ η συνεισφορά του φαρμακευτικού κλάδου στο ΑΕΠ

Στα 4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, εκ των οποίων μόλις τα 2 δισ. αποτελούν δημόσια χρηματοδότηση, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ. Στα 1,7 δισ. ευρώ σε αξία η εγχώρια παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 6,7 δισ. ευρώ η συνεισφορά των φαρμακευτικών στο ΑΕΠ το 2019

Η μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης είχε σαν αποτέλεσμα τη μετατόπιση δαπανών για την Υγεία στον ιδιωτικό τομέα, με τις δαπάνες να ανέρχονται στο 40,8% το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΙΟΒΕ.
aggelopoulou-daskalaki, ellada 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Αγγελοπούλου: Η Ελλάδα με τους Ολυμπιακούς του 2004 μπήκε στον χάρτη

«Κερδίσαμε μεγάλη εθνική αυτοπεποίθηση, που δεν χάνεται ποτέ. Κερδίσαμε ολυμπιακές υποδομές. Χιλιάδες άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν. Με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς. Όλα αυτά είναι εδώ», σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Στόχος η εύκολη πρόσβαση των ασθενών μας σε καινοτόμα φάρμακα

«Η Ελλάδα, αν και είναι μία μικρή χώρα, έχει καταφέρει να χτίσει μία σημαντική φαρμακοβιομηχανία. Αν και εκπροσωπούμε το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, παράγουμε το 10% του ευρωπαϊκού φαρμάκου» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.