ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Σχέδιο για παροχή ρευστότητας σε προβληματικές επιχειρήσεις

Την άδεια της Κομισιόν για να υποστηρίξει χρηματοδοτικά προβληματικές επιχειρήσεις με έως 250 εργαζόμενους ζήτησε η κυβέρνηση. Ζήτηση δανείων 19 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Το δρόμο για την παροχή κρατικής ενίσχυσης και σε προβληματικές επιχειρήσεις, μέσω των προγραμμάτων στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, προσπαθεί να ανοίξει η κυβέρνηση, καθώς οι προβληματικές παγίως εξαιρούνται λόγω των κοινοτικών κανονισμών από όλα τα προγράμματα κρατικής στήριξης.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ, ήδη η Κομισιόν προσανατολίζεται να άρει την απαγόρευση κρατικών ενισχύσεων για τις μικρές προβληματικές επιχειρήσεις.

«Στις 12 Ιουνίου 2020 δηλαδή, πριν λίγες μέρες και με πίεση της Ελλάδας και μερικών άλλων κρατών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναμόρφωση του προσωρινού αυτού πλαισίου αναφορικά με την προβληματικότητα των μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή των επιχειρήσεων ως πενήντα εργαζομένους», ανέφερε ο κ. Τσακίρης. «Προτείνει η Κομισιόν -δεν έχει υιοθετηθεί- μικρές εταιρείες ως πενήντα εργαζομένους να βγουν από την πρόβλεψη της προβληματικότητας».

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να διευρυνθεί αυτός ο ορισμός, ώστε να επιτραπεί η κρατική ενίσχυση και σε μεγαλύτερες προβληματικές επιχειρήσεις: «Πάνω σε αυτή την πρόταση της Κομισιόν ζητήσαμε αυτό το όριο να αυξηθεί στα 250 άτομα», είπε. Και πρόσθεσε: «Ωστόσο δεν μένουμε εκεί. Ήδη επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο για αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας μέσω τραπεζικού δανεισμού».

Ξεκαθάρισε, όμως, απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η ενίσχυση κρατικών προβληματικών επιχειρήσεων, όπως η ΛΑΡΚΟ, εκτός εάν δοθεί ειδική έγκριση από την Κομισιόν.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα προγράμματα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, ο κ. Τσακίρης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • «Στις 3 Ιουνίου 2020 τέθηκε σε εφαρμογή το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας,αρχικής χρηματοδότησης 1 δισ. με δυνατότητα, όπως έχουμε πάρει έγκριση και από την Κομισιόν, να φτάσει στα 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Η δράση καλύπτει το σύνολο των επιχειρήσεων και μέσω της δράσης αυτής οι τράπεζες χορηγούν νέα δάνεια, εγγυημένα κατά 80% του ποσού του δανείου, ενώ η εγγύηση αυτή σε επίπεδο χαρτοφυλακίου τράπεζας φτάνει στο 40% του όγκου των επιχειρηματικών δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 30% για τα χαρτοφυλάκια δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ το κράτος επιδοτεί και την προμήθεια εγγύησης.
  • Η μόχλευση που δημιουργείται οδηγεί σε δανειακά κεφάλαια συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για πιστωτική επέκταση, νέα δάνεια, για το 2020 ύψους 15 έως 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της 21ης Ιουνίου έχουν υποβληθεί συνολικά 80.000 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 19 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εστίαση, Εστιατόριο, Καφέ, Restaurant, Bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για την εστίαση, τι ποσά θα λάβουν οι επιχειρήσεις

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος της ενίσχυσης ρευστότητας για την επανεκκίνηση του κλάδου. Μέχρι τις 30 Ιουλίου θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί καθυστέρησε να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση της εστίασης

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι εκταμιεύσεις των ποσών προς τους επιχειρηματίες θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που θα υποβάλλουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Έρχεται στήριξη 3 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε πως ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο άνοιγμα των καταστημάτων και τηρούνται όλα τα μέτρα. Υπογράμμισε πως θα είναι διαφορετικό το φετινό άνοιγμα της εστίασης.